Connect with us

Hírek

Figyelem, szigorodtak a horvátországi beutazás feltételei

Figyelem, szigorodtak a horvátországi beutazás feltételei

Szigorodtak a horvátországi beutazás feltételei: a hatóságok az uniós Covid-igazolvány július elsejei bevezetésével egy időben szigorítottak a beutazás feltételein.

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolvánnyal. A digitális COVID igazolvány felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól. 

Mit kell tartalmaznia a digitális COVID igazolványnak?

  • A Pfizer/Astra/Moderna/Sputnik/Sinopharm vakcinák esetében – mindkét dózis felvételét.
  • A Janssen (Johsnon) vakcina esetében az egyetlen dózis felvételét, továbbá a dózis felvételét követően el kell telnie 14 napnak.
  • A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad belépést biztosít, az első dózis felvételét követő 22. és 42. nap közötti időszakban, míg az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében az első dózis felvételét követő 22. és 84. nap közötti időszakban. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. A Sinopharm vakcina esetében két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz.
  • Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a Covid-betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól.

Magyar állampolgár, amennyiben nem rendelkezik digitális uniós COVID igazolvánnyal az alábbi, választható feltétek egyikének teljesítésével léphet be Horvátország területére:

  • A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. A szerológiai teszteket a határátlépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható.  
  • A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. 
  • FŐSZABÁLY szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. 

A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a beutazási korlátozások alól, amennyiben a velük együtt utazó szülő vagy felnőtt kísérő rendelkezik digitális COVID igazolvánnyal.

A határon nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a entercroatia.mup.hr honlapon keresztül. Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

Kedvezményes repjegyek Horvátországba

horvátországi kirándulás

(Forrás: Konzuli Szolgálat)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top