Connect with us

Magazin

10 fantasztikus utazós film

10 fantasztikus utazós film

Azt már biztosan észrevettétek, hogy az utazáson kívül nagyon szeretjük a filmeket is (mozivásznon keresztül már Rómát is bemutattuk). Mai cikkünk is ezt bizonyítja, tíz inspiráló film világába invitálunk, tíz olyan történetbe, mely képes megváltoztatni a nézői életszemléletét, vagy legalábbis aktuális kedélyállapotát. Nem csupán a mi szubjektív véleményünkről van szó, hanem sok különféle filmes és utazói portál szolgált forrásul ennek a listának a kialakításához. Az eredmény: a 10 legjobb utazós film listája.

1. A part (The Beach, 2000)

Fiatalnak lenni, beutazni a világot és élvezni az életet, jól hangzik, nem? A kaland reményével érkezik Thaiföldre a fiatal amerikai turista, Richard (Leonardo DiCaprio). Az a véleménye, hogy az utazás nem más, mint élmények vadászata, valami más, valami érdekes keresése. Egy olcsó bangkoki hotelben ismerkedik meg a fiatal francia párral – Etiennel és Francios-val, valamint az eszelős Daffyval, akinek drogos múltja nem tűnt el nyomtalanul. Tőle kapja meg egy titokzatos sziget, állítólag maga a földi paradicsom kézzel festett térképét…

2. Út a vadonba (Into the wild, 2007)

Csak kevés ember rendelkezik olyan nagy bátorsággal mint Christopher McCandless (Emile Hirsch). Huszonkét évesen végezte el a főiskolát, de ahelyett, hogy a civilizáció örvényébe vetette volna magát, inkább egy egész amerikai generáció szimbólumává vált. Minden lépését Sean Penn kísérte és örökítette meg (aki egyébként színész, de ebben az esetben rendezői és forgatókönyvírói státuszt foglalta el). Chris McCandless nem kitalált személy, élő, húsvér kalandor volt, akinek a történetét Jon Krakauer vetette papírra. Ez a könyv pedig Sean Penn múzsájává vált.

3. Vadon (Wild, 2014)

Mindannyian úgy érezzük néha, hogy sok mindenből van elegünk, de főleg mindenből, hogy a boldogságra való törekvésünk sikertelen és fölösleges, vagy hogy az egész életnek nevezett vár éppen összeomlani készül. A Vadon főszereplője, azaz Cheryl (Reese Witherspoon), már hosszú ideje él kétségbeesetten. Az édesanyja halála és a válása után úgy érzi, hogy mindent elveszített. De éppen ebben a pontban tudatosítja, hogy mivel semmije sincs, nincs is mit elveszítenie. A vadonnal való tapasztalat hiányának ellenére is és irtózatosan nehéz hátizsákja kíséretében indul el a PCT – Pacific Crest Trail nevű 1770 km hosszú alpesi útvonal meghódítására. Ez a leghosszabb, legnehezebb és legvadabb gyalogút Amerikában, az út a Mojave sivatagból Kalifornián és Oregonon keresztül a Washington államba vezet. Történetében különféle érzések színes skálája tartja izgalomban a nézőket: elszántság, harag, reménytelenség, kimerültség, magány, öröm, bátorság, szeretet…

4. Bor, mámor, Provence (A Good year, 2006)

Ez a film a már egyszer bevált kettős, azaz Ridley Scott rendező és Russell Crow színész újabb sikeres kreációja. Max Skinner bankár a nagybátyja halála után Province-be utazik, arra a szőlőbirtokra, mely gyermekkora legszebb időszakához kötődik. Annak ellenére, hogy azon igyekszik, hogy a múltat maga után hagyja és hogy a szőlőt minél hamarabb eladja, megérkezése pillanatában hirtelen életének egy teljesen új fejezete kezd el íródni. A film Peter Mayle regénye alapján készült.

5. Tracks, 2013

Mia Wasikowska ebben a filmben egy fiatal utazót testesít meg. Mégpedig Robyn Davidson írónőt, aki egy 2700 km hosszú expedíción vett részt, mely Alice Springs ausztráliai várostól az Indiai-óceánig vezetett. A forró sivatagon át vezető útja során jön rá arra, hogy néha el kell távolodnunk a világtól ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy valójában nagyon is a részei vagyunk.

6. Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love, 2010)

Liz Gilbert (Julia Roberts) a mára már kultuszfilmmé vált Ízek, imák, szerelmek hősnője valós személy, saját történetét dolgozta fel a filmmel azonos nevű könyvbe. Úgy határozza el magát, hogy krízisét egy nagy utazás oldaná meg, elindul, hogy felfedezze a világ szépségét és saját magát is egyben. Nemcsak a megszokott társadalmi szokások, hanem a önmaga értékeinek, szokásainak és kényelmének is ellenébe megy. Három országot látogat meg, Olaszországban az ízek, Indiában a meditáció, Balin pedig harmónia és a szerelem gyógyító hatását kóstolgatja.

7. Hét év Tibetben (Seven Years in Tibet, 1997)

Heinrich Harrer osztrák hegymászó kalandos utazásának története, aki barátjával, Peter Aufschneiterrel szeretné meghódítani a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. Miután elmenekül a hadifoglyok táborából, átmegy az egész Himaláján egészen Tibet titokzatos világáig, ahol megismerkedik a fiatal Dalai Lámával. A két teljesen eltérő környezetből és kultúrából származó ember között barátság alakult ki, amely mély belső átalakulást jelentett Harrer számára. A film valós eseményeken alapszik.

8. Elveszett jelentés (Lost in translation, 2003)

Ez a film már szerepelt egyik cikkünkben, mégpedig a Tokiót bemutató filmek listáján. Bob Harris (Bill Murray) egy nyugdíjas amerikai színész, aki azért érkezik Tokióba, hogy egy rövid whisky-reklámot forgasson. Bár nős és gyermeke is van, munkája nem mondható rossznak, nem érzi magát különösképpen boldognak.

Tokiói mindennapjai folyamán gyatrán stilizált film készítésén vesz részt, estéit pedig a félig üres szálloda bárjában tölti egy pohár hideg whisky és cigaretta mellett. Ugyanakkor zavartalanul figyeli a bejövő és kimenő vendégeket. Különösebben semmi sem köti le a figyelmét egészen addig, míg meg nem pillantja a bájos Charlotte-ot (Scarlett Johansson) – egy fiatal fotós feleségét. Ekkor kezdődik el a frappáns, édesbús tokiói kalandjuk.

9. Walter Mitty titkos élete (The Secret Life of Walter Mitty, 2013)

Walter Mitty (Ben Stiller), a Life magazin félénk és álmodozó fotószerkesztője képtelen elfogadni igazi életét, és ezért álmai világába menekül. Ebben a világban egy tökéletes, romantikus hős, aki harcol a jobb, igazságosabb világért. Bünteti a gazembereket, égő házakból menti ki a kutyákat és védi a védtelen nőket. Álmaiban kolléganője, Cheryl (Kristen Wiig) is fontos szerepet kap. De egy nap Walternek a való életében is el kell döntenie, hogy képes-e megtenni egy jelentős lépést az ismeretlen felé, és el tudja-e hagyni a negatívokkal és fényképekkel teli archívum biztonságát. Ez a bátor lépés pedig nem más, mint egy világ körüli út, a vadonban való vándorlás a világvégén vagy legalábbis nagyon-nagyon messze.

A filmhez az ihlet James Thurber író-humoristától jött, aki a szerkesztő történetét egy szórakoztató elbeszélésben írja le. Az „Ez Walter Mitty” egy időre bölcseletté vált, olyan egyénekre használták, akik több energiát fektetnek az álmodozásba mint a való életbe.

10. A visszaút (The Way Back, 2010)

A történet egy valóságos eseményt dolgoz fel. 1940-ben rabok egy csoportja menekül kényszermunkatáborból, a szökés egy hóviharnak köszönhetően kivitelezhető. A kegyetlen szibériai tájon keresztül vezet az útjuk. A Bajkál-tó közelébe jutnak, majd átlépik a Transzszibériai vasútvonalat is. De a próbatétel java még előttük áll. Le kell küzdeniük a Góbi sivatagot, ezután pedig a Himalája majd Tibet felé vezet az útjuk. Csak 4000 mérföld hosszú és kínzó indiai útjuk után érezhetik meg a szabadság felemelő szellőjét. A Visszaút is azon filmek közé tartozik, melyek története először könyv formájában látta meg a napvilágot. Ebben az esetben ez Slawomir Rawicz lengyel háborús fogoly elbeszélése szolgált alapul, melyben orosz gulagban töltött napjainak emlékeit írja le. A könyv címe A hosszú menet – Út a szabadságba (The Long Walk), lenyűgöző erejét az is bizonyítja, hogy 25 nyelvre fordították le.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top