Connect with us

Magazin

Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái

Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái

Európa jócskán bővelkedik a tarka helyekben, melyek élénk színei hihetetlenül ösztönző hatással vannak az emberekre, inspirálják a művészeket és feldobják a hétköznapokat…

Legyen szó messzi, ismeretlen falvakról, atipikus építészeti remekművekről vagy halászházikókról, valamilyen oknál fogva, ha valaki eldönti, hogy kiszínezi a környezetét, a hétköznapi búskomorságról nagyon könnyen megfeledkezik. Nézzünk most utána egy pár konkrét példának…

Colmar, Franciaország

Azonkívül, hogy színes, állítólag Európa egyik legszebb helye is. Ebben a középkori elszászi városban majdnem minden utca egy színkavalkád. A kis Velenceként (Little Venice) ismert település a germán és francia építészet egyvelegével ékeskedik, ennek is köszönhető az egyedi vizuális stílusa. Na meg persze a színeknek. A turisták kedvence.

Happy Rizzi House, Braunschweig, Németország

európa

Na jó, csalunk. Ez most nem egy egész városrész, hanem egy épület. James Rizzi egy amerikai képzőművész volt, aki a popkultúrát képvislte. Az ő műve a Happy Rizzi ház külleme (ami rá van festve), maga az épület terve viszont Konrad Kloster fejéből pattant ki. Azért szeretjük, mert megosztó, és nemcsak a konzervatívabb korosztályon belül ébreszt kételyeket, akadnak páran a fiatal nemzedékből is, akiknek nem különösképpen tetszik. Az biztos, hogy a Ackerhof teret feldobja, és szerintünk például szuper!

La Muralla Roja, Spanyolország

európa

És még mindig maradjunk az individualistáknál, avagy utcamustra helyett épületeknél. A „muralla roja” azt jelenti, hogy vörös fal. A spanyolországi Alicante egyik népszerű épülete viseli ezt a nevet, de az inspiráció Afrikából érkezett, mégpedig Marokkóból. A La Muralla Roja 1973-ban épült és Ricard Bofill építész nevéhez kötődik, aki ihletet a mexikói Luis Barragántól merített.

Burano, Olaszország

Az élénk színekben pompázó halászházikók Burano peremén lehetnének akár egy vizuális terápia elemei is, hiszen csodásan stimuláló látványt kínálnak. Egyébként, ha ez a helységnév nem lenne ismerős, akkor eláruljuk, hogy a Velencei-lagúnában vagyunk és Burano egy sziget. A mesebli arculat azonban nem a véletlen műve, az épületek szigorú tervezet alapján kapták meg színeiket. Ha a lakók fel szeretnék frissíteni a házuk falait, ehhez először engedélyt kell kérniük az államtól.

Stortorget, Stockholm, Svédország

európa

Stortorget a svéd főváros legszínesebb tere. Két dolog miatt híres: a különleges karácsonyi vásáráról és a feltűnő színekkel ékeskedő céhházairól. Európa legszínesebb utcái közé tartozik. Még a 17. században épültek és ragyogóan pirosak, sárgák valamint zöldek. A főtéren, azaz a Gamla Stan-on belül találod meg, és itt senki sem mondhatja, hogy egy skandináv kirándulás biztosan ködös és rideg.

Nyhavn, Koppenhága

európa

Talán te is egy vagy azok közül, akik naponta néznek szembe Koppenhága épületeivel – még ha nem is élőben, de a képernyővédőjükön keresztül. Nos, a Nyhavn csatornát övező 17. századi színes házak mára már Dánia fővárosának a szimbólumaivá váltak. Egyébként a mesés szó ezen a helyen duplán megalapozott, a helyi kikötőben élt ugyanis gyermekkorunk történeteinek alkotója, Hans Christian Andersen.

Poznań, Lengyelország

európa

A lengyelországi Poznań óvárosi piacterét egykori céhházak teszik jellegzetessé. Falaik tipikusan mediterrán árnyalatokra vannak mázolva, mint például az azúrkék, tengerzöld vagy mélysárga. A második világháború alatt a tér nagy része tönkrement, de az ötvenes években újjáépítették. Talán ennek is köszönhető, hogy minden épület egyedi arculatot visel.

Vernazza, Olaszország

európa

A Cinque Terr olasz riviéra egyik része Vernazza. Partividéki város, mely különleges panorámája a vidám, narancssárga és sárga házikóknak is köszönhető. Hasonló legenda övezi mint Burano várost, ahol a halászok azért festették színesre házaikat, hogy a tenger kékje mellett feltűnőek, helyesebben észrevehetőek legyenek. De az igazsághoz közelebb állhat az a feltételezés, hogy ez a látvány a hetvenes években berobbanó turizmus következménye.

Rue Crémieux, Párizs, Franciaország

Csak egy rövid sétára a párizsi 12. kerületben (Arrondissement) található Gare de Lyon nyüzsgésétől a pasztellszínek különféle variációjára bukkanhatsz rá. Az itt álló házak na meg az ablakaik tele vannak terrakotta cserepekbe ültetett virágokkal. Egyébként ezt az utcát Adolf Crémieux igazságügyi miniszterről nevezték el.

Nova do Carvalho, Lisszabon, Portugália

európa

Portugália egyik szimbóluma a színes csempe. A Nova do Carvalho ideális hely ahhoz, hogy ezt a szimbólumot áttanulmányozd, hiszen házai díszítésének éppen ez a fő alkotóeleme. Menj el például a Rózsaszín utcára, mely a José Adrião Architects társulás projektjének eredménye. Céljuk az volt, hogy a városba pozitív nyüzsgést hozzon ez az utcácska.

Nos, ezek voltak Európa legszínesebb utcái. Ha ismersz másat is, esetleg jobbat, ne felejsd el ezt megírni nekünk a komment-szekcióban.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
2/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Business osztály MEGA ÁRON! Repülj a LOT legitársasággal New Yorkba https://t.co/22iqF0K0MlMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 óra
Retúr repjegy Budapestről Palermóba már 20 070 Ft-tól! https://t.co/Cof4fye79xMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 óra
Szuper ár! Retúr repjegy Londonba most 14 250 Ft-tól https://t.co/ooiMfkTw4aMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
Egy hétvége bolognai főhadiszállással – élménybeszámoló https://t.co/MOwjZI8Do8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
Kappadókia, léggömbözés török módra https://t.co/ZTxJuVqb8KMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Válaszd ki, melyik Kanári-sziget a leginkább neked való! https://t.co/yHtfHCWZ9sMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
10 élmény, amit nem hagyhatsz ki Gran Canarián https://t.co/pTHWJgbjFJMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
HO-HO-HOOO! Mikulás napi HAPPY HOUR – wellness hétvégék 5000 forinttal olcsóbban https://t.co/JnfJMzVdOuMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Indonéziában egy év börtön járhat a házasságon kívüli szexért, a szabály a külföldiekre is vonatkozni fog https://t.co/qmIW6YbKOIMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Mallorca télen is csodálatos úti cél. Megmutatjuk, miért! https://t.co/wbP2yjKBdjMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top