Connect with us

Magazin

Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái

Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái

Nemcsak a lakótelepek, de gyakran az utcák, a terek és nagy általánosságban végül is az épületek többsége tompa, visszafogott és mértéktartó „egyenszínűekre” vannak mázolva. Az előző mondatunk „gyakran” és „többsége” kifejezései arra engednek következtetni, hogy ismerünk egy pár kivételt is. Sőt, Európa jócskán bővelkedik a tarka helyekben, melyek élénk színei hihetetlenül ösztönző hatással vannak az emberekre, inspirálják a művészeket és feldobják a hétköznapokat. Legyen szó messzi, ismeretlen falvakról, atipikus építészeti remekművekről vagy halászházikókról, valamilyen oknál fogva, ha valaki eldönti, hogy kiszínezi a környezetét, a hétköznapi búskomorságról nagyon könnyen megfeledkezik. Feltételezzük, hogy nem filozofálásért jöttél ide, úgyhogy most nézzünk utána egy pár konkrét példának. Tessék, Európa legszínesebb utcái:

Advertisement

Colmar, Franciaország

Azonkívül, hogy színes, állítólag Európa egyik legszebb helye is. Ebben a középkori elszászi városban majdnem minden utca egy színkavalkád. A kis Velenceként (Little Venice) ismert település a germán és francia építészet egyvelegével ékeskedik, ennek is köszönhető az egyedi vizuális stílusa. Na meg persze a színeknek. A turisták kedvence.

Happy Rizzi House, Braunschweig, Németország

Na jó, csalunk. Ez most nem egy egész városrész, hanem egy épület. James Rizzi egy amerikai képzőművész volt, aki a popkultúrát képvislte. Az ő műve a Happy Rizzi ház külleme (ami rá van festve), maga az épület terve viszont Konrad Kloster fejéből pattant ki. Azért szeretjük, mert megosztó, és nemcsak a konzervatívabb korosztályon belül ébreszt kételyeket, akadnak páran a fiatal nemzedékből is, akiknek nem különösképpen tetszik. Az biztos, hogy a Ackerhof teret feldobja, és szerintünk például szuper!

La Muralla Roja, Spanyolország

És még mindig maradjunk az individualistáknál, avagy utcamustra helyett épületeknél. A „muralla roja” azt jelenti, hogy vörös fal. A spanyolországi Alicante egyik népszerű épülete viseli ezt a nevet, de az inspiráció Afrikából érkezett, mégpedig Marokkóból. A La Muralla Roja 1973-ban épült és Ricard Bofill építész nevéhez kötődik, aki ihletet a mexikói Luis Barragántól merített.

Burano, Olaszország

Az élénk színekben pompázó halászházikók Burano peremén lehetnének akár egy vizuális terápia elemei is, hiszen csodásan stimuláló látványt kínálnak. Egyébként, ha ez a helységnév nem lenne ismerős, akkor eláruljuk, hogy a Velencei-lagúnában vagyunk és Burano egy sziget. A mesebli arculat azonban nem a véletlen műve, az épületek szigorú tervezet alapján kapták meg színeiket. Ha a lakók fel szeretnék frissíteni a házuk falait, ehhez először engedélyt kell kérniük az államtól.

Stortorget, Stockholm, Svédország

Stortorget a svéd főváros legszínesebb tere. Két dolog miatt híres: a különleges karácsonyi vásáráról és a feltűnő színekkel ékeskedő céhházairól. Európa legszínesebb utcái közé tartozik. Még a 17. században épültek és ragyogóan pirosak, sárgák valamint zöldek. A főtéren, azaz a Gamla Stan-on belül találod meg, és itt senki sem mondhatja, hogy egy skandináv kirándulás biztosan ködös és rideg.

Nyhavn, Koppenhága

Talán te is egy vagy azok közül, akik naponta néznek szembe Koppenhága épületeivel – még ha nem is élőben, de a képernyővédőjükön keresztül. Nos, a Nyhavn csatornát övező 17. századi színes házak mára már Dánia fővárosának a szimbólumaivá váltak. Egyébként a mesés szó ezen a helyen duplán megalapozott, a helyi kikötőben élt ugyanis gyermekkorunk történeteinek alkotója, Hans Christian Andersen.

Poznań, Lengyelország

A lengyelországi Poznań óvárosi piacterét egykori céhházak teszik jellegzetessé. Falaik tipikusan mediterrán árnyalatokra vannak mázolva, mint például az azúrkék, tengerzöld vagy mélysárga. A második világháború alatt a tér nagy része tönkrement, de az ötvenes években újjáépítették. Talán ennek is köszönhető, hogy minden épület egyedi arculatot visel.

Vernazza, Olaszország

A Cinque Terr olasz riviéra egyik része Vernazza. Partividéki város, mely különleges panorámája a vidám, narancssárga és sárga házikóknak is köszönhető. Hasonló legenda övezi mint Burano várost, ahol a halászok azért festették színesre házaikat, hogy a tenger kékje mellett feltűnőek, helyesebben észrevehetőek legyenek. De az igazsághoz közelebb állhat az a feltételezés, hogy ez a látvány a hetvenes években berobbanó turizmus következménye.

Rue Crémieux, Párizs, Franciaország

Csak egy rövid sétára a párizsi 12. kerületben (Arrondissement) található Gare de Lyon nyüzsgésétől a pasztellszínek különféle variációjára bukkanhatsz rá. Az itt álló házak na meg az ablakaik tele vannak terrakotta cserepekbe ültetett virágokkal. Egyébként ezt az utcát Adolf Crémieux igazságügyi miniszterről nevezték el.

Nova do Carvalho, Lisszabon, Portugália

Portugália egyik szimbóluma a színes csempe. A Nova do Carvalho ideális hely ahhoz, hogy ezt a szimbólumot áttanulmányozd, hiszen házai díszítésének éppen ez a fő alkotóeleme. Menj el például a Rózsaszín utcára, mely a José Adrião Architects társulás projektjének eredménye. Céljuk az volt, hogy a városba pozitív nyüzsgést hozzon ez az utcácska.

Nos, ezek voltak Európa legszínesebb utcái. Ha ismersz másat is, esetleg jobbat, ne felejsd el ezt megírni nekünk a komment-szekcióban.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Kiemelt hír: Belgiumba utazol? Jó ha tudod! https://t.co/wJ2LyE997KMennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Útikalauz: 4 nap Splitben, a tökéletes nyaralás titka! https://t.co/YT38XeabJ3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Új, közvetlen járat Wrocław és Budapest között! https://t.co/vVm89ZnRFIMennyi ideje jött ki ez a hír? 23 óra
Légtér forgalom a pandémia után – újítások, új járatok! https://t.co/ujenEcAyv3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Az Európai Unió tovább szűkítette a listát: csak 11 országból szabad a belépés! https://t.co/6zucq483tTMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
A tavaszi és a nyári Málta mindenkit elvarázsol https://t.co/UW2A6FuOlHMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Zakynthos – legjobb strandjai, látnivalói és akciós repjegyek https://t.co/RzWA14WrOlMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Algarve 6 nap alatt. Útmutató egy tökéletes dél-portugáliai kiránduláshoz https://t.co/pDqzklShy3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Ausztria eltörli az egyes országokba való repülés tilalmát. Augusztus 1-től nincsenek korlátozások https://t.co/AXNLEVsF0PMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Görög repjegyek a főszezonban 11 990 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top