Connect with us

Magazin

Magas-Tátra 10 legnépszerűbb turisztikai útvonala

Magas-Tátra 10 legnépszerűbb turisztikai útvonala

Igaz, Szlovákia nem tartozik a legnagyobb országok közé, de mégis ebben a kis országban számos csodálatos, izgalmas túraútvonal található. A világ minden tájáról érkeznek turisták, hegymászók, hogy megjárják a híres Magas-Tátrát – amit nem mellesleg a világ egyik legszebb hegységének is tartanak. És hogy mit kínál a Tátra? Egyrészt nagyszerű kikapcsolódást, másrészt pedig csodálatos élményeket, kalandokat és természetesen adrenalint is.

Íme a 10 legnépszerűbb turisztikai útvonal:

1. A Három-forrástól Krivánra

 • Útvonal: Háromforrás-parkoló – Kriván (2494m) – Gödör tó- Háromforrás
 • Nehézség: Nehéz túra, 12 éves kor alatt nem ajánlott
 • Időtartam: 6-7 óra kb.

Mivel is kezdhetnénk az első túraútvonalat, ha csak nem a legnépszerűbbel? Igaz a Krivánra tartó útvonal az egyik legszebb, de egyben a legfárasztóbb is. A túra a Háromforrás parkolóból indul, majd az út fokozatosan emelkedik. A hosszú séta alatt gyönyörködhetünk a csodálatos kilátásban. A túra vége felé nagyon kimerülhetünk, így mindenképp érdemes vizet és harapnivalót is magunkkal vinni.

Kriván

Az út mentén sem faházakba, sem szállodákba nem botlasz bele, csupán a hatalmas erdő, hegyek és az isteni friss levegő lesz az úti társad. Krivánról fantasztikus kilátás nyílik a Szentmáriai-víztározóra, a Nyugati-Tátrára, valamint a Magas-Tátrára is. Krivánt meglátogathatjuk a Csorbató felől is.

2. Egy nap alatt: Elülső-Szoliszkó-kúp (Predné Solisko) és Lorenz-hágó (Bystrá lávka) 

 • Útvonal: Csorbató – Lorenz-hágó (2300 m) – Elülső-Szoliszkó-kúp (2093 m) – Szoliszkó-menedékház (1880 m) – Csorbató
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: 6-7 óra kb.

Gyönyörű túra vezet a Lorenz-hágóhoz, amit többféleképpen is meghódíthatunk. Számunkra a kedvenc: Indulás a Csorbatótól, át a Fátyol-vízeséseken és a Malompataki-völgyön keresztül a Lorenz-hágóig. Majd vissza a Furkota-völgybe, onnét pedig a Szoliszkó-menedékházban betérni egy finom, megérdemelt ételre. 

Csorba-tó

Ha valaki csak az Elülső-Szoliszkó-kúp meghódítását tervezi családostól, valamint gyerekekkel, azok számára jó hír, hogy a Szoliszkói-menedekháznál található egy felvonó, amivel ha felmegyünk, csak egy 40 perces túra vár majd ránk.

3. Kapor-csúcs (Kôprovský štít) és a Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso)

 • Útvonal: Csorbató – Poprádi-tó – Rázcestie nad Žabím potokom – Nagy-Hincó-tó (1945 m) –Felső-Kapor-hágó (2180m) – Kapor csúcs (2363m) – ugyanezen az útvonalon vissza
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: 7 óra kb.

Nem messze a lengyel határtól, a Menguszfalvi-völgy végén található. Csodálatos kilátás nyílik a Nagy-Hincó-tóra és Tátra lengyel részére.

Kapor-csúcs

A túra a Pátria Hoteltól kezdődik a Csorbatónál. A piros jelzést kövessük. Útközben meglátogathatjuk a Poprádi-tavat. Ha kisgyermekekkel vagyunk, akkor az út ezen szakaszáig érdemes menni. A további túraútvonalat már csak nagyobb gyermekeknek ajánljuk. Ha mi a hegycsúcsról szeretnénk képet készíteni, akkor ne adjuk fel a harcot, és folytassuk tovább utunkat. A kilátás mindent megér!

4. Tengerszem-csúcs

 • Útvonal: Csorbató (1355 m, Pátria hotel) – Poprádi-tó – Rázcestie nad Žabím potokom – Hunfalvy-hágó (2340 m) – Tengerszem-csúcs (2499 m) – ugyanezen az útvonalon vissza
 • Nehézség: Nehéz túra, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: kb.8 óra
Tengerszem-csúcs

Tátra egyik legszebb panorámájával rendelkezik a Tengerszem-csúcs. Gyönyörködhetünk a Lengyel-Tátrában, délnyugatra a Magas-Tátrában, valamint az alattunk elterülő völgyek és tavak sokaságában. Sajnos a nyári szezonban az útvonal rendkívül népszerű, így érdemesebb hétközben meglátogatni a helyet. Mit nem szabad kihagyni? A naplementét. A magas hegycsúcsok között eszméletlen látványt nyújt a lenyugvó nap képe.

5. Lengyel-nyereg, Kis-Viszoka és a Sziléziai menedékház

 • Útvonal: Lysá Poľana (970 m) – Sedlo Poľský hrebeň (2 200 m) – Kis-Viszóka (2 429 m) – Sziléziai menedékház (1 670 m) – Tátraszéplak (1 005 m)
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: 8 és fél óra kb.
Sziléziai menedékház

Az útvonal Lysá Poľanánál kezdődik, közvetlenül a lengyel határhíd előtt. Az első három kilométert a kék jelzés mentén tegyük meg. A kékkel jelölt út a Lengyel-nyereg felé fog vezetni, valamint a Rovátka felé. Ugyanakkor ha meg szeretnénk nézni a Sziléziai menedékházat, akkor a zöld jelzést kezdjük el követni. Érdemes megszállni a hotelban, ahol fantasztikus wellness, finom ételek és gyönyörű szobák várják a megfáradt utazókat.

