Connect with us

Tippek és trükkök

Idő, pénz, biztonság. Az utazási iroda előnyei

Idő, pénz, biztonság. Az utazási iroda előnyei

Volt egy stabil elméletem az utazási irodákról. Lelki szemeim előtt nagy csoportokba összeverődött turistákat láttam, akik vakon követik az esernyőt vagy zászlócskát magasan tartó idegenvezetőt. Közben vigyáznak arra, hogy egy lépést se tegyenek meg a többiek nélkül, vakon követik az útitervet és azt eszik, amit kell. Vagy a második verzió: napozóágyba merülve töltött nyaralás egy medence szélén, szigorúan csak az üdülő határain belül.

Egyik elképzelést sem találtam csábítónak. Persze, teljesen rendben van az is, ha valakinek erre van szüksége, esetleg csak így tud teljesen kikapcsolni egy stresszes év után. Én viszont szeretek a saját fejem után menni, mindent egyedül intézni, szállást keresni, szabadon repülni…

…pont addig a pillanatig, amíg épp az önállóság imádatának köszönhetően a szabad repülésből hirtelen semmilyen repülés nem lesz. Mint amikor a repülőtéren tudtam meg, hogy a Srí lankai utam egy apró részlet miatt mehet füstbe: elfelejtettem áttanulmányozni az útlevél érvényességére vonatkozó követelményeket. Mindenem megvolt: repülőjegy, szállás, utazási dokumentum – éppen „csak” annyi volt vele a gond, hogy kevesebb, mint 6 hónapon belül járt le. A repülőtéren azt is megtudtam, hogy nem vagyok ezzel egyedül, hetente legalább egyszer megtörténik az, hogy a megvásárolt repjegy ellenére elutasítják a kiutazást. Aznap védelmébe vett a sors valamint épp nagyon engedékeny személyzetet fogtam ki, és végül sikerült kijutnom Srí Lankára. De nekem jár a tisztelet, mert nagyon ritka kivételnek számítok. Állítólag az első kivétel évek óta. Megtudtam, hogy ha utazási irodán keresztül vásároltam volna a repülőjegyem, az útlevélre vonatkozó követelményeket kézhez kaptam volna az útmutatáson belül. Nos, abban a pillanatban hirtelen kigyúlt a fény, tudatosítottam az utazási irodás kirándulások összes előnyét.

Első ok: értékes információk

Ha olyan helyre utazol, ahol még azelőtt nem voltál, ésszerű elolvasni, mit ajánlanak mások. Ma már nagyon könnyű információk tömkelegéhez hozzájutni, egy kattintásnak köszönhetően elolvashatod turisták ezreinek véleményét és előre meg tudsz vásárolni többfajta szolgáltatást. Én is ezt tettem egy pár éve, amikor Balira készültem. Elterveztem, hogy kölcsönzök majd egy autót, pofonegyszerűnek tűnt itthon olvasva. Aztán kiderült, hogy többfajta dokumentumot is fel kell mutatni, olyanokat, amiket nem hordok magamnál. A tervezett pár perc hirtelen egy félnapos káosszá változott. Ami a legrosszabb: nem lett belőle semmi, időt, energiát, jókedvet és pénzt is veszítettem (sofőrt kellett rendelnem). Utazási irodával az autórendelés egy perc vagy egy laza telefonbeszélgetés az Ügyfélszolgálattal.

Második ok: megspórolt pénz

Akkor most jön az ellenérv: ha akarsz, találsz időt arra, hogy minden egyes apróbetűs részt tüzetesen áttanulmányozz. Rendben. Ne feledkezz meg viszont arról, hogy az utazási irodák nagy mennyiségben vásárolják a szolgáltatásokat, így különféle engedményeket kapnak és az áraik garantáltak. Ezenkívül hozzáférésük van a légitársaságok „nem nyilvános” árengedményeihez vagy rejtett hotelárakhoz. Ezeket külön-külön nem lehet megvenni, hanem mondjuk csak egy akciós utazási csomagon belül. Egyszóval, önálló, saját kirándulást is tervezhetsz, de ha az adott szolgáltatásokat utazási irodán keresztül foglalod le, pénzt spórolsz meg.

