Connect with us

Magazin

Fenntarthatóság, mobilitás, lehetőség. Expo2020 Dubai, avagy üdvözlünk a jövőben

Fenntarthatóság, mobilitás, lehetőség. Expo2020 Dubai, avagy üdvözlünk a jövőben

2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg Dubajban az eredetileg 2020-ra tervezett világkiállítást. A szervezők 25 millió látogatóval számolnak az Expo2020 fél éves időtartama alatt. Az esemény egyik üzenete, hogy „semmi sem lehetetlen”, nem egy megfoghatatlan frázisként kíséri majd a rendezvényt, de tapintható, látható, fizikai világban érzékelhető valósággá válik. „Összekapcsolt gondolatok, szebb jövő” – mint, ahogy hirdetik is…

Lehetőség, Mobilitás és Fenntarthatóság

Az Expo 2020 Dubai altémái lehetőséget teremtenek olyan beszélgetések és tettek véghez vitelére, melyek egy jobb világ létrehozását segítik elő. Feltárják a jövő formálásában rejlő potenciált, lehetővé teszik a tudás, az ötletek és az árucikkek intelligens áramlását, emelett új módokat keresnek a bolygó védelmére. Az Expo 2020 Dubai 182 napján minden egyes nap a világ legjobb élményeiben lehet részünk. Ízek, technológia és kultúra – eddig soha nem látott, a világ leginnovatívabb területén, összesen 438 hektáron elterülve.

A kiállításon résztvevő nemzetek bemutatják saját innovációikat, elért eredményeiket és törekvéseiket, körbejárva a Lehetőség, Mobilitás és Fenntarthatóság altémákat. Az altémák tematikájában megépülő pavilon-körzetekben az adott témát tükröző lenyűgöző és gondolatébresztő élményekben lehet részünk.

Terra – a Fenntarthatóság pavilonja

A Terra, avagy a Fenntarthatóság Pavilonja ezért is különleges, mert az Expo 2020 Dubai hivatalos kezdete előtt nyílt meg. Az ötlet az ember és a természet kapcsolatának koncepciójából fakadt, amelynek középpontjában a fenntartható életmód népszerűsítése állt. Körzetében a legújabb környezetbarát építési technológiákat felhasználó különleges építőművészetet is megcsodálhatjuk majd. Az ikonikus pavilont, az elismert Grimshaw Architects tervezte, tökéletes példája a fenntartható épülettervezésnek: 1055 fénypanelből áll össze, melyet egy 130 méter széles tetőboltozaton helyeztek el, a tetején pedig “energiafák” kaptak helyet. A Fenntarthatóság részlegében láthatók majd: Brazília, Kanada, Azerbajdzsán, Németország, Csehország, Montenegró, Hollandia, Spanyolország, Svájc, a Fülöp-szigetek, Svédország és Szingapúr pavilonjai is.

És, hogy részletesebben is említsünk párat… Rögvest a természet, a kedves gondoskodás és a jövő jegyében született, szingapúri WOHA pavilon, amely lenyűgöző látvánnyal szolgál. Az épület – tervezésének köszönhetően – nullához közelítő energia- és vízfogyasztást ér el a 6 hónapos rendezvény során. Miközben ebben a csodálatos zöld oázisban tartózkodunk, biztosan felmerül majd bennünk a kérdés, hogy ha a rendkívüli szépség és fenntarthatóság ilyen tökéletes kapcsolatot mutat, vajon miért nem teszi ezt mindig, mindenhol, mindenki?

Expo2020 Dubai

Úttörő ötleteket a fenntarthatóság terén Csehország is mutat, hisz az általa tervezett pavilion különleges hangulatot hoz el a sivatagi városba. A nem mindennapi épület tervei a Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Karának tehetséges doktoranduszaitól származnak. A pavilon különleges technológiát alkalmaz, a S.A.W.E.R. (Solar Air Water Resource) névre keresztelt rendszert, amely két részből áll. Az egyik szolgálja a pára kivonását a levegőből, a másik felhasználja az így nyert víz egy részét a sivatag termővé tételére. Miközben az ismert berendezések egy nap alatt 10 liter vizet tudnak előállítani a sivatagi levegőből, a S.A.W.E.R. ugyanannyi idő alatt 200 litert produkál…

Expo2020 Dubai

A mobilitás pavilonja

Az emberek, az áruk, az ötletek és az információ szabad mozgása – minden, amit a Mobilitás pavilon képvisel a rendezvényen. A Mobilitás-szekció kiállítói között szerepel: Magyarország, Finnország, Belgium, Lengyelország, Omán, Franciaország, Thaiföld, Dél-Korea, Peru, Türkmenisztán és Oroszország is.