6. A legigényesebb túra Tátrában

 • Útvonal: Ótátrafüred (990 m) – Tarajka(1 285 m) – Zamkovszky-menedékház (1 475 m) – Téry-ház (2 015 m) – Vöröstorony-hágó (2 352 m) – Hosszú-tavi menedékház (1 960 m) – Tarajka (1 285 m) – Ótátrafüred (990 m)
 • Nehézség: nehéz túra
 • Időtartam: 10-11 óra

Ha félsz a magasságtól, netán tériszonyos vagy, akkor sajnos ezt a túrát ki kell hagynod. Semmiképp sem ajánlatos gyerekkel megtenni ezt az utat, valamint arról se feledkezzünk meg, hogy a legmegfelelőbb cipőt válasszuk ki a több órás gyaloglásra.

Téry-ház

A túra Ótátrafüreden kezdődik, ahonnét eljutunk Tarajkáig. Keresztül haladunk a Rainer-kunyhón, a Zamkovszky-menedékházon, míg el nem jutunk a Kis-Tarpataki-völgyig, a Téry-házhoz. Itt fújjuk ki magunkat, pihenjünk egyet, majd folytassuk utunkat a zöld jelzésen a Vöröstorony-hágóhoz. Az út egyre meredekebbé válik. Majd körülbelül egy óra elteltével eljutunk egy kereszteződéshez, ahonnét a sárga útvonalon folytathatjuk tovább utunkat. Fontos! Csak tapasztalt túrázók folytassák az utat. Ha megcsinálod ezt az útvonalat, akkor lassan a Gerlachfalvi-csúcsot is megmászhatod.

7. A Nagyszalóki-csúcs és a csodálatos kilátás

 • Útvonal: Ótátrafüred (990 m) – Felső-turistaút (1 356 m) – Miksa-magaslat (1 550 m) –  Nagyszalóki-csúcs (2 452 m)
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: kb. 9 óra
Nagyszalóki-csúcs

A túraútvonal szokásosan Ótátrafüredről indul a kék jelzés mentén egészen a Nagyszalóki-csúcsig. Sokan azt mondják, hogy az egyik legunalmasabb útvonal az egész Magas-Tátra területén, mivel mindig csak ugyanazt látod… de ezt szeretnénk megcáfolni, tény, hogy nem a legizgalmasabb útvonal, de a végén a kilátás szerintünk mindenért kárpótol. Fentről egyébként csodálatos kilátás nyílik a Gerlachfalvi-csúcsra, Szlovákia legmagasabb pontjára.

8. Nagy-Morgás és kilátás a Zöld-tavi menedékházra

 • Útvonal: Tátralomnic  – Kő-pataki menedékház – Kő-pataki-tó – Nagy-Morgás-hágó – Nagy-Morgás (2038 m) – Nagy-Morgás-hágó – Zöld-tavi menedékház
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: kb. 8 óra
Nagy-Morgás

A Nagy-Morgás megmászása viszonylag könnyen kivitelezhető a többi nehéz, fárasztó útvonalhoz képest. A csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik a Zöld tóra. A túra Tátralomnictól vezet a Zöld tón keresztül, de az ellenkező irányból, a Kő-pataki-tótól is teljesíthető az útvonal. Ha csak a Zöld-tavi menedékházig tervezünk menni, nyugodtan vihetjük a gyerekeket is.

9. Fehér-tavi-csúcs

 • Útvonal:  Fehér-víz (autóbusz megállóhely) – Zöld-tavi menedékház (1 551 m) – Fehér-tavi-csúcs (2 230 m) – ugyanezen az útvonalon vissza.
 • Nehézség: közepes, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: kb. 8 óra
Fehér-tavi-csúcs

Újra visszatérünk a Zöld-tavi menedékház túrához, hiszen önmagában is lenyűgöző ez a túraútvonal. A menedékházat követően a sárga jelzést követjük, és így jutunk el lassan a Fehér-tavi-csúcsra. A csúcsra meredek sziklalejtős utakon juthatunk fel. A szakaszon láncok is találhatóak, amik segítenek bennünket a feljutásban. Ha sikerül feljutnunk, akkor csodálatos kilátás tárul szemeink elé, és gyönyörködhetünk a Bélai-havasokba.

10. Magas-Tátra és a Bélai-havasok találkozása

 • Útvonal: Ždiar (895m) – Magura Hotel – Monkova völgy – Široké sedlo ( 1825 m) – Kopské sedlo (1 749 m) – Nagy-Fehér-tó –Zöld tó – Morgás-hágó (2 023 m)  – Kő-pataki-tó – Tátralomnic
 • Nehézség: egész napos fárasztó túra, 12 éves kortól ajánlott
 • Időtartam: 9 óra kb.
Kopské-sedlo

Egy gyönyörű túra a Magas-Tátra és a Bélai-havasok találkozásánál. Utazásod a Ždiar központjában lévő buszmegállónál kezdjed el, haladj a mellékúton a Magura Hotel felé. A szállodától a réten át el a Monkova völgybe jutsz el, ahol tanösvény kezdődik. Majd erdei úton felkapaszkodva egészen a törpefenyők zónájába jutva folytasd az utad, míg a Széles hágóig érsz. Földrajzilag itt ér véget a Bélai-Tátra. Ideális hely egy kellemes piknikezésre.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.2/5 - (5 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top