Connect with us

Magazin

Repülőjegy nélkül utazunk: Szlovákia fantasztikus helyei (2. rész)

Repülőjegy nélkül utazunk: Szlovákia fantasztikus helyei (2. rész)

Meglehetősen meglepő volt látni azt a sok negatív visszhangot, melyet a Szlovákiáról szóló cikksorozatunk első részére kaptunk tőletek. Szöget ütött a fejünkbe: talán nem választottunk elég szép és attraktív látnivalókat? Vagy éppenséggel már mindenki milliószor látta, hallotta, illatozta, érzékelte az össze javaslatot arról a bizonyos listáról? Egy biztos: ezek a visszajelzések nagyon erős motivációvá formálódtak át, afféle ösztönzéssé, hogy adjunk magunknak (és nektek, haha) egy újabb esélyt. Hölgyeink, uraink, akkor most újra: Szlovákia legszebb helyei.

A zobordarázsi Szent-Mihály templom (Dražovský kostolík)

Nyitra felé vesszük az irányt, a Zobordarázs (Dražovce) nevezetű községbe. Bár nagyon pici település, egy meglehetősen értékes emlékmű otthona: a 11. századi Szent-Mihály templomnak. Nem közvetlenül a faluban épült, hanem egy dombon, a határában, és földes, fás területen keresztül vezető úton keresztül jutsz el hozzá. Az a pillanat, amikor célba érsz és meglátod a pici szentélyt, lélegzetelállító. Pont ilyen volt a kilátás is erről a dombról, nem mindennapi élménynek számított. Ezt viszont mára már elvette tőlünk az ipari fejlődés vagy inkább a fogyasztói társadalom az anyagi értékeket legmagasabb szintre helyező mentalitása. Ugyanis óriási és zajos autógyár épült ennek a gyönyörű helynek a közvetlen közelében, a domb lábánál.

De a régi spirituális titkokat őrző egyhajós román stílusú templom még mindig áll, és magasról figyeli a világ felgyorsult történéseit, árnyéka közben menedéket nyújt azoknak, akik mindebbe már kicsit beleszédültek.

A vihorláti őserdő és a Tengerszem (Morské oko)

Az ország keleti részén van egy rejtett drágakő, bátran merjük kijelenteni, hogy Közép-Európa egyik legtökéletesebb természeti kincse: a vihorláti őserdő és a mélyében rejtőző Tengerszem. A levegő kristálytiszta, a növényzet szűzi és viszonylag rejtve a 21. század mérgező behatásaitól, és a hely pozitív kisugárzását csak fokozza a meglepően kevés turista. A Vihorláti-hegység vulkáni tevékenysége által létrejött tó az UNESCO Világörökségének a része.

Csillagoségbolt-park a Polonyinákban

A Polonyinák Nemzeti Park (Národny park Poloniny) büszkélkedik Szlovákia legsötétebb pontjával. És hidd el, manapság, amikor hihetetlenül sűrű a fényszmog szinte az egész világon, ez tényleg dicsőségnek számít. A csillagoségbolt-parkot 2010-ben, a biodiverzitás nemzetközi éve alatt alapították, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét erre a problematikára. És a csillagokra a fejük felett.


A fénykép forrása: a Poloniny Dark-Sky Park Slovakia Facebook-oldala

Csicsmány (Čičmany)

Hát, ez tényleg nagyon autentikus! Ha valami roppant módon szlovákot szeretnél látni, akkor azt a Zsolnai-körzetben található Csicsmány falvában megtalálod. Jellegzetes díszítéssel felruházott faházairól (összesen 136) híres, igazi népművészeti csemegének számítanak. A térség népi kultúrájával közelebbről is megismerkedhetsz a Raden-ház és a Gregor-ház állandó kiállításain belül. Egyébként a helyi kastélyt is érdemes meglátogatni, sőt, ha több napot is eltöltenél Csicsmányban, akkor akár még lakhatsz is benne.

Árva vára (Oravský hrad)

Mintha csak egy vers címe lenne. Vagy népmeséé. Ha megkérdeznél egy szlovákot, hogy az ország északi részén belül mit mutatna meg egy turistának, biztosan megemlítené Árva várát is. Árvaváraljában, a Zsolnai kerület Alsókubini járásában található. A vár a 13. századból származik, 1241-be vezetnek vissza a történelmi szálak, melyeket a nyilvánosság számára gondosan és kreatívan megszervezett rövid előadásokon belül is bogozhatod az idegenvezetők segítségével. Az angol nyelvű programok azonban csak a nyári hónapokban működnek.

A Martonházi-aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyňa)

 Vagy más néven Ochtinai-aragonitbarlang egy valódi ritkaság, a természet egy kicsi csodája. Híre elterjedt az egész világon, nem is csoda tehát, hogy az UNESCO Világörökségének a része. 300 méter hosszú, ebből 230 méter áll a nyilvánosság rendelkezésére 1972 óta. Egyébként teljesen véletlenül fedezték fel, 1954-ben. És hogy miért ennyire népszerű? Mert egyszerűen csodálatos.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top