Connect with us

Magazin

A koboldok hazája – rejtélyes ír szigetek nyomában!

A koboldok hazája – rejtélyes ír szigetek nyomában!

Írország drámai szépségét szavakkal kifejezni csak nehezen lehetne. A lélegzetelállító mészkősziklák szabdalta táj, a végtelen legelők, a bájos kis zsúpfedeles házikós falvak, a vad szépségű ír partvidék, Kilkenny középkori ékszerdoboz városa, Dublin bohém bája és az írek messze földön híres vendégszeretete már az első pillanatban magával ragadja az embert. Mivel 2020. július 22- től magyar állampolgárok bátran utazhatnak újra erre a csodás vidékre, úgy döntöttünk, hogy igazoljuk az állítást!

Advertisement

Az ír táj misztikus képzeleteket kelt, maga a vadregényes romantika, ahol a kelta papok által hűen őrzött ír mitológiai mesékben tündérekkel, szellemekkel, vagy akár koboldokkal is megismerkedhetünk. Persze ezek a mesék, igazából a gyönyörű tájat próbálják történetekbe szőni… És van is miről mesélni, a smaragzöld szigetnek ugyanis annyi arca van, hogy összeszámolni is alig lehet. Aki erre tervez csatangolni, az a legtöbb esetben Dublinba érkezik meg repülővel, vagy vonattal, esetleg hajóúton Anglia felől. De ha más alternatívát választunk, akkor utazásunkat kezdhetjük Shannon vagy épp Belfast városkájában is. Viszonylag kevés turistára számíthat az, aki bakancsát magára kapva a homokos, sziklás, barlangos partok felé veszi az irányt…

Rathlin szigete

Antrim megye partvonala talán az egyik legszebb vidék Írországban. Ősi legendás várak, hangulatos városok váltják egymást. Az erdőkkel és vízesésekkel tarkított Antrimi-völgy – a legendák és mítoszok bölcsője, vagy a világhírű Óriások Útja – Európa egyik leglenyűgözőbb, vulkanikus eredetű bazaltformációja is ezen a partszakaszon fut végig. A Larne városából induló antrimi tengerparti úton autóval és kerékpárral is nekivághatunk a térség felfedezésének.

A megyében található Ballycastle városkájához közel esik Rathlin-szigete. Az L-alakú sziget mindössze hat mérföld hosszú és egy mérföld széles, ami több mint elegendő hely a 150 lakosnak. A sziget annak idején az angolok elől menekülő skót királyok menedéke volt. Manapság a vadon élő állatok (a Mill-öbölben fókákkal is találkozhatunk) és ritka madarak otthona, a sziget part menti vizeiben a búvárok előszeretettel merülnek. Ha szerencsénk van, és a kelta tündérek is úgy akarják, tiszta időben Skócia partjait is láthatjuk innen.  

Clare szigete

Nyugat-Írország partjai mentén terül el Mayo megye, amely lenyűgöző partszakaszai mellett, történelmi emlékei miatt is érdekes lehet sokunk számára. Tökéletes hely ez a lazításhoz és a helyi kultúra felfedezéséhez. A gyönyörű és érintetlen vidéki táj, az Atlanti-óceán lenyűgöző ereje felejthetetlen. A megyében a rengeteg folyó, tó és a mérföldeken át húzódó tengerpartok révén bármerre is járunk, mindig víz közelben leszünk. Ennek megfelelően a hajókirándulások és a sétahajózás a legnépszerűbb programlehetőségek. Eljuthatunk olyan csodálatos, legendás helyekre is, mint Clare szigete.

A legenda szerint a híres kalóz királynő Grace O’Malley, nem csak a szigeten élt, de itt is lett eltemetve. Clare napjainkban nagyon békés, aki szereti a gyaloglást, sok sétautat találhat, melyek lenyűgöző történelmi látnivalókhoz vezetnek. Bronzkori és neolitikus emlékek, 14. századi ciszterci apátsági romok, melynek parti szikláin tömegével fészkelnek a tengeri madarak.

Valentia szigete

Ha egyszer csak az Atlanti-óceánban fekvő, csodás Valentia-szigeten találod magad Írország partvidékén, valószínűleg jó hosszú utat tettél meg… Csak az ír fővárosból, Dublinból is 5 órányi autóútra fekszik. De hidd el, megéri az erőfeszítés! Ez Írország egyik legnyugatibb pontja, amelyet hosszú híd köt össze a szárazfölddel. Ha vadregényes romantikáról álmodozol, ahol az óceán mardosta partmenti sziklák és titokzatos világítótornyok várnák, akkor nem fogsz csalódni a szigetben. Rengeteg látnivaló akad erre, minimum egy napot, ha időd engedi, egy egész hétvégét is érdemes rászánni.

A szigeten található egyik leghíresebb épület a festői fekvésű, 1775-ban épített Glanleam-ház, ami ma B&B-ként üzemel. A villa gyönyörűséges kertjével, az óceán felett elnyújtózva lélegzetállító panorámával szolgál minden utazónak. A szigetre érkezve kötelező itt megszállni!

Repjegykirályos tanácsok repjegykirályoknak!

1. Ha Írországba utazunk, érdemes nem csak Dublinban gondolkodni (erre törekedtük fentebb is) a természet szinte minden irányban elképesztő csodákat rejt. Ne féljünk elveszni!

2. Teljesen mindegy, hogy mikor utazunk, bármikor nyakon önthet minket egy kiadós zápor, mindenképp csomagoljunk esőkabátot. Az esernyő felejtős!

3.  A hostel és a panzió (bed and breakfast) között árban nincs nagy különbség, azonban utóbbiban a gyakran fenséges és 5 különböző fogás közül kiválasztható reggeli miatt érdemes a B&B-t választani!

4. Ha Guinness-t kóstolnál ne légy türelmetlen! A csapolásnak erre megvan a maga rituáléja, ezt a sörtípust pedig bűn siettetni.

5. Ha túrázni indulunk (és miért is ne indulnánk) vízálló cipő mindig legyen nálunk!

6. Tartsuk észben, a tengerparti kocsmákban szinte mindig lehet friss halételt rendelni!

7. A vidéki zöld területeken járva törődjünk bele az ’’illatokba’’…


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre
To Top