Connect with us

Tippek és trükkök

Útlevél intézése – hol, hogyan, mennyi

Útlevél intézése – hol, hogyan, mennyi

Melyik az utazók legfontosabb irata? Nem, ez nem beugratós kérdés, tényleg az útlevél lesz ennek a cikknek a főszereplője. Ha rendelkezel ilyen dokumentummal, egyértelműnek veszed, hogy csak benyúlsz a fiókba és már szinte utazhatsz is. Viszont ha arra kerülne sor, hogy újat kell kérelmezned, vissza tudnál emlékezni, milyen módon is kell eljárnod? Ha igen, ne is olvass tovább. Most azok figyeljenek, akik biztosak akarnak lenni a dolgukban, amikor új útlevélre lesz szükségük. Rögtön az elején megjegyeznénk, hogy az összes alábbi információ a magánútlevelekre vonatkozik.

Hogyan kérelmezhetek útlevelet?

Személyesen. Csak azok képeznek kivételt, akik komoly egészségügyi okok miatt nem tudnak személyesen megjelenni az illetékes hivatalban. Ehhez azonban orvosi igazolás és meghatalmazás szükséges.

Mennyi ideig tar az útlevél intézése?

Maximum 20 napon belül kézhez kapod az útleveled azzal, hogy az ügyintézés ideje az igénylést követő naptól kezdődik. A legtöbb esetben azonban már 8 napon belül elkészül. Magasabb illeték befizetésével kérelmezhetsz soron kívüli (7 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli) vagy azonnali (24 órán belüli) eljárást is.

Hol intézhetek útlevelet?

  • bármelyik járási hivatal kormányablakában vagy okmányirodájában
  • az általános hatáskörű útlevélhatóságnál
  • külföldön a konzuli tisztviselőnél

Vigyázz! Amennyiben soron kívül (7 napon belül), sürgősséggel (3 napon belül) valamint azonnali eljárásban (24 órán belül) kiállított útlevél nem kérelmezhető külföldön a konzuli tisztviselőnél.

Mit vigyek magammal?

  • személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú jogosítványt
  • lakcímkártyát
  • előző útlevelet, ha rendelkezel ilyennel

ha elveszett vagy ellopták az útleveledet, igazolást ezekről az eseményekről (nyilatkozat, feljelentésről felvett jegyzőkönyv)

Mennyibe kerül az útlevél?

Felnőtteknek 10 évig érvényes útlevél 14 000 forint, 5 évig érvényes útlevél 7 500 forint.

Hol találok még több információt?

Például a BELÜGYMINISZTÉRIUM NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSÉÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG weboldalán.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top