Connect with us

Tippek és trükkök

Utazás gyerekkel. 6 tipp a repülőút megkönnyítéséhez

Utazás gyerekkel. 6 tipp a repülőút megkönnyítéséhez

Utazás gyerekkel – ahogy szeretnénk: Vilmos herceg és Katalin hercegné gyakran köti össze az üzleti utakat a kirándulásokkal. Ezért, természetesen, gyakran szállnak repülőre gyerekekkel. Ilyenkor magángépükön velük utazik a legkisebbekről gondoskodó személyzet is. Nem, ha Sarolta hangoskodik, a hercegnének nem kell bosszankodó tekintetek kereszttüzében pirulnia, a herceg pedig biztos nem töri azon a fejét, hogy hogyan cseréli majd ki a pici Lajos pelenkáját mondjuk egy turbulencia kellős közepén.

Advertisement

Nos, ez az idilli kép pontosan az ellenkezője annak, ahogy az a kihívás a valóságban néz ki. Enyhénszólva: nem éppen ideálisan. Az igazat megvallva, ezen belül is lehet fokozni ezt a kemény diót. A repülőút az, amely a legkisebbeket a legintenzívebben megviseli a többi közlekedési formával összehasonlítva. Szóval, nézzük csak meg, hogyan tudjuk megkönnyíteni ezt a számukra fizikailag nagyon is megterhelő feladatot.

Hangos a gyerek? Hiszen gyerek!

A The Culture Trip portál felmérése alapján a kérdezett szülők 72%-a állította azt, hogy legnagyobb félelmük a többi utas kényelmének megbolygatása. Pedig az igazság az, hogy legjobban éppen a szülőt foglalkoztatja a gyerek nem megszokott, nyugtalan viselkedése. Szóval, próbáld megőrizni a nyugalmad és a pókerarcod. Biztosan tudod, hogy minél jobban szorongsz te, a gyerek annál kevésbé érzi magát biztonságban, ettől te elkezdesz még erősebben szorongani, és lám, kész is van az ördögi kör. Egyébként, akár hiszed, akár nem, többségben vannak azok, akik elnézik, ha a legfiatalabb utasok picit hangosabbak a kelletnél.

Persze nagyon fontos, hogy még az utazás előtt elmagyarázd a csemetédnek, hogy mi is fog történni, és hogy mit vársz el tőle a repülőgépen, mindezt a korának megfelelő nyelven. Joanne Higgins pszichoterapeuta felhívja a szülők figyelmét arra, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek általában élénkebbek, mozgékonyabbak, mint a felnőttek. Ezért számukra szinte lehetetlen nyugodtan végigülni egy repülőutat, ha éppen nem alszanak, és ezt nem is nagyon várhatjuk el tőlük. Szóval nyugi.

Utazás gyerekkel – otthonosan gyerekkel

A kézipoggyász csomagolásának szenteld a legtöbb figyelmet. Győződj meg róla, hogy tartalmaz egy pár olyan dolgot, mely a gyereket az otthonra emlékezteti. Kedvenc játék, törölköző, pokróc, de akár egy pár finom falat is.

Ezenkívül nagyon hasznosak azok a szórakoztató eszközök is, melyek nagyobb zaj nélkül tudják lekötni a gyermek figyelmét, és inkább nyugtató, mint stimuláló hatásúak, pl. kifestő, rajzolóeszközök, könyv, kirakó stb. Ha hosszabb út áll előttetek, nem rossz, ha „kéznél van” egy képernyő is. Nagyon igaz, hogy ez az aktivitás nincs a legjobb hatással a legkisebbek fejlődésére, de repülőgépen nagyon tud segíteni. És ha szükséges, szerezz be olyan fülhallgatót, mely a pici fülek számára is kényelmes lesz.

Nagy levegő…

Ne feledd el, hogy a viselkedés a kommunikáció egyik formája. A gyerek nyugtalansága nem ok nélkül alakul ki, szófogadatlansága sokszor abban gyökerezik, hogy még nem képes szavakba önteni: „nem érzem magam biztonságban, figyelj rám bármi áron is.” Ezért, ilyen helyzetekben próbálj meg először minél nyugodtabban reagálni, az ideges reakció csak növelheti a gyerek aggályait. Ja, igen, és mindig emlékezz arra, hogy ők még mindig csak tanulják az életet: a repülőút számukra egy nehéz tananyag.

