Connect with us

Magazin

Lengyel, magyar, két jó barát… Találkozzunk Zakopanéban!

Lengyel, magyar, két jó barát… Találkozzunk Zakopanéban!

A lengyel Tátra lábánál bújik meg az ország legismertebb és egyben talán legszebb üdülőhelye, a méltán híres Zakopane. A téli hónapok alatt sízők és deszkások paradicsoma, a nyári hónapok folyamán zöldellő csodavilággá változik, és a hótakaró alól előmerészkednek a jobbnál-jobb túraútvonalak. Zakopane természeti adottságai mellett fantasztikus 19. és 20. századi faházikókban gyönyörködhetünk, amelyek közül sokat múzeummá alakítottak át. Ez a városka egykor festők, költők, írók és zeneszerzők menedéke volt. Nézzük mi bújik meg Zakopanéban.

Szenzációs hegycsúcsok

Az a ritka eset, amikor a „szenzációs” jelző végképp nem túlzás. A Krakkótól 110 km-re délre és a szlovák határtól 11 km-re fekvő Zakopane a fenséges Tátra hegység lábánál fekszik. Tekintettel a város kiváló elhelyezkedésére, nem csoda, hogy régóta híres sípályáiról és a lengyelek kedvenc üdülőhelyévé vált. A város fölött a Giewont-hegy húzódik, felvonóval egyszerűen feljuthatsz Kasprowy Wierch csodálatos csúcsára is.

Káprázatos természet

Úgy tűnik amikor a természeti adottságokat osztogatták, Zakopanénál egy kicsit elszálltak. Nem elég, hogy a pazar hegyek között lenyűgöző kilátásban lehet részed, számtalan erdős túraútvonal során rejtett vízesésekre bukkanhatsz. A melegebb hónapokban egy kellemes túra keretében tudsz eljutni a Tengerszemnek nevezett tóhoz, a Morskie Oko-hoz, ami Zakopane egyik legnépszerűbb látnivalója.

Hagyományok amerre csak a szem ellát

Dél-Lengyelország ismert a Góralski („hegyvidéki”) kultúráról. Még a nyelvjárás is más, gyakran az északon élő lengyelek is csak nehézkesen értetik meg magukat a déliekkel. A góralski kultúra Zakopane építészetében nyilvánul meg a legjobban: a házak és az épületek nagy része faragott fából készült és díszítő elemekkel csinosították. A klasszikus népzene hallható a város rusztikus karczmach konyháiban, ahol megkóstolhatod a tipikus lengyel ételeket.

A lengyel konyha

Zakopane éttermei általában a hagyományos lengyel ételekhez, különösen a Góralski specialitásokhoz kötődnek. A régió egyik leghíresebb étele az oscypek, füstölt sajt, amit különböző méretben és más-más „díszítéssel” készítenek. Az Oscypek-et gyakran áfonyalekvárral szolgálják fel, amely kellemesen kiegészíti a sajtok mélyen füstös ízét. Séta közben a városközpont fő utcái mentén számtalan stand és étterem mellett haladhatsz el, ahol grillezett sajtok tömkelege tárul eléd.

Vásárlásra fel

Legyél a hegyekben vagy bárhol a világon, de nem tudsz ellenálli a csillogó kirakatoknak? Krupówki – Zakopane nyüzsgő főutcája. Egy valóban modern vásárlási csomópont, ahol lovas kocsik és nyüzsgő gyalogosok keresztezik egymást. Az utca északi végén egy földalatti folyosón a Gubałówka piacra juthatsz el, ez egy szabadtéri bazár, ahol számos ajándéktárgyat, valamint kézművesek saját készítésű remekműveit vásárolhatod meg.

Wellness üdülések Zakopanéban

✅ 2, 3 vagy 4 éjszaka ✅ 4* kiváló értékelésű szállodák ✅ reggeli ✅ wellnessközpont ✅ parkolás

Utazások Zakopanéba    FOGLALD LE ITT


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top