Connect with us

Magazin

Miért kivételes úti cél Baku? 10 látnivaló Azerbajdzsán fővárosában

Miért kivételes úti cél Baku? 10 látnivaló Azerbajdzsán fővárosában

Tudod, hol isszák a teát dzsemmel? Ugyanott, ahol a babonák a mindennapi élet szerves részei, ugyanúgy, mint az edzőtermek. Ez az az ország, amely a tűzhely legöregebb fennmaradt ősét őrzi, és fővárosa a világ egyik legszebb repülőterének az otthona. Még mindig nem sejted, hogy hol járunk? Nem is csoda, hiszen Azerbajdzsán nem nagyon tartozik a legismertebb úti célok közé. Ám ha arra vágysz, hogy a következő utazásod igazán kivételes és izgalmas legyen, akkor írd be hogy BAKU a repülőjegy-keresőbe.

Belépési feltételek:

A Minisztertanács 2021. június 16-án közétett rendelete alapján a légiúton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2021. június 21-től korlátozás nélkül beléphetnek az országba, amennyiben:

  • 1-18-éves korig rendelkeznek negatív PCR teszt eredménnyel, amely a beutazás előtt nem több mint 72 órával készült,
  • 18 éves kor felett rendelkeznek negatív PCR teszt eredménnyel, amely a beutazás előtt nem több mint 72 órával készült, valamint védettséget vagy oltottságot igazoló COVID igazolvánnyal

Baku történelmi belvárosa, az Icheri Sheher

Ez az első bakui és egyben azerbajdzsáni látnivaló, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A köztudatba úgy került be, mint egy 12. századból származó óváros, ám állítólag egy pár építészeti nyom arra utal, hogy a múltja egészen a 7. századba nyúlik vissza. A legtöbb útleírás a Qız qalası tornyot (Maiden Tower) említi meg az Ichei Sheher leglényegesebb látnivalójaként, de ajándékozd itt meg magad másfajta élménnyel is, például egy csésze illatos teával színes szőnyegek között ülve valamelyik kávézóban vagy pár fotogén pillanattal szuvenír árusok Ezeregyéjszakára emlékeztető világában elveszve.

 A titokzatos Qız qalası torony (Maiden Tower)

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Kaszpi-tengerre csodálatos kilátást nyújtó, henger alakú magas építmény egy régi erőd. Ám a Qız qalası mibenlétét övezi egy pár legenda. Állítólag zoroasztrikus templom volt egykor, és csak a 18. században vált őrtoronnyá. Ha vonzanak a titokzatos történetek, amelyeken keresztül Baku történelmét is megismerheted, akkor tessék: itt vásárolhatsz belépőjegyet a Maiden Tower belsejébe.

Egy újabb szépség Zaha Hadidtól, a Heydər Əliyev Központ (Heydar Aliyev Centre)

Ha a lélegzetelállító melléknevet épületekkel kellene kifejezni, Zaha Hadid világhírű iraki építész művei megállnák a helyüket egy ilyen játékban. Bakuban a Heydar Aliyev Központ által maradt ott a kéznyoma, és ha vetsz egy pillantást erre a szépségre, akkor rájössz, hogy a Maiden toronytól bizony egy jó nagyot ugrottunk – mint időben, mind stílusilag. A modern építészet egyik remekművét érdemes belülről is megcsodálni, kb. 10 különféle kiállítás közül válogathatsz, ezenkívül sétálhatsz is egy nagyot a kertjében.

Költői utca költő után szabadon (Nizami Street)

A Nizami utca vagy a Tarqovaya Baku 3,5 km hosszú sétálóutcája, és Nizami Ganjavi költő után kapta a nevét. Ha vásárlólázban égő turista vagy, akkor ez a sétány lesz a törzshelyed, ám amennyiben mindenhol a művészetet keresed, akkor is gyere el ide. Figyelmesen nézz meg minden egyes épületet, észreveszed majd, hogyan változnak az egyes építészeti stílusokneogótikustól kezdve sztálinistáig.

Flame Towers, a tüzes felhőkarcolók

Azerbajdzsánban mindenütt ott van a tűz. A Flame tornyoknak elnevezett felhőkarcolók is ezt a természeti jelenséget ábrázolják. Főleg napszállta után, azaz sötétben nyújtanak nagyon szép látványt, amikor kitűnnek színes fényeik. Ha közelről is szeretnéd látni ezt a három modern épületet, akkor egy újabb bakui attrakcióra nyílik lehetőséged: a siklóra. Több információt ezen a linken találhatsz.

A körút…

Baku körútjáról, a Baku Boulevardról is elég jó a kilátás a Flame tornyokra. De közel sem ez lesz az egyetlen dolog, amely miatt szívesen töltöd majd itt az időd. A helyiek és turisták által egyformán közkedvelt városrész kicsit gondtalanság hangulatú, majd ha ott jársz, eldöntheted, hogy a vidámparkjának vagy inkább a kaktuszkertjének köszönhetően-e…

Azerbajdzsáni Velence

A Mini Venice, tehát a Kis Velence bár az előző bekezdésben leírt Baku Boulevard körút része, mi mégis kiemelnénk, szerintünk megérdemel egy saját bemutatást. Pattanj pár forintért csónakra és élj át pár romantikus pillanatot az 1960-ban kiépített csatorna vizein evezve. A Kis Velence két nagyobb szigetét több picivel hidak kötik össze. Első olvasásra úgy tűnhet, hogy ez egy tipikus turisztikai attrakció, pedig a valóságban a bakuiak is szeretnek idejárni.

A világ első szőnyegmúzeuma

Bakui kirándulásod során majd biztosan feltűnik, hogy a szőnyegkészítés fontos tradíció Azerbajdzsánban. Nem is csoda tehát, hogy 1967-ben meglapítottak itt egy szőnyegmúzeumot. De nem is akármilyet! A legelsőt az egész világon. Már maga az épület is tematikus, hiszen egy feltekert szőnyeget ábrázol.

Yanar Dag, az elolthatatlan tűz

Bár nem közvetlenül Bakuban van ez a hely, az egy órás utat tömegközlekedéssel (30-40 perc autóval) és a pár forintos belépőjegyet mindenképpen megéri. Hiszen a Föld egyik természeti csodája. Láttál már évszázadokon át folyamatosan lángoló domboldalt? Itt majd láthatsz. Kaszpi-tenger Absheron-félszigetének ezt a rejtélyét valójában földgáz okozza. Ám készülj fel arra, hogy a Yanar Dag tömegeket vonz, szóval, nyugodt elmélyülésre ne számíts…

A Shirvanshahs dinasztia palotája

És ahogyan a bakui virtuális kirándulásunkat az óvárosban kezdtük, úgy jutunk most vissza oda. Lényeges része a Shirvanshahs palota, mely valójában egy 15. században épült komplexum a Shirvanshahs Királyság idejéből. Ugyanúgy, mint az Icheri Sheher, a palota is (a mecsetjével és mauzóleumával együtt) az UNESCO Világörökségének a része és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top