Connect with us

Magazin

Téli túrák a Tátrában: 12 menedékház, 1 völgy és 1 csúcs

Téli túrák a Tátrában: 12 menedékház, 1 völgy és 1 csúcs

2023. november 1-től a Tátrai Nemzeti Parkban szezonálisan bezártak a túraútvonalak. Legtöbbjük csak 2024. június 15-én nyit újra. Még szerencse, hogy van pár túraútvonal, amely télen is látogatható. Ne felejtsd el a minőségi felszerelést, a több réteg meleg ruhát, a hegyi biztosítást, s különösen javasoljuk az időjárás és a lavinaveszély figyelését is.

Tippjeink a legjobb téli túrákhoz a Tátrában: hegyi menedékházak, de egy csúcs is

A téli szezonban minden alpesi menedékházhoz vezető ösvény nyitva van, a Hunfalvy-hágó alatti menedékház, avagy a „Chata pod Rysmi” kivételével. Télen tehát ezekre a túrákra, avagy kunyhókra veheted az irányt:

 • Bilík menedékház (Bilíková chata) – télen is nagyon könnyen megközelíthető, pl. felvonóval Tarajkából (Hrebienok).
 • Rainer-kunyhó (Rainerova útulňa) – az előző menedékházhoz hasonlóan, ez is Tarajkából (Hrebienok) roppant egyszerűen megközelíthető, s egy havas Betlehemet is találsz itt.
 • Téry menedékház (Tyériho chata) – talán a „legnehezebb” hegyi menedékházba vezető téli túra a Tátrában. Az ösvény más útvonalat követ, mint nyáron – téli felszerelés szükséges, valamint a lavinajelentések követése is ajánlott.
 • Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) – szintén egy nehezebb téli túra. Az ösvény nagyjából ugyanazon az útvonalon vezet, mint nyáron, de áthalad egy lavina-terepen is, így mindenképpen kövesd az időjárás-jelentést.
 • Hosszú-tavi menedékház (Skalnatá chata) – Elérheted Tátralomnic (Tatranská Lomnica) felvonójával, gyalog a téli ösvényen keresztül szintén Tátralomnicból, esetleg Tarajkából (Hrebienok).
 • Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) – egy népszerű, több órás téli túra Brnčalka-hoz, avagy a Zöld-tavi menedékházhoz, a Biela voda-tól indulva.
 • Poprádi-tavi Hegyi Szálló (Horský hotel pri Popradskom plese) – A „Popradské pleso” vasútállomástól a Poprádi-tóig (Popradské pleso) vezető ösvény egy kellemes téli séta. A tó felől pedig egy igényesebb túrát is megtehetsz az Oszterva-nyereghez (sedlo pod Ostrvou). Ez az útvonal egész évben nyitva tart. Fontos információ, hogy a Szimbolikus temetőhöz (Symbolický cintorín) vezető út a téli időszakban nem járható.
 • Majláth-menedékház (Majlátova chata) – A Poprádi-tó területén két menedékház található. A Majláth-menedékház étkezési lehetőségeket és szállást is kínál, s csak néhány lépésre található a feljebb említett Poprádi-tavi Hegyi Szállótól.
 • Gyopár-menedékház (Chata Plesnivec) – egy hosszabb téli túra a Bélai-havasok egyetlen menedékházához, a „Plesnivec”-hez. A túrázók leggyakrabban a Barlangliget (Tatranská Kotlina) felől indulnak. A téli és tavaszi hónapokban a menedékház csak hétvégéken és ünnepnapokon tart nyitva.
 • Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) – az előzőhöz hasonlóan, ide is egy kiadósabb túrát tehetsz. A két kunyhóba való túrázáskor gondosan követned kell a túraösvényeket, s vedd figyelembe a környező síelőket is a Csorba-tó síközpontjában.
 • Zamkovszky-menedékház (Zamkovského chata) – ha kedved van egy hosszabb téli sétához, indulj Tarajkából (Hrebienok) a népszerű Zamkovszky-menedékházhoz, amely egész évben nyitva tart.
 • Sziléziai menedékház (Horský hotel Sliezsky dom) – télen ide is egy remek túrát tehetsz, esetleg meg is szállhatsz itt. A hotel vendégei motorszán transzfert is igénybe vehetnek. A szállodában az étterem és wellnessközpont is működik.
Forrás: Tatranská informačná kancelária (Tatry.sk)

Még több téli túralehetőség a Tátrában: megmászhatod az Elülső-Szoliszkó-kúpot

A tátrai téli turisztika egyik érdekes tippje a befagyott Fátyol-vízeséshez, avagy Szkok-vízeséshez (Vodopád Skok) vezető ösvény. Az útvonal a Malompataki-völgyön (Mlynická dolina) keresztül vezet a Csorba-tótól, és az enyhe emelkedőjének köszönhetően a könnyebb túrák közé sorolható.

Ha télen Tarajkában (Hrebienok) tartózkodsz, a Felső-turistaúton (Tatranská magistrála) keresztül eljuthatsz a Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít) alatti útkereszteződéshez, majd innen a kék jelzést követve a Nagyszalóki kilátóhoz (Slavkovksá vyhliadka). Télen sajnos a csúcshoz vezető ösvény itt véget ér, de a kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít) és a Nagy-Tarpataki-völgyre (Studená dolina).

A Magas-Tátra csúcsai közül télen csak az Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko) érhető el. Kövesd a piros jelzést a Szoliszkó menedékháztól (Chata pod Soliskom). A magas hegyi nyergek közül egyik sem nyitott, kivéve az Oszterva-nyerget (sedlo pod Ostrvou).

A Nyugati-Tátrában a csúcsok közül a Smrek, Baranec és Plačlivé látogatható.

A Felső-turistaút, avagy Magisztrálé (Tatranská magistrála) egész évben nyitva tart a Nyugat-Tátrában található Tokarina csomóponttól (Rázcestie Tokariny) Podbanszkó avagy Bányaalja (Podbanské), Tri Studničky, Csorba-tó, majd Trigan-on keresztül a Poprádi-tó, az Oszterva-nyereg, a Sziléziai menedékház, Tarajka és a Kő-Pataki-tó között. Innen a turistaút egészen Zárig (Ždiar) zárva tart, kivéve a Zöld tavi menedékház – Nagy-Fehér-tó (Chata pri Zelenom plese – Veľké Biele pleso) útvonalszakaszt.

Miért zárják le az ösvényeket?

Ebben az időszakban maga a természet és az állatok is a téli pihenést élvezik, ilyenkor a legsebezhetőbbek. Ez a zergeivarzás időszaka, és a zerge veszélyeztetésének fokozott lehetősége is fennáll a lavinaveszély miatt. A kora tavasz is egy nagyon érzékeny időszak a több védett tátrai madárfaj fészkelése és a védett emlősök kicsinyeinek előbukkanása miatt. Többek között a mi, turisták biztonságát is szolgálja. A legtöbb útvonal ilyenkor sok tapasztalatot és téli felszerelést igényel, több szakasz ezen kívül lavinaveszélyes is. Ebben az időszakban azonban még mindig válogathatunk a rengeteg tátrai menedékház közül, ahová az ösvények ilyenkor is elérhetők.
(Forrás: Tátrai Információs Iroda – Tatranská informačná kancelária)

Téli tátrai túráidhoz nálunk is rengeteg szálláslehetőség közül válogathatsz:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top