Connect with us

Magazin

Látnivalók a határon innen és túl – a természetben két lábon

Látnivalók a határon innen és túl – a természetben két lábon

Ha éppen a tökéletes túraútvonalat keresitek, esetleg szabadulnátok a nagyváros zajától, vagy csak új löketet adnátok az instagram (és más közösségi oldalaitoknak) akkor ez a cikkünk nektek szól! Kerékpárral jártunk már a Dunakanyarban, a szépséges Genfi-tó körül, sőt, elkerekeztük egészen Kubáig… Most azoknak kedvezünk, akik a zöld megannyi árnyalatát két lábon szeretnék felfedezni! Határon innen és túl, a legjobb erdőségek, völgyek listája. Íme, a legjobb túraútvonalak listája a közelben! Frissen, ropogósan, csak nektek!

Szlovénia kincsei! Természetjárás a Bledi-tó körül

Szlovénia hegyvidéke számtalan csodát rejt az újdonságokra vágyó természetjáróknak, és bár tudjuk, hogy a szépség fogalma erősen szubjektív, Szlovénia kincsei mellett nem mehetünk el szó nélkül! A Repjegykirályon mi most rögtön kettő olyan kihagyhatatlan csodát mutatunk, amit érdemes lesz felkeresnetek idén tavasszal, vagy késő nyáron!

Rögvest az első, a zöldellő erdők között megbúvó Bledi-tó, amely káprázatos színfoltja ennek a kedves kis országnak! A képeslapokra illő tavacska Budapesttől 510 kilométeres távolságban, nagyjából ötórás autóútra fekszik. Pakold be a kedvenc túrabakancsod és már indulhatsz is felfedezni ezt a csodálatos vidéket! A legkáprázatosabb látképet a tó nyugati szélén magasodó, könnyen megmászható Ojstrica és a Mala Osojnica csúcsáról kapjuk. A lépcsősorokból álló, időnként drótkötéllel biztosított ereszkedés bár helyenként valóban izzasztó, de kihagyhatatlan élmény!

Ha pedig már keresztbe-kasul körbejártad a természetet, Gorje közvetlen közelében, Bledtől körülbelül 4 km-re északnyugatra a Radovna folyó által faragott Vintgar-szurdok kötelező látnivaló! A körülbelül másfél kilométer hosszú völgyben fa hidakon közlekedve csodálhatjuk meg a sebes vizű patakot. A szurdokot 1891-ben Gorizia polgármestere, Jakob Žumer, valamint térképész és fotós, Benedikt Lergetporer fedezte fel. Szépségéből pedig azóta sem vesztett!

Ahogyan nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, úgy a szurdokot sem láthatjuk kétszer, ugyanabban a formában. A víz rohan, zubog, a táj folyamatosan változik… Egyszerre félelmetes és lenyűgöző! Ráadásul kétfajta látnivaló is található erre, amelyet az emberi kéz épített. A gát, ahonnan a víz a Vintgar pod Šum kicsi vízerőműhöz tart, és az 1906-ban épült Bohinj vasút egyirányú kőhídja. Ha szerencséd van, látni fogod a vonatot, amely áthalad a hídon. Sétálj át ezen a csodálatos vidéken, csodáld meg a vízeséseket, medencéket és egyéb természetvédelmi remekműveket! Hidd el, nem fogsz csalódni!

Belépő árak a szurdokba (2019):

  • felnőtt 10,00 euro
  • diák 6,00 euro
  • gyerek (6-15) 3.00 euro
  • 6 év alatt: 1,00 euro

Tündérlakta erdők Magyarországon

A Gemenci-erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park féltve őrzött kincsei, a Csanyik-völgy, Szilvásvárad környéke és a Szalajka-völgy, a bakonyi Cuha-völgy gázlói… És még sorolhatnánk! Országunk telis-tele van szebbnél szebb erdőségekkel. Nem véletlenül… Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik, kicsiny kis országunk jóval zöldebb, mint egy évszázada volt! Mi most a két kedvencünket mutatjuk!

A Gemenci-erdő nem csak itthon, de a határon túl is híres. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban található erdőben különleges túrákon vehetünk részt, csak győzzünk közülük választani! 1977 óta védet terület és nem véletlenül! Harminc kilométer hosszú és hét kilométer széles erdővel borított árterével Európa legnagyobbjának számít! Az már csak hab az amúgy is édes tortán, hogy a holtágakkal, belső tavakkal tarkított buja erdőt egy kisvasút is átszeli! Ha még nem jártál a Gemenci-erdőben, itt az idő pótolni!

A Cuha-völgyi kirándulóhely Zirc és Bakonyszentlászló között kanyarog. Szépséges, varázslatos, talán még tündérek is lakják. A négy kilométer hosszú sziklás völgyet mindenképp érdemes bejárni, már csak azért is, mert ez Bakony egyik legszebb völgye! És ezt nem csak állítjuk… A völgyben a patak vizén többször is átvezető gázlókon való átkelések kalandossá, felejthetetlenné is teszik túrákat. Vízhatlan bakancs erősen ajánlott! Változatos, könnyű, kezdő túrázóknak is bátran ajánljuk!

A vadregényes, eldugott völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén járó vasúton is megközelítheted!

A szomszédban járva. Szlovákia erdői, mezői!

A szlovák természet még távolról is lenyűgöző! Nem csak azért, mert a velünk szomszédos ország több mint háromnegyedét erdők borítják, hanem azért is, mert kis területen nagyon sokféle növényfajt találhatunk, csak nyitott szemmel kell járnunk! Az ország területén körülbelül 2400 különböző növényfaj, de még ennél is több gomba, moha és zuzmó vert magának sátrat!

A Prielom Hornádu Szlovákia egyik legszebb és egyben legismertebb szurdokvölgye. Hrabušice (Káposztafalva) település melletti Erdőalja hegytől a Szepessümegi Maša nevezetű tó hídjáig tart. A túra bár nem kis erőfeszítést igényel, de mindenképp életre szóló élményt ad nekünk! A fémhidakon, a pallókon, kapaszkodóláncokon – végig kanyonon keresztül valami olyasmi, amit másutt keresve sem találhatunk. A túra ideje közel négy órát vesz igénybe, hossza pedig 11, 7 kilométer. Épp ezért is, inkább a tapasztalt túrázóknak ajánljuk!

Ha a közelben néznél szét, közel a határhoz, a Szádelői szurdokvölgyet nem lehet nem megemlíteni! A különleges karsztvidék a magyar határtól mindössze 6 kilométerre található, a Kassai-régió területén. 1986-tól a szurdokvölgy teljes egésze kiemelt védettséget tudhat magáénak! A tanösvény mentén több mint 900 növényfajt lehet megfigyelni, melyek között a legérdekesebbek a havasi őszirózsa, valamint a havasi iszalag. A túra hossza közel 5 kilométer, közepes nehézségű, ezért kezdő túrázóknak is bátran ajánljuk! Kapd fel a túrabakancsod és indulj neki már most tavasszal! Kedves kis völgyek, varázslatos természet, sziklaperemek… Nem lehet nem szeretni!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top