Különösen érdekesnek mutatkozik a francia pavilon, melyet az alkotók úgy terveztek és kivitelezetek, hogy a fény különböző jelentéseit mutatják be. A 2500 négyzetméteres területen elhelyezkedő építményen természetesen napelemek találhatók, de tartozik hozzá egy 1160 négyzetméteres terasz is.

Expo2020 Dubai

Magyarország Makovecz-stílusban épült pavilonja szintén a Mobilitás szekció kiállítói között szerepel majd. A pavilon az Aquaroots of Hungary nevet kapta. Hazánk ezzel az alkotással szeretné megmutatni azokat a csodálatos vízi kincseket, melyeket a magyar föld oly sok ideje magában rejt. Az épület szerkezeti elemeit részben tengeri úton, részben pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították el a Dubaji Világkiállítás területére. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt. A létesítmény érdekessége, hogy szerkezetén úgynevezett száraz technológiával dolgoztak, azaz építése már a tervezéskor vízmentes technológiával készült.

Expo2020 Dubai

A Lehetőségek pavilonja

A Lehetőség pavilonban valamennyien egy olyan utazáson vehetünk részt, amelynek során csodás önismeretre teszünk szert, nagy felismeréseket fogalmazunk meg, bizonyítva, hogy mindenki képes a változtatásra egy jobb világ reményében. A Lehetőség-körzetben láthatók majd többek között: Ausztria, Kína, Japán, Olaszország, Norvégia, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Ukrajna, Monaco, Luxemburg, Marokkó és Szaúd-Arábia pavilonjai is.

Luxemburg mindjárt az esemény talán egyik leglátványosabb épületével szolgál. Az épületet úgy tervezték, hogy tükrözze a táj nyitottságának elképzeléseit, ezért aztán egy Möbius szalag alakjában épült fel. Ez forma több elemben is visszaköszön. A lépcsőn kívül például a látogatók rendelkezésére áll egy hatalmas csúszda is, amelyen keresztül bármikor közvetlenül a földszintre juthatnak.

Expo2020 Dubai

Dél-Korea a pavilon tervezés során hasonlóan ötletesen járt el, amikor a mobilitás és az élet állandó mozgásának szimbólumát próbálta megjeleníteni. Mivel a környezet infrastruktúrája folyamatosan változik: épületüket nappal vörös és sárga sugarak borítják, de az esti fények rózsaszínes színbe öltöztetik az épületet.

Expo2020 Dubai

Belépőjegyek

Ezt a halom gyönyörű információt követi most a kedvenc piros cseresznyénk a tortán: az Expo 2020 Dubai belépőjegyei a Pelikan.hu oldalán keresztül is megvásárolhatóak lesznek:

3 típusú belépőjegyet kínálunk:

  • egy teljes napra, ennek összege 95 Dh (24 euró)
  • többnapos, korlátlan belépéssel 30 egymást követő napon, ennek összege 195 Dh (45 euró)
  • hat hónapig korlátlan belépést biztosító bérlet, ennek összege 499 Dh (120 euró)

A jegyek tartalmazzák a belépést az összes pavilonba, rendezvényre, a változatos és szórakoztató programokra, naponta akár 60 élő eseménnyel – a világszínvonalú zenétől, tánctól és művészettől az izgalmas előadásokig.

A 18 év alatti gyermekek és a diákok, akik érvényes diákigazolvánnyal rendelkeznek (a világ bármely tudományos intézményéből) ingyenes belépésre jogosultak. A speciális igényű emberek úgyszintén ingyen, társuk pedig 50%-os kedvezmény mellett keresheti fel a rendezvényt.

(Források: az Expo 2020 Dubai hivatalos weboldala, Khaleej TimesTime OutArchitectural Digest)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top