Connect with us

Magazin

Repülőjegy nélkül utazunk: Szlovákia fantasztikus helyei (1. rész)

Repülőjegy nélkül utazunk: Szlovákia fantasztikus helyei (1. rész)

Bár a repjegyek királysága a miénk, ma egy olyan helyre megyünk, ahová nem légi közlekedési eszközzel küldünk. Pattanj fel egy buszra vagy vonatra és egy pár óra (esetleg ha a határ közelében élsz, akkor néhány perc, a sátoraljaújhelyiek, komáromiak, rajkaiak vagy esztergomiak, például, tudják, miről beszélünk) alatt már az északi szomszédjainknál is vagy. Amennyiben már vakációztál Szlovákiában, de a síléceden, a kofolán és a brindzás haluskán (juhtúrós sztrapacskán) kívül nem nagyon láttál semmit, akkor itt az ideje, hogy jóvátedd ezt a pici baklövésed. Ismerd meg az ország legfantasztikusabb helyeit.

A Szepesi vár (Spišský hrad)

Ha a várak és kastélyok számát nézzük, Szlovákia nyugodtan lehetne a hercegnős mesék és történelmi kalandfilmek színhelyeinek a birodalma. Még mielőtt elkezdtünk saját tapasztalatokat szerezni ehhez a cikkhez, kikértük a barátaink, utazó ismerőseink véleményét és tanácsait, javaslatait, hogy melyik itteni vár a legszebb. A vélemények annyira különbözőek voltak, és mind nagyon meggyőző, hogy végül a Lonely Planet portál (számunkra neutrális) tippje mellett döntöttünk.

A Szepesi vár, amellett, hogy nemzeti kulturális örökség és hogy meseszép, Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, ezenkívül szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A Szepesi Múzeum kiállításai sokat árulnak el a kastély történetéről és a történelemről egyaránt, de a harcosabb temperamentumúaknak középkori fegyverek kiállításával is kedveskednek. Ha már itt vagy, akkor érdemes bejárni a Sivá Brada – Dreveník nevű „oktató” természeti ösvényt is, amely az egyik kicsi bizonyítéka annak, hogy Szlovákia területén nagyon gazdag a természet.

Szlovák Filharmónia a pozsonyi Vigadóban (Reduta)

Ez egy olyan kombináció, mely erős hatást gyakorol a vizuális és akusztikus érzékelésünkre egyaránt. A Szlovák Filharmónia (Slovenská filharmónia) az ország fő szimfonikus zenekara, minden szezonban színes és érdekes programot kínál a zenekedvelő nyilvánosságnak. Jegyvásárlás előtt mindenképp győződj meg arról, hogy a hangverseny színhelye a fővárosi Vigadó – mely egyben a filharmónia székhelye is. Ez Pozsony egyik legszebb épülete, tervrajza a budapesti Jakab Dezső és Komor Marcell építészektől származik. Stílusa neobarokk, a szlovák főváros első modern vasbeton szerkezettel ellátott építményei közé tartozik. A koncert után érdemes megnézni minden oldalról, aztán sétáljatok át a szemben lévő Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületéhez. Az itt található Hviezdoslav tér a turisták egyik kedvenc helye, úgyhogy miért is ne sétálhatnál rajta végig te is?

A Szlovák Filharmónia programját ITT találhatod meg.

Tabačka Kulturfabrik, Kassa

Kelet-Szlovákia nem hivatalos fővárosában, azaz Kassán található ez az egyedülálló kulturális központ, mely „művészetre nyitott zónának” nevezi magát. Leginkább a nem kommersz, alternatív irányzatok képviselője, célközönsége főleg a fiatalabb korosztály. Azonkívül, hogy ráakadhatsz egy jó kis koncertre vagy színházi előadásra (a Tabačka tárt karokkal fogadja a kezdő zenészek és más művészeti ágazatok képviselőinek az ötleteit, kezdeményezéseit), érdemes itt tölteni akár egy egész napot is. Kezdheted akár egy reggelivel is, mondjuk klasszikus virsli-mustár kombinációval, végül is, ha a gyomros a főnököd, a bisztróban üldögélhetsz naphosszat.

A hely szállást is kínál, a szobák berendezését fiatal dizájnerek tervezték, mindegyik más és nagyon különleges. Megtörténhet, hogy egy börtönben hajtod álomra hajtod le a fejed, vagy éppenséggel egy barlangban pihened ki az egész napos fáradalmaidat. Egy biztos: művészeti alkotásban fogsz aludni, ráadásul Kassa központjától csupán 10 percre.

Selmecbánya (Banská Štiavnica)

Szlovákia kulturális fővárosa 2019-ben. Ha megkérsz egy szlovák szomszédot, hogy sorolja fel a három legszebb városukat, akkor Selmecbánya biztosan köztük lesz. Szlovákia nagyon büszke erre a helyre, talán éppen ezért kiemelkedően közkedvelt és ismert a külföldi turisták körében is. Igazi művészlelke van, ennek egyik oka (vagy következménye) lehet az, hogy eléggé erősen ellenáll a külleme modernizálásának. A régies, történelmi külcsín persze nem jelenti azt, hogy a város szelleme is öreg, sőt, kulturális és művészeti élete nagyon aktív. Különféle fesztiváloknak és workshopoknak ad otthont.