Harmadik ok: az alacsony ár nem feltétlenül jelent minőséget

Ez azt jelenti, hogy ha megtalálod valaminek a lehető legalacsonyabb árát, ez még nem jelenti azt, hogy nyert ügyed van. Az utazási irodák képesek kiszelektálni azokat az ajánlatokat, amelyek tényleg előnyösek vagy csupán látszólag olcsók. Ez nemcsak a repülőjegyekre vagy a szállásra vonatkozik, hanem az úti cél kiválasztásában is nagyon tud segíteni. 

Negyedik ok: megspórolt idő

Olyan világban élünk, amikor az utazásnak szinte kultusza van, a piac tele van annyiféle ajánlattal, hogy sokszor bizony nehéz kiválasztani az igazit. Pedig mindenki rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a szabadságát stresszmentesen, vidáman és főleg fölösleges komplikációk nélkül töltse. Sokaknak már nem jelent problémát a jó árak keresése, a recenziók begyűjtése és felmérése, az útiterv összeállítása, a szükséges utazási okmányok bebiztosítása. Pedig ezt a hosszadalmas folyamatot nyugodtan rábízhatnánk az utazási ügynökökre. Ez nem jelenti azt, hogy a kirándulásod szervezésében nem lesz kompetenciád és elveszik tőled a szervezés jogát. Csupán arról van szó, hogy mindent egyetlen helyről és egy tapasztalt szakember támogatásával szerezhetsz meg. Lényeges az is, hogy ha valami az utolsó pillanatban jut eszedbe, nem gond, nem kell semmiről sem lemaradnod a feledékenységed miatt.

Az utazási ügynökök nem egyik napról a másikra kezdtek ezen a területen dolgozni. A szakmájukat tanulták, a Pelikánban például különféle iskolázások elvégzése nélkül kollégáink nem kommunikálhatnak a kliensekkel. Ezenkívül ők maguk is tapasztalt utazók, tájékozottságuk nagy segítség az utazások tervezésében.

Ötödik ok: jobb kapcsolatok

Ismered azokat a rémtörténeteket, amelyeket szívesen meghallgatsz, illedelmesen elborzadsz rajtuk, aztán azt mondod magadban: „Még jó, hogy velem ilyenek sohasem történnek.” Én is ezt hittem sokáig. Hogy velem „olyan” sohasem történik meg. Aztán egyszer 5 000 m tengerszint feletti magasságban álltam egy ájult társam mellett, és szükségünk volt egy helikopterre. Mivel aznap épp nem csomagoltam be egyet se a hátizsákomba, térerő odafent pedig nem volt, kimondhatatlan hálát éreztem az idegenvezetőnk iránt, aki 30 perc alatt mindent elintézett műholdas telefonján keresztül.

De hogy ne csak extrém szituációkról beszéljünk: ezt az említett himalájai túrát kb. 5 email küldésével intéztem el. Az utazási irodának köszönhetően egy helyről tudtam megrendelni a repülőtéri transzfert, az összes szállást (mivel több hotelre volt szükségünk az út során), az idegenvezetőt, aki jó kapcsolatokat ápolt a helyiekkel, és ha probléma volt, nem habozott kihasználni a „protekcióját” (mely nélkül sokszor semmire sem mentünk volna).

Az utazási irodák általában nagy adatbázissal rendelkeznek, bárki számára nem elérhető és direkt utazási ügynököknek létesített telefonszámok, de személyes jó kapcsolatok is könnyítik munkájukat. Tudják, hogy mikor és hol keressék a válaszokat, kihez kell fordulniuk, ha nagy a probléma és néha szavak nélkül is tudják, mire van épp a kirándulónak szüksége. Ismerik a vízumkötelezettségeket országok szerint, de mondjuk egy szicíliai hotel tulajdonosának hangulatingadozásait is.

Young woman travel agent in tour agency working with a client shaking hands deal

Hatodik ok: fizetésképtelenségi biztosítás

Talán a legnagyobb előnyök közé tartozik. Az utazási irodák kötelezettek vagyonbukási vagy fizetésképtelenségi biztosítással rendelkezni. Ha individuálisan utazol, probléma esetén nagyon sok pénzt veszíthetsz. Az utazási csomagokon belüli szolgáltatásokat viszont mindenképpen megkapod, például akkor is, ha a légitársaság törli a járatod.

Hetedik ok: testreszabás

Kalandorok, nászutasok, nyugdíjas éveiket élvező utasok, diákok, nagycsaládosok, mindenki talál olyat, ami kielégíti szükségleteit. Válogathatsz már kész csomagok közül, de kérhetsz speciális, csak neked kialakított kirándulásokat is.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (4 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top