Connect with us

Magazin

Nyári tippek: 6 paradicsomi hely Horvátországban. Rejtett öblök, titkos világok

Nyári tippek: 6 paradicsomi hely Horvátországban. Rejtett öblök, titkos világok

Mindannyiunknak ismerős az érzés. Munka közben egyszerre csak elvándorolnak gondolataink: gyönyörű tájakról, napsütötte partokról, kristálytiszta tengerről és kiváló ételekről, borokról álmodunk. A Repjegykirályon azonban nem csak álmodozni szokás! Fedezd fel velünk a lenyűgöző horvát tengerpartot, merülj el ebben a gyönyörű hedonista világban. Horvátországban nem csak strandolni lehet… Hat olyan alig ismert öblöt, titkos kis világot mutatunk most neked, amelyek garantáltan elnyerik majd tetszésed.

Évről évre rekordot dönt a Horvátországban nyaraló magyarok száma, az Adria gyönyörű partvidéke, a sok kisebb-nagyobb sziget minduntalan vonzza a tenger szerelmeseit. Nem is csoda! Az adriai tengerpart több mint 1000 csodát rejt, de ha szívesen eltávolodnál a zsúfolt strandoktól, hogy az ország rejtett kincseit is felfedezd, akkor íme:

DÉL-DALMÁCIA – Pasjača, Popoviči, Konavle

Van egy partszakasz Horvátországban, annak is az egyik legdélibb pontján, ahol a tenger egyedülállóan tiszta az év minden szakaszában. A nehéz megközelíthetőség és a zordnak tűnő sziklák miatt azonban csak kevés ember ismeri. Ez Pasjača Konavlimban, egy gyönyörű és rejtett világ a meredek konavloi sziklák aljában.

A Pasjača az ember és a természet együttműködésének összhangját képviseli. 1955-ben jött létre, egy alagút kivájásával a tengerig, amikor a kitermelt követ otthagyták a parton, hogy a tenger hullámai azt néhány év alatt apró kaviccsá és finom homokká alakítsák. A világ egyik legszebb strandjához Dubrovnik városától negyven percnyi autózással juthatunk el, a falusias Konavle régión át vezetve, ahol a szőlő-, az olívaültetvények és régi parasztházak varázslatos hangulatát is magunkba szívhatjuk.

Pasjača

Bennfentes tipp: a Konavlei sziklák gyönyörű látképet kínálnak, ezért nem meglepő, hogy a #Pasjača nagyon gyakran megjelenik a közösségi oldalakon. Ha erre járunk mindenképp csomagoljunk némi nasit és vizet is vegyünk magunkhoz, a strand körül nincs kereskedelmi egység.

KVARNER-ÖBÖL, Sveti Ivan (Szent Iván), Lubenice, Cres szigete

A Kvarner-öböl a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparti üdülőhely. Évente magyar turisták ezrei nyaralnak a térség szigetein és városaiban. Az öböl legnagyobb és egyben legfontosabb szigetei: Krk-, Cres-, Losinj-, Rab- és Pag szigete, legfontosabb települései: Opatija, Rijeka, Crikvenica és Senj városkája. A turisták is nagyjából ezen a helyeken nyaralnak, a legtöbben a Krk- és Rab szigetére érkeznek. Pedig Cres is hasonlóan hangulatos, ha nem hangulatosabb a térségben!

Horvátországban

Cres szigete, négyszázöt négyzetkilométeres területével az Adriai-tenger legnagyobb szigete – ennek ellenére alig ismert. A legnagyobb település a szigeten Cres városa. A települést szépséges olajfaligetek veszik körül, melyekből a híres cresi olívaolaj is származik. A városnak óvárosi központja szűk, magas házakkal és loggiákkal van határolva, melyek alatt a helyi lakosság hazai termékeit árusítja. A Szent Iván strand a Lubenice település alatti öbölben található. A városból negyvenperces, meredek séta után juthatunk el a teljