Connect with us

Magazin

A tökéletes természetben rejtőző főzőiskola, Thaiföld (10 kevésbé ismert turisztikai attrakció)

A tökéletes természetben rejtőző főzőiskola, Thaiföld (10 kevésbé ismert turisztikai attrakció)

Thaiföld Ázsia egyik legszínesebb országa, forró, csábító, különleges, vonzerejének nem tudnak ellenállni a hátizsákos kalandtúrázók, a romantikára szomjazó nászutasok, de még a nagyon igényes, luxust előnyben részesítő és csillogás után áhítozó utazók sem. Kész útitervek százai érhetőek el az interneten, melyek főleg a legismertebb turisztikai látnivalókat foglalják magukban.

Advertisement

Emlékszel még arra, amikor a legszebb thai szigetekre invitáltunk? Abban a cikkünkben azt hangsúlyoztuk, hogy a mindenki által ismert Phuket és Ko Samui csak egy pici részei annak a szépségnek, melyet ez a mesebeli ország kínál. Most hasonló a helyzet, ugyanis úgy döntöttünk, hogy olyan látnivalóknak, attrakcióknak, programoknak nézünk utána, melyek nem mindenkinek jutnak eszébe egy thaiföldi utazás előtt. Ezekre a Condé Nast Traveller magazin hívja fel a figyelmet (innen jött az ötlet) együttműködve a főleg kényelmesebb utazókra fókuszáló Turquoise Holidays és a helyi Tourism Authority of Thailand (thaiföldi idegenforgalmi hatóság, ha szó szerint fordítjuk le) szakemberivel.

1. Út a múltba, neved Csiangmaj

A spiritualitás a thaiföldiek számára egyáltalán nem idegen, ez tükröződik vissza az építészeti látnivalókon is, hiszen gyakori jelenségnek számítanak itt a szentélyek vagy szerzetes-lakok. Egyértelműen a legcsodálatosabb buddhista templomok közé tartoznak azok, melyek után az északnyugaton fekvő Csiangmajba (Chiang Mai) kell utaznod. Ez az a 13. századi, viszonylag tehát öreg város egykor a Lan Na királyság otthona volt, most főleg a spirituális épületei miatt látogatják, de a művészet, a kézművesség központja is, valamint kiváló termőfölddel rendelkezik mennyei egzotikus gyümölcsöknek. Mindenképpen nézd meg az aranytetős Wat Phra That Doi Suthep-et, amelyhez háromszáz lépcső megmászása után jutsz fel, vagy a Wat Phra Singh-et, mely egy imádott képnek, a Budhu Phra Phuttha Sihinga-nak az otthona is egyben.

2. Szereted a Pad Thai-t? Főzz egyet!

Azok, akik számára minden utazás egy picit egyenlő a gasztronómiai élmények szorgos beszerzésével is vagy csak szeretik a hasukat, még mindig maradjanak Csiangmajban. Az itteni főzőtanfolyamok állítólag a legjobbak az egész országban. A kurzusok általában autentikus helyi házikókban mennek végbe, közkedvelt „tantárgy” az Abb Pla (banánlevélbe csomagolt grillezett hal), a Hor Mok (párolt currys hal) vagy az egész világon elhíresült és nálunk is populáris Pad Thai. Például a Turquoise Holidays félnapos kirándulásokat szervez a Pantawan Cooking School főzőiskolával együtműködve. Ez a helyi piacon veszi kezdetét, persze nem csak úgy tengve-lengve, hanem idegenvezető-szakemberrel, hogy minden profin történjen.

3. Hagyd, hogy elvarázsoljon a táj

Thaiföld a világ egyik legimpozánsabb természeti panorámájának a birtokosa. Lélegzetelállítók a Phang Nga-öböl mészkő karszt-szigetei, melyek jellegzetessége az ég felé nyújtózó sziklák sokasága. Az ország festői régióit a Mekong-folyó fűzi egymásba, az Aranyháromszög néven ismert jelenség szintén a kedvencek közé tartozik (itt találkozik Thaiföld Laosszal és Mianmarral). A legzöldebb tájakkal és a buja hegyekkel ékesített kilátásokkal egyértelműen főleg a hagyományos falvak büszkélkedhetnek, melyek lakóinak ez a mesés környezetet az otthonuk. Az ezekhez a közösségekhez vezető kirándulások alatt megismerheted a hagyományos ruházatot és a dialektusok használatát is, picit bennfentesebb érzést keltve a thai kultúrával kapcsolatban.

4. Lakj a vízen

Az Elephant Hills kemping a Cheow Lan Lake tó fantasztikusan nyugodt vízéből emelkedik ki, elég távol Phuket frenetikus légkörétől. A köztudatban ez egy luxus-komplexumként van jelen, ehhez képest nem tolakszik túlzásba vitt csillogással. Fehér ágyai sötét fapadlón inkább nyugalmat sugároznak, ezen kívül a Khao Sok Nemzeti Park szívében épült, a vízen ringatózó házakból kilátás nyílik az érintetlen természetre. Az itt élő elefántokkal is együtt fürödhetsz, de akár kenuban ülve is felfedezheted a vidéket.

Talán felmerült benned egy etikai kérdés az elefántokkal kapcsolatosan. Számos olyan menhely található Thaiföldön, amelyek az elefántokat fizikai munkától vagy embertelen turisztikai attrakciók elől mentik meg. Ezek az elefántok azonban gyakran nem tudnak visszatérni vadonba, hiszen emberek között nőttek fel, ezért megmentőik és gondozóik a lehető legtermészetesebb környezetben gondoskodnak róluk, így élik nyugdíjas éveiket. A Khao Sok Nemzeti Parkban található Elephant Hills 2010 óta áll nyitva áll a látogatók számára, és számos díjat kapott mind a thaiföldi turisztikai hatóságtól, mind számos releváns nemzetközi testülettől az állatok jól tartásáért és a fenntartható turizmusért. A látogatók megfigyelhetik, etethetik és megmoshatják az elefántokat.

5. Séta a szabadon élő állatokkal

A buja dzsungelek és a sűrű esőerdők kiváló alapul szolgálnak szó szerint felejthetetlen gyalogtúrákhoz. Thaiföldben 127 nemzeti park van, ezenkívül a szabadon bóklászó állatok is csak mélyítik azt a benyomást, hogy fokozatosan eggyé válsz a természettel. Az ország közepén fekvő nemzeti park, a Khao Yai a thai táj rengeteg kincsét kínálja egy helyen: sűrűn benőtt fás területeket, napsugárban fürdőző barlangokat, elefántcsordákat. Délen a Khao Sok Nemzeti Park viszont a legszebb vízeséseket és szűzi szigeteket rejt.

6. Búvárkodnál? Csak nyugodtan!

A thaiföldi partokat és a szigeteket körülvevő vizekben minden búvár (szóval kezdők is) élvezetre tud lelni. Szökj el a szárazföldről, ülj hajóra, látogasd meg a legtermékenyebb ás legtermészetesebb szigetcsoportokat, melyek messze esnek még a parttól legtávolabban elhelyezkedő szigetektől is. A Koh Tao, amelyhez egy napi kiránduláson belül jutsz el a lélegzetelállító Koh Samui-tól, kiváló kiindulópont. A mély víz alatt (akár negyven méteres mélységekben) egy igazi vadon és a korallok hatalmas játszótere fekszik, feltétlenül szerelem lesz első látásra.

7. Légy mezítlábas túlélő a tengerparton

Ezüst homok, azelőtt sohasem tapasztalt kék, mely a hullámokat festi meg az ég színeivel, a magasba nyúló pálmák árnyéka, melegét megállás nélkül kínáló napocska. Már most könnybe lábadt a szemed? Thaiföldön egy ilyen környezet kínálja ölét a pihenéshez. Egy igazi thaiföldi utazás előbb vagy utóbb le fog lassítani, megpuhítja a tempódat, hiszen pont ez jellemző az itteni autentikus életre is. Sokan hiszik azt, hogy Koh Samui vibráló partvidéke vagy a phuketi vad éjszakák színhelye számít az igazi thai strandnak, pedig az autentikus kincsek ezektől messzire találhatóak. Például a Krabi tartományban található Ko Lanta ideális azoknak, akik a thaiföldi strandolást inkább csendesebben és nyugodtabban szeretnék abszolválni.

8. Ússz el egyenesen a paradicsomba

Thaiföldön több sziget van, így sokan csak nehezen tudják eldönteni, melyik is lenne számukra az az igazi, esetleg azt, hogy hol kezdjék a nagy utazást úgy, hogy végül minden ismertebbet vagy nagyobbat útba tudjanak ejteni. A már többször is említett Turquoise Holidays például szervez olyan kirándulásokat, melyeken belül jól ismert helyek mellett hajózol el (ezekhez tartozik Phuket vagy Koh Samui is, természetesen), de ezeket szinte ismeretlen és érintetlen szigetekkel és látnivalókkal kombinálja. A kimagasló szikláiról híres Phang Nga-öbölbe vezető hajókirándulások vagy a Koh Phi Phi szigetek által kínált rejtekhelyek látogatása képeslapra illő fehértengerpartokkal azok a dolgok, melyeket, hidd el, nem szeretnél kihagyni.

9. Koh Kood, hát Te meg ki vagy?

Létezik valami olyan, hogy „rossz thai sziget”? Ha van is, akkor egyelőre rejtett és mind a mai napig senki sem látta. Koh Kood az egyik legnagyobb és legkevésbé látogatott. Érdekesen titokzatos, ennek ellenére csak pár úti terv sorolja be a különleges látnivalók közé. A Koh Kood puha öblöktől kezdve a hegyvidéki dzsungeles tájakig mindenféle szépséggel kényezteti vizuális érzékelésed, apró hagyományos halászfalvakkal meghintve. Koh Kood kiemelkedően minőségi a szállásokat illetően, itt található a Soneva Kiri álomhotel, amely természetes módon simul bele a környező tájba.

10. Spa, wellness, gyógyfürdő – szintén rejtett helyeken

Ha a tipikus thaiföldi látnivalók listája nemcsak untat, de úgy érzed, hogy egyenesen fáraszt is, akkor pihenj meg az ország legjobb gyógyfürdőiének egyikében. A wellnessre, a kikapcsolódásra és az egészségre a thaiföldiek nagy hangsúlyt fektetnek. Koh Samui felfedezése után fedezd fel a Six Senses Samui-t, magányos villákkal és egyedülálló kilátással az óceánra. Elemeidet újratöltheted a Six Senses Thai Therapy Spa-ban is, például a több mint 700 évvel ezelőtt kifejlesztett masszázs gyógyító hatása által.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - a foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Fotó: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Kattintson a megjegyzésre

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Király repjegyek

Málta Bécsből 9 900 Ft-tól

Szerző február 24, 2020

Király repjegyek

Tel Aviv retúrjegy Budapestről most 21 000 Ft-tól

Szerző február 21, 2020
Advertisement
Advertisement
To Top