Tervezéssel a nyugtalanság ellen

A szünidő az egész család számára egy izgalmas időszaknak számít, mely a repülőtéren könnyen kellemtelen feszültséggé nőheti ki magát. Gondolj arra, hogy a család összes tagja a komfortzónáján kívül tartózkodik ilyenkor. Várakozásteljesek és ingerültek egyszerre. A szülők nyűgösségének az egyik forrása az, hogy nagyon sok mindent kell fejben tartaniuk. Ez ellen a megoldás egyszerű: felkészülés. Nem árt, ha még az út előtt megbeszélik, kinek mi a feladata, ki mire fog gondolni, ki viszi a bőröndöket, ki cipeli a gyereket. A rendszer segít a feszültség feloldásában, ez magától értetődően pozitívan hat a gyerekekre is.

Éjjel érkezem. Vagy mégsem?

Biztosan te is találkoztál már olyan gyerekkel (meglehet, hogy éppen az öledben ül), aki bárhol és bármikor képes elszunnyadni. Viszont másoknak ez már nehezebben megy, sőt, néha azt az érzése keltik bennünk, hogy minél jobban igyekszünk őket az álmok világába terelni, annál éberebbek. És vannak olyan gyerekek, akik valahová a kettő közé esnek. Gondold át, hogy a te apróságodnál melyik a lehetségesebb forgatókönyv, és eszerint válaszd ki a repülőút idejét. Hidd el, néha párezer forintnyi árkülönbség elenyésző veszteség egy 7 órán keresztül sírdogáló gyerek és szülő kínlódása mellett.

Fontos, hogy a gyerek e̶g̶é̶s̶z̶s̶é̶g̶e̶s̶e̶t̶  finomat egyen

Több mint 8 órás repülőúton legtöbb esetben a turista osztályra szóló repjegy is tartalmazza az étkezést. Az utóbbi években nagyon sokat javultak a repülőgépes ételek minősége, de nem biztos, hogy megfelelnek a gyermeki ízlelőbimbók elvárásainak is. Néhány légitársaság kínálatában szerepelnek gyerekbarát fogások is, például sajtos tészta vagy csak egyszerű husi-krumpli. Mindenképpen tudd meg még az út előtt.

Na, és ha a picinyed az legegészségtelenebb ételeket tartja a legfinomabbaknak, ám legyen. Hiszen a repülés egy különleges alkalom, nemde? De vigyázz, hogy olyan egészségtelenséget válassz, melyből nem keletkezik túl nagy rendetlenség, és főleg, hogy ne legyen tele cukorral. És talán mondanunk sem kell, hogy ha már elég idős, akkor csak nyugodtan rágózzon a gyerek, ez csökkenti a fülében keletkezett kellemetlen nyomást.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Észtország 24 ország lakosainak engedélyezte a karantén nélküli belépést https://t.co/zeFLNQJdTvMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 33 900 Ft-tól! https://t.co/ycUOTpR9VXMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 óra
Június 1-től Bulgária eltörölte az EU polgárai számára a kötelező karantént https://t.co/VZO9Tdigb0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 7 óra
Miami retúrjegyek 67 900 Ft-tól és kipróbált tippekkel tőlünk! https://t.co/AToex7sOerMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
10 ok, amiért Costa Rica a világ legjobb helye! https://t.co/ztn5BAwlhEMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Zakopane wellness hétvége 26 220 Ft-tól! https://t.co/xrK2ESzromMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hegyek, túrázás és bor. Grúzia júliusban nyitja meg határait https://t.co/j6XovIsKWsMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
5 kötelező látnivaló Prágán túl! Csehországi útikalauz olvasóinknak! https://t.co/V36CLgpK6WMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Június elsejétől újra nyit a hongkongi reptér https://t.co/FZmMp45ZqgMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top