Connect with us

Hírek

Izland bevezette a vakcinaútlevelet

Izland bevezette a vakcinaútlevelet

Miközben az Európai Unióban továbbra is viták folynak arról, hogy szükséges-e ilyen dokumentumok kiállítása, az alig 350 ezer lakosú szigetország már a tettek mezejére lépett és bevezette a vakcinaútlevelet – számolt be nemrégiben a hírről a Travel Daily Media.

Mint arról korábban beszáltunk, Izlandon a teszt- és karanténkötelezettség alól kivételt képeznek azok, akik a beutazást megelőzően hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy már átestek a COVID-19 fertőzésen. Valamint azok, akik nemzetközi oltási könyvvel tudják igazolni, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Az elmúlt napokban már ki is állították az első vakcinaigazolásokat azoknak a személyeknek, akik már felvetették a koronavírus-oltás mindkét adagját.

Az igazolás kiállítása egy erre a célra létrehozott weboldalon történik. A minisztérium ezzel szeretné megkönnyíteni állampolgárai számára a nemzetközi mozgást. Ugyanakkor az is tény, hogy ezeket a dokumentumokat nemzetközileg is el kell még ismertetni.

vakcinaútlevelet

Megosztja Európát a vakcinaútlevél ötlete

A vakcinaútlevél nem új keletű ötlet. Felmerült már Izraelben és Oroszországban is. A személyes adatok védelméért kampányoló aktivisták szerint azonban aggályos lehet, mert egészségügyi státuszuk alapján megkülönböztetné az embereket. A jogvédők attól tartanak, hogy a nem beoltottaktól megtagadhatnának egyes közszolgáltatásokat, míg az oltottak nyilvántartása újabb lépés lenne az emberek nyomonkövetése felé.

„A vakcinaútlevelek alapvető adatvédelmi és emberi jogi kérdéseket vetnek fel. Újfajta megkülönböztetést tennének lehetővé az emberek között, és meghatároznák, hogy milyen szabadságjogokat élvezhetnek” – nyilatkozta Anna Beduschi, az angliai Exeter Egyetem kutatója.

Ennek ellenére, az Európai Bizottság információi szerint, 11 tagállamban már alkalmazzák a vakcinaigazolások rendszerét, további hét országban ennek kialakítása még folyamatban van. Görögország például egyértelműen kiáll a vakcinaútlevél mellett, Francia- és Németország szerint azonban, korai lenne még erről dönteni, mivel nem lehet tudni, hogy az oltottak tényleg nem hordozhatják és nem adhatják-e tovább a vírust.

(Forrás: Travel Daily Media)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top