Connect with us

Magazin

Te még nem imádod Tokiót? Nézd meg ezt a 6 filmet, és megváltozik az életed

Te még nem imádod Tokiót? Nézd meg ezt a 6 filmet, és megváltozik az életed

Vagyis, ha az életed nem is, de Japán fővárosához való viszonyod mindenképp. Angela Carter állítása szerint az a hely, melyre az „unalmas” kifejezés a legkevésbé illik a világon, nagyon nagy valószínűséggel éppen Tokió. Ez az óriási metropolisz már évtizedek óta inspirálja a világot, köztük a rengeteg filmkészítőt és rendezőt. Ölts fel egy kimonót, rendelj magadnak egy tál sushit, nyomd a wasabit a szójaszószra és az ujjadat a „play” gombra. Mutatunk egy pár filmet, melyeken keresztül egy kicsit eljutsz Japán imádott fővárosába, a színes Tokióba. De vigyázz, nagy esélye van annak is, hogy halálosan beleszeretsz.

Elveszett jelentés/Lost In Translation (2003)

Amikor Sofia Coppola 16 éve bemutatta ezt a romantikus művét, bizonyára nem is sejtette, hogy egyszer még kultuszfilmmé válik. Ha még nem láttad, akkor most képzeletben egy nagy 1-est írunk be a kinematográfiai ellenőrződbe.

Ne egy tipikus rózsaszín füstbe rejtőző, könnyed komédiát várj, sokkal inkább édes-keserű, csendes, melankolikus, szinte monoton hangulatot. A frissen házasodott fiatal lány és az idősebb amerikai színész története magával ragadja a legtöbb nézőt, na meg vágyat ébreszt bennük az után, hogy Scarlett Johanssonnal és Bill Murray-val koccintson egyet a Hyatt Regency hotelben.

Adrift in Tokyo (2007)

Még mindig ne gyorsulj fel, nyugis hangulatban folytatjuk utunkat a Tokiós filmek között. Ilyen Satoshi filmje is, az Adrift in Tokyo. Forgatókönyvének alapjául Yoshinaga Fujity regénye szolgált. Két olyan ember történetének lehetsz a szemtanúja, akik nem éreznek semmiféle szeretetet az életük iránt. Viszont a tokiói séták egyfajta vigaszt nyújtanak mindkettőjüknek, és éppen ez az, ami összeköti őket. A japán humornak, a sok kulturális vonatkoztatásnak és könnyed fordulatoknak köszönhetően ez a film zseniálisan mutatja be a Tokió utcáin mindig jelenlévő modern Japánt.

Enter the Void (2009)

Egy francia drogdíler Tokióban „dolgozik”, azaz illegális módon keres pénzt. Nem szeretnénk nagyon sok mindent elárulni a cselekményből, szóval nem mondjuk el, hogyan, miért, de a film lényege az, hogy Tokió utcáit már csak a lelke járja.

Gaspar Noé pszichedelikus thrillere egy olyan történet, mely a nézőt meghökkentő utazásra invitálja az élet, a halál és az köztük lévő elképesztő és fenyegető pillanatok misztikumába.

Tokiói keresztapák/Tokyo Godfathers (2003)

A Tokiói keresztapákat Satoshiho Kon anime-készítő mesteri művének tartják. Részben arról szól, hogy milyen Tokió utcáin tengetni az életet. De a cselekmény fő szála három hajléktalan körül forog, akik Karácsony estéjén találnak egy gyereket, és úgy döntenek, hogy megkeresik a szüleit. Útjuk a város egyik végéből a másikba vezet, mely alatt fiatalkorú delikvensekkel, homoszexuálisokkal és a Yakuza maffia bűnözőivel találkoznak. Mondhatnánk azt is, hogy ez a film a rendező megható szerelmes levele a városnak, mely egyébként önálló szereplőként érzékelhető a történet során.

Tokyo! (2008)

Ez a filmes trilógia három ember történetét meséli el, természetesen Tokióban. A „Shaking Tokio” című történet főszereplője egy olyan férfi, aki tíz évig hikikomori volt (ezt a kifejezést Japánban használják azokra az emberekre, akik nem képesek alkalmazkodni a társadalom normáihot és ezért soha nem hagyják el otthonukat). Egy nap beleszeret egy pizzafutárlányba. A következő, mely az „Interior Design” nevet kapta, egy olyan potenciális filmrendező történetét ábrázolja, aki éppen Tokióba érkezik, és egy olyan ténnyel kell szembesülnie, hogy a csontjai fává változnak át. A „Merde” egy Tokió csatornáiból előbukkanó jámbor emberről szól. Ez az egyedülálló antológia kiváló filmkészítők munkáját egyesíti (köztük a koreai rendező Boon Jong-Ho és a népszerű arthouse filmkészítő, Michel Gondry). Szürreális és szórakoztató. Egy film, amely meglepően pontos képet nyújt a városi életről.

Shoplifters (2018)

Drámai kép: Osamu az egyik üzleti megbeszélése után van, amikor a fiával együtt rátalál egy fagyott kislányra. Bár eleinte tétovázik, hogy megmentse-e, végül a feleségére hallgat, aki annak ellenére, hogy a család nem éppen a legjobb körülmények között él, úgy dönt, hogy a kis áldozat éppen az ő segítségükre szorul. A történet retteget titkokat tár fel, a film mégis érzékenyen analizálja a feltétel nélküli szeretet és a szegénység kérdéseit.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top