Connect with us

Magazin

14 forró érv, miért különleges és kötelező úti cél Thaiföld

14 forró érv, miért különleges és kötelező úti cél Thaiföld

Sokak számára a mosoly országa, mások a buddhizmus szellemével azonosítják (a lakosság 95%-a vallja, itt található a világ kilencedik legmagasabb Buddha-szobra is). Mindkét gondolat egy irányba tereli tudatalattinkat: Thaiföld szerződést kötött a kiegyensúlyozottsággal. Az egyetlen délkelet-ázsiai ország, mely nem volt európai gyarmat, lehet, hogy ez az egyik oka annak, miért sikerült mind a mai napig megőriznie autenticitását, hitelességét, eredetiségét és különleges hangulatát.

Thaiföld különleges ízei (gasztronómia)

Egészséges, színes, egzotikus és kimondhatatlanul finom. Az ízek, az összetevők és a fűszerek tökéletes kombinációja a thaiföldi konyhát igazi gasztronómiai élménnyé varázsolják. Koriander, chili, a curry különféle típusai, kurkuma, badian, kókusztej, diófélék adják a fő irányt az aromák világában, a legközkedveltebb alapanyagok pedig a rizs, édesvízi és tengeri halak és tengergyümölcsei, valamint a gyümölcsök és zöldségek óriási mennyiségben. Az ételek főleg wokban készülnek, de grillezve és párolva is. A leves nemcsak a magyar konyha fontos eleme, Thaiföld egyik különlegessége a tom jam kung, melyben a garnélarák és a lime dominál.

Ha a helyiekkel étkezel, mindig tartsd a villát a bal kezedben, a piszkosnak tartott jobbal csak a kanalat tartsd, de meglehet, hogy evőpálcikával szolgálják fel az egyes fogásokat. Egyéként, ha ez a téma jobban érdekel, nézz bele ebbe a cikkbe is, van egy jó programötletünk számodra. J

A thaiföldiek vonzereje

Valószínűleg minden országban találkozhatsz olyan helyiekkel, akik rendkívülien segítőkészek. Thaiföldön ez azonban alapattitűd. Már a köszönésük is, a Wai, embertáraik iránti tiszteletet fejez ki, melyhez egy imádságra emlékeztető mozdulat is tartozik (összeteszik a kezeiket maguk előtt). Számukra nagyon fontos az evés, de nem maga a táplálkozás az elsődleges cél, hanem a szeretteikkel való együttlét. A mottójuk, azaz a „Mai pen rai”, vagyis a „minden rendben lesz” vagy „nem kell semmitől sem tartanod” nemcsak felszínes frázis, hanem életvitelük igazi vezérmondata. Szóval, tényleg nem lehet csodálkozni azon, hogy a Thaiföldieket mindenütt mosollyal az arcukon ábrázolják.

Olcsó közeledés

Igen, tudjuk, nekünk, nyugati embereknek szükségünk van egy pár racionális tényre is, amikor következő úti célunkat választjuk meg. Nos, itt van egy: olcsó közlekedés, de úgy, hogy közben rengetegféle közlekedési eszköz áll a rendelkezésedre. A fapados légitársaságok, mint például a Nok Air és az AirAsia ajánlatai azt a benyomást kelthetik, hogy egyfolytában leárazást tartanak – belföldi és a nemzetközi repülőjegyekre egyaránt. A buszok és a vonatok szintén nagyon pénztárcakímélők, legyen szó kisebb, ún. vidéki településekről vagy Thaiföld legnagyobb turisztikai célpontjairól.

A kegyes időjárás

Három olyan időszakot különböztethetünk meg Thaiföldön, melyek során az ország „szubjektíven ideális” időjárással örvendezteti meg a turistákat. A legtöbben a száraz időszakbanlátogatják, amikor a hőmérő higanyszála nem nagyon éri el a 30°C-t. De azok, akik legszívesebben a tengerhez vonulnak el, a forró időszakot választják. És a monszun időszak (esős időszak) sem veszi el az ideutazók kedvét, de ekkor a fő úti cél az ország északi része, beleértve Bangkokot is, mivel szigeteken fennáll az árvízveszély. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, ami tutibiztos: Thaiföldön sohasem fogsz fázni.

A fénykép forrása: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

A víz mélyén csodákra találsz (búvárkodás)

Képzelj el egy 2400 km hosszú tengerpartot, melynek több része is búvárok által legmagasabban értékeltek közé tartozik. Híresek a Pattaya-sziget tengeri teknősei, melyeket szinte 100%-os valószínűséggel megláthatod, ha lemerülsz a mélybe. Ezt a helyet egyébként nem nagyon érinti az monszun sem. Szintén közkedvelt búvár-állomások Koh Tao, a Surin sziegetek, Koh Csang vagy Chumphon.

Buddhista templomok

Thaiföldi látogatásod alatt szinte biztos, hogy legalább egy buddhista templom teljesen elvarázsol. Hiszen van belőlük több mint 40 000. Ezen épületek mindegyike egy bizonyos dinasztiához kötődik, és a korszaknak megfelelő építészeti stílusban épült. Valójában a templom szó nem magyarázza teljesen a thaiföldi wat jelentését, mivel ezek inkább templomkomplexumok, melyek számos más vallási épületekből tevődnek össze. A legfontosabbak között szerepel a Smaragd Buddha temploma vagy a Wat Phra Kaeo, a Wat Pho – a fekvő Buddha temploma, amely Bangkokban a legrégebbi, vagy a Wat Saket, mely egy dombon épült, ezért az Aranyhegynek hívják.

Kalandra fel!

Mivel a természet és a táj teljesen egyedülálló jellemzőkkel bír, thaiföldi utazásodba egy pár kalandot is beilleszthetsz. Például, kinek jutna eszébe éppen ebben az országban raftingolni (vad vízi evezés)? Bizony, több thaiföldi folyónál is kínálják ezt a lehetőséget. Ezenkívül válogathatsz számos túra, szörf vagy a dzsungel felfedezése között is. De hidd el, mindez csak egy mákszemnyi része a kalandokat kínáló aktivitások hosszú listájának.

A piacok

Csak nehezen tudnánk más tájak piacaihoz hasonlítani a thaiföldieket. És még ezen belül sem tudnánk egységes jellemzőt találni leírásukhoz, hiszen mindegyik más, árútól, árusoktól és látogatóktól függően. Van olyan, amelyik az utcai ételekre specializálódik, míg más régiségeket kínál vagy más kincseket másodkézből. És bár nagyjából eltervezheted, mit is szeretnél az adott piacon vásárolni, sohasem tudhatod, hogy terved nem változik-e meg már az első árusnál, vagy hogy milyen váratlan különlegességekkel lesz nehezebb a bőröndöd. A legismertebb a hétvégi Chatuchak Bangkok északi részén, az buszpályaudvar közelében. Kb. 6000 árus portékai közül válogathatsz az 5 darab futballpályányi területen.

A fénykép forrása: Joel Whalton / Shutterstock.com

Táncolj, énekelj, élj (a fesztiválok)

Vallás és holdnaptár. A thaiföldieknek ez a két dolog is indok egy fesztivál szervezésére, ami egy újabb, boldog természetüket tükröző tény. Részt venni valamelyiken – ezt nem tudod csak úgy elfelejteni, intenzív, életed végéig erős élményként íródik majd be emlékezetedbe. Sok turistát annyira faszcinálják ezek az ünnepségek, hogy minden éven ezek idejéhez igazítják thaiföldi utazásuk dátumát. Nagyon érdekesnek és szórakoztatónak számít a Songkran fesztivál, mely alatt gyermeki éned maximális szabad teret kaphat, hiszen nem más ez, mint egy nemzeti vízipisztoly-csata.

A fénykép forrása: GOLFX / Shutterstock.com

Gazdag történelem és elbűvölő művészet

Bár Thaiföld több pontján is láthatóak a modernizálás jegyei, azért mindenhol jelen van az ókori kultúra öröksége is. Példának okáért itt van Sukhothai. Ez a város folyamatosan és intenzíven fejlődik, ám egyben otthona is 1238-ból származó értékes ókori maradványoknak. (Története egyébként a thaiföldi művészet számos művében megtalálható, mondjuk hagyományos táncban, vagy akár a bábjátékokban is.)

A legendás főváros

Bár nem árulunk el újdonságot azzal, hogy Thaiföld fővárosa, Bangkok, az egyik legpopulárisabb úti cél nemcsak az országon belül, de az egész világon. Ám abban is biztosak vagyunk, hogy megérdemel egy különálló fejezetet ebben a cikkben – hiszen minden olyan okot fel szeretnénk itt tűntetni, melyek miatt Thaiföldre érdemes ellátogatni. Sőt, bátrak leszünk, és úgy jellemezzük, hogy egy bangkoki kirándulás képes életszemléletet változtatni. Sokan itt kezdik délkelet-ázsiai körútjukat, és először csak egy kötelező látnivalóként gondolnak rá. Majd mikor saját szemükkel látják, nem is akarnak továbbmenni. És hogy miért? Mert Bangkok minden egy helyen, piroslámpás negyedek, szentélyek, múzeumok, művészet, erotika, és mindennél még sokkal-sokkal több.

A fénykép forrása: Jan Schneckenhaus / Shutterstock.com

A meghökkentő természet

Thaiföld nemzeti parkjai, hatalmas tengerpartjai, gyönyörű szigetei és hegyvidéke számos vadállatnak szolgál hajlékául. A Khao Yai Nemzeti Park fő lakói a tigrisek és vaddisznók, és ha a látogatók nagyon szerencsések, akkor egy-két elefánttal is találkozhatnak. Az ország déli részén a strandok majmokkal vannak tele, ők a turisták kedvencei, természetesen. Például a Koh Phi Phi-szigeten található a Monkey Beach, melynek árulkodó neve van. De légy felelősségteljes turista, és a vadon élő állatokat semmiképp se etesd!

Strandok

Thaiföld földrajza rendkívül lenyűgöző. Az ország minden tartományának megvan a sajátos geográfiai jellegzetessége, feltétlenül érdemes ezeket feltárni. Az egyik leglenyűgözőbb a strandok sokasága. Őszinték leszünk, sokat közülük elárasztják a tűző napon hasukat süttető turisták, ám jócskán találhatsz olyanokat is, melyek nyugalmának árnyékában igazán megpihenhetsz. Ilyen például a Phuketben található Freedom Beach és a Koh Kradanon található Sunset Beach.

Kiváló feltételek a hátizsákos kirándulásokhoz

Az utóbbi években egyre több ember látogatja Délkelet-Ázsiát hátizsákkal a hátán, mellyel természetesen nem a csomagolási szokásikra célzunk, hanem a kalandvágyukra. 2010 és 2015 között Thaiföldön 85% -kal növekedett az egyedül utazó nemzetközi turisták száma. Szinte minden nagyobb városban rendelkezésükre állnak könnyen megfizethető szállások (különösen hosztelek), na meg a táraság: sok szingli utazó egy helyen tuti társasági esemény.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top