Kedvenceid lesznek a Štiavnické tajchy-nak nevezett tavak, a régiségek, a magyar feliratok, az antikváriumok, a bányászati múlt visszhangjai, a kastélyok, számos történelmi emlékmű, a kiváló szállási lehetőségek és maga Selmecbánya magabiztos, tudatos, de izgalmas légköre.

Deménvölgy (Demänovská dolina)

Hasonlóan, mint a Szepesi várról szóló résznél, itt is sokáig gondolkodtunk azon, hogy Szlovákia melyik természeti kincse szerepeljen ebben a cikkben. Sok van belőlük, mi végül az Alacsony-Tátra Deménvölgye mellett döntöttünk, mely a Liptószentmiklósi járásában fekszik és látja el oxigénben dús levegővel az ideutazók tüdejét. Elhatározásunk mellett e legfőbb érvekként a kiváló túrázási lehetőségek, a híres barlangok vagy a Chopok hegy, na meg a különleges, egyedülálló növény- és állatvilág szolgált. Ne feledkezz meg arról sem, hogy ez egy nemzeti természetvédelmi terület, és hogy a Demänovai-Szabadság-Barlang (Demänovská jaskyňa) évente rekordszámú látogatóval büszkélkedhet Szlovákiában (1967-ben 277 313 ember látogatta meg).

Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou)

Egy fiatal, magyarok által is lakott városka az ukrán határ mellett. Ez bizony nem tartozik a tipikusan szép látnivalók közé, lélegzetedet főleg a dekadens környezetével, hangjaival (vagy inkább csendjével), kisugárzásával állítja majd el. Nincs besorolva Szlovákia turisztikai attrakciói közé, mi ezt hibának tartjuk. Ha a hanyatlás volt sok művészeti alkotás múzsája, akkor ez a kiégett álmát alvó, posztkommunista település is nagy hatást gyakorolhat a nem kommersz látnivalókat előnyben részesítő utazókra.

A várost egy kormányhatározat alapján alapították 1946-ban vasúti átrakodó állomásként a Szovjetunió és Csehszlovákia között (és valószínűleg azzal az idealista elképzeléssel, hogy ez egyszer megjelenik egy cikkben Szlovákia legszebb helyeiről). Három elhagyatott faépületből később egy egész településsé nőtte ki magát, a város építése 1980-ban fejeződött be. És tényleg befejeződött. Mára már ez Szlovákia olyan elfelejtett pontja, ahol az idő megállt, és ahol a betonút véget ér.


A fénykép forrása: Rorem | Dreamstime.com

A Danubiana múzeum

A Danubiana (teljes nevén Danubiana Meulensteen Art Museum) a fővárostól 20 km-re található a Duna partján, éppen Szlovákia, Magyarország és Ausztria határán. A királyok is ide járnak. Nem túlzás ez, nem is vicc. Szlovákiai látogatása alatt itt valóban megállt egy pillanatra a spanyol király, Juan V. Juan Carlos feleségével, Szófiával, Beatrix holland királynő, Sonja norvég királynő, II. Monacói herceg és az Ománi Hercegnő, Mona.

Nem kell attól tartanod, hogy a múzeumlátogatás iskolai kirándulás-szagú lesz, esetleg, hogy minden kiállítási helység után nő majd az ásításaid száma és ereje. A Danubiana Meulensteen Művészeti Múzeumot Európa egyik legromantikusabb modern múzeumának tartják. Mi inkább egy művészeti komplexumnak neveznénk egyedülálló kiállításokkal, nagyon érdekes parkkal, kávézóval, gyönyörű kilátással. Azok számára is egy élmény lehet, akik a képzőművészet iránt teljesen közömbösek.


A fénykép forrása: Danubiana Meulensteen Art Museum facebook-oldala https://www.facebook.com/danubianamuseum/

A Červená skala – Margecany vasútvonal

Tudtad, hogy Szlovákia rendelkezik „legszebb vasútvonallal”? A Červená skala és Margecany állomások közötti vonatút kapta ezt az előkelő címet. Gyönyörű kilátás nyílik a híres Szlovák Paradicsomra, a Volovské-hegységre, a Čierna hora hegyre (szószerinti fordításban fekete hegy), a Ružinská priehrada gátra, az Alacsony-Tátrára, a Muránska planina fennsíkra, a Stratenska-völgyre, a Hnilec-völgyre és a Palcmanska Maša vízgyűjtőjére. Az ország természeti szépségei mellett egy technikai vívmány adta élményben is részed lesz: vonatod keresztülrobog majd az 1240 m hosszú spirálos alagúton.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top