Connect with us

Magazin

Párizs tíz legnépszerűbb múzeuma

Párizs tíz legnépszerűbb múzeuma

A Párizsba látogatók egy egész vakációt (vagy inkább életet) tölthetnek el a párizsi művészeti gyűjtemények felfedezésével. A város több, mint 150 múzeummal büszkélkedhet, így a bőség zavarában nehéz lehet eldönteni, melyikekre essen a választásod. Hogy könnyebb legyen választanod, elhoztuk neked a 10 legjobb múzeumot, amelyekből párat biztosan írj fel a párizsi bakancslistádra!

Íme Párizs legjobb múzeumai:

Le Centre Pompidou

Nem könnyű vetekedni az ikonikus látványosságokkal, mint az Eiffel-torony vagy a Diadalív, de a Pompidou Központ színei, eltakaratlan csövei és légcsatornái a város egyik legkülönlegesebb látványosságává teszik. De ami még a külsejénél is izgalmasabb, az a benne található modern művészeti gyűjtemény. Ez Európa legnagyobb gyűjteménye, amely terjedelmében és minőségében vetekszik a New York-i MoMa-val is. Forradalmi ötletnek számított 1977-ben egy ilyen komplexum megnyitása, amely egy művészeti múzeumot, könyvtárat, kiállító-és előadóteret és mozit is magába foglal; ez azonban ötletet adott és megnyitotta az utat a legtöbb művészeti intézmény számára szerte a világon.

Cím: Place Georges-Pompidou, 75004 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée d’Orsay

Ha szereted a jó benyomást keltő művészetet, akkor a d’Orsay múzeumot kötelező meglátogatnod! Az egykori vasútállomás épületében található kiállítás az impresszionista és posztimpresszionista mozgalmak összes nagy slágerét – Monet, Renoir, van Gogh és Toulouse-Lautrec, valamint a szecessziós korszak műveinek széles skáláját mutatja be.

Feltétlenül nézz be a múzeum kávézójába is, és nézd meg az időt (szó szerint) a múzeum óriási, ikonikus óralapján.

Cím: 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée d’Orsay

Musée du Quai Branly

A Musée du Quai Branly épülete élő, zöld falaival már önmagában megér egy rövid látogatást, pár perc sétára az Eiffel-toronytól a Szajna mentén. De ami benne rejlik, az garantáltan órákig ott tart majd – a nem európai művészetek és kultúrák izgalmas bemutatása. A Musée des Arts d’Afrique et d’Océanie és a Laboratorie d’Ethnologue du Musée de l’Hommethere kiállítások egyesítik gyűjteményüket az afrikai, óceániai, ázsiai és amerikai művészeteknek szentelt termekben. A legnépszerűbb kincsek közé tartozik egy 10. századi antropomorf szobor, vietnami jelmezek, gaboni maszkok, azték szobrok, perui tolltunikák és ritka Etiópiából származó freskók.

Cím: 37 Quai Jacques Chirac, 75007 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée du Quai Branly

Musée de Cluny (Musée National du Moyen Age)

A Musée de Cluny a 15. századi Hôtel des Abbés de Cluny-ban rejtőzik, egy csendes utcában a Boulevard Saint-Germain mellett, s ez a Latin negyed legfontosabb látnivalója. A múzeumban kiemelkedő középkori festmények, szobrok és egyházi kincstári tárgyak találhatóak. A hely azonban a kárpitjairól híres igazán, köztük a különleges Hölgy az egyszarvúval (Dame á la Licorne) sorozatról, amely a 15. század végére nyúlik vissza. A kifinomult részletességgel kidolgozott, hat „millefleurs” („ezer virág”) stílusú kárpitból álló sorozat virágok, fák és állatok sokaságát ábrázolja.

A múzeum egyik helysége a kétezer éves római fürdő, a Frigidarium (hidegfürdő). Ebben a teremben szobrok, mozaikok és gall-római kincsek kisebb választéka található. A római fürdőkomplexum többi része, a Thermes de Cluny, amely i.sz. 200 körül épült, a múzeumon kívül tekinthető meg a Boulevard Saint-Michel mentén.

Cím: 28 Rue du Sommerard, 75005 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée Marmottan Monet

A gyönyörű Bois de Boulogne park közelében, Valmy herceg egykori vadászkastélyában található a Museé Marmottan Monet, az impresszionizmus szerelmeseinek kihagyhatatlan úti célja. A múzeum ugyanis Franciaország legnépszerűbb impresszionista művészének, Claude Monet-nak legnagyobb festménygyűjteményével büszkélkedhet, több, mint 100 műalkotással a festőtől. A kiállítás Monet úttörő Soleil Levant (1872) festményével kezdődik és kronologikusan folytatódik festő későbbi művei felé.

Cím: 2 Rue Louis Boilly, 75016 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Petit Palais: Musée des Beaux – Arts de la Ville de Paris

A pazar Belle Epoque stílusban tervezett Petit Palais az 1900-as egyetemes kiállításra készült, és 1902-ben múzeummá alakították át. Az épület díszes szobrászati részletei és falfestményei tökéletes hátteret biztosítanak a kiállított műalkotásokhoz. A Petit Palais kiterjedt képzőművészeti gyűjteménnyel büszkélkedhet, amely reneszánsz festményeket és kéziratokat, 17. századi francia és holland festményeket, 19. századi szobrokat és impresszionista remekműveket mutat be. A gyűjtemény kihagyhatatlan része Claude Monet Soleil Couchart sur la Seine (Naplemente a Szajnán), Rembrandt önarcképe és Charles-Alexandre Giron La Parisienne című alkotása.

Az épület négy szárnyának közepén egy takaros udvar található, ahol a Café-Restaurant Le Jardin du Petit Palais egyszerű harapnivalókat és üdítőket kínál. Melegebb időben a kávézó kertre néző, árnyékos teraszánál nincs is ideálisabb hely egy jó kávéra.

Cím: Av. Winston Churchill, 75008 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

A Petit Palais épülete

Musée Rodin

Semmi sem tesz jobbá egy múzeumot, mint a tény, hogy a kiállítás helye a művész egykori rezidenciája. Itt megpillanthatod, mi ihlette a híres Auguste Rodint – az egykori Hotel Biron gyönyörű parkosított kertjei. A gondosan nyírt sövényekkel és takaros pázsittal körülvett kastély tökéletes helyszínnek számított remekműveinek létrehozására. A múzeum 1919 óta elegáns termekbe hívja a látogatóit, ahol megtekinthetik Rodin gyönyörű, részletes festményeit és szobrait; néhány darab pedig a kertben lett helyezve.

Cím: 77 Rue de Varenne, 75007 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée de l’Orangerie

A Musée de l’Orangerie egy újabb remek hely az impresszionista művészet megcsodálására, amely a Musée d’Orsay Múzeummal ellentétben sokkal kevésbé zsúfolt. A múzeum fénypontja Monet Nymphéas (Tavirózsa) sorozata, amelyet 2 elliptikus teremben csodálhatunk meg. A panorámaképek hatalmas méretükkel azonnal lenyűgöznek majd – a nyolc képből álló sorozat 200 négyzetméteren, mindkét kiállítóterem teljes falfelületén húzódik.

Cím: Jardin Tuileries, 75001 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée l’Armée

A világszerte vezető hadtörténeti múzeum, Musée de l’Armée 1905-ben jött létre a világkiállítás után. A múzeum egy 8000 négyzetméteres komplexumból és 2 templomból áll. A látogatásod során egy történelmi útvonalat tudsz követni, az ókortól egészen a második világháború utáni időkig. Festmények, katonai kellékek és dekorációk, egy fegyverraktár és antik tárgyak mutatják be Franciaország színes hadtörténetét. A dómtemplom szintén kiemelt helyet foglal el, Charles de la Fosse hatalmas freskójával és arany levélbevonataival. Megtalálod itt Napoleon és családja, valamint a római királyok és hadvezérek sírjait; és Turenne maradványait is.

Cím: 129 Rue de Grenelle, 75007 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée l’Armée

Musée du Louvre

Végül de nem utolsó sorban, a kihagyhatatlan és páratlan Louvre Múzeum, ahol Párizs legrangosabb, és a világ egyik leghíresebb művészeti gyűjteménye található. A több mint 30.000 műalkotást magába foglaló múzeum kiterjedt gyűjteménye az egyiptomi, görög és római régiségektől a 13. és 19. századi festményekig mindent lefed. Szintén megtekinthetőek a francia koronaékszerek és antik bútorok, és a neoklasszikus 18. századi szobrok is.

A legismertebb műalkotások közé tartozik Leonardo da Vinci Mona Lisája; Veronese Les Noces grandiózus, a padlótól a mennyezetig érő festménye; a Vénus de Milo szobor; és a monumentális Victorie de Samothrace szobor.

Cím: Rue de Rivoli, 75001 Paris, France

A jegyedet itt vásárolhatod meg.

Musée du Louvre


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top