Connect with us

Magazin

50 éve, hogy Picasso meghalt: Párizs egyedülálló művészeti élményeket ígér! (5 tipp a legjobb kiállításokhoz)

50 éve, hogy Picasso meghalt: Párizs egyedülálló művészeti élményeket ígér! (5 tipp a legjobb kiállításokhoz)

Párizs 2023-as kulturális naptára telis-tele van meglepő együttműködésekkel és új, modern kiállításokkal, amelyek megváltoztatják a világról alkotott képedet. A város többek között Picasso halálának 50. évfordulójára emlékezik. A Louvre különösebb figyelmeztetés nélkül 45 000-ről 30 000-re csökkentette a napi látogatók számát, ezzel még jobb élményt ígérve.

A számos világhírű alkotásnak otthont adó múzeum célja a látogatói élmény javítása a kapacitás csökkentésével. Azt is fontolgatják, hogy a nyitvatartását 19.00-ig meghosszabbítják. Azonban nem a Louvre az egyedüli, amely megér egy látogatást 2023-ban. Íme, az 5 legtöbb kulturális esemény, amelyet idén nem szabad kihagynod:

1. Atelier des Lumiéres – merülj el a digitális művészet világában!

Mikor? 2023. február 27. és 2024. január 7. között

Ebben a magával ragadó digitális művészeti térben 140 videó- és lézerprojektor kelti életre a statikus festményeket, zene és különböző effektek kíséretében. A 2023-as szezonban magával ragadó módon láthatsz be az orosz-francia művész, Marc Chagall látnoki elméjébe. Ez az újszerű installáció újraértelmezi a hegedűsökről, zsonglőrökről, vadmacskákról és bohócokról alkotott szürreális víziót, szembeállítva a klasszikus zene, a jazz és a hagyományos zsidó klezmer keverékével.

2. Bourse de Commerce – Párizs legújabb és legegyedibb galériája

Mikor? 2023. február 8. és szeptember 11. között

Az Avant l’Orange című, lebilincselő kiállítás arra invitál, hogy gondolkodj el a világosság és a sötétség, a tavasz és a tél, a napfény és az eső, valamint az „ember és nem-ember” kölcsönhatásán, mindezt a jelenlegi klímaválsággal összefüggésben. A „Vihar előtt” c. bemutató festményeket, fényképeket, digitális műveket és különböző installációkat mutat be olyan művészektől, mint Cy Twombly, Danh Vo, Frank Bowling, Anicka Yi és Pierre Huyghe.

3. Louis Vuitton Fondation – Warhol és Basquiat

Mikor? 2023. április 5. és augusztus 28. között

1984 és 1985 között Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat amerikai művészek – egyikük a pop art óriása a másik a neo-expresszionizmus fiatal képviselője – 160 festmény megalkotásában működött közre. Öt hónapon keresztül 100 ilyen festményt a Fondation Louis Vuitton-ban állítanak ki a „4 Hands” kiállítás részeként, amely a valaha volt legkomplexebb kiállítás a kettejük közreműködéséből.

4. Musée d’Orsay – a nagyok találkozása

Mikor? 2023. március 28. és július 23. között

A Musée d’Osray, a Musée de l’Orangerie és a New York-i Metropolitan Museum of Art partnerségének eredményeként jött lére a Manet/Degas kiállítás. Az egyedülálló bemutató Édouard Manet és Edgar Degas festményeit ötvözi. A bemutatón a látogatók összehasonlíthatják a 19. század két óriás személyiségének stílusát, akik egyszerre voltak legjobb barátok és riválisok – s együtt segítették előre a modern francia festészetet.

Így fest az elbűvölő Museé d’Orsay belső tere

5. Musée National Picasso – amikor Picasso művészete a divattal ötvöződik

Mikor? 2023. március 7. és augusztus 27. között

Ahogy már a cikk elején is említettük, idén számos kulturális esemény inspirációja Pablo Picasso halálának 50. évfordulója. Különleges koncepcióval mutatkozik be a brit tervező, Sir Paul Smith is, és hol máshol, mint a Museé National Picasso-ban. Divatos alkotásai több esetben is összefonódnak a világhírű művész festményeivel és játékos stílusával.

Repülőjegyek Párizsba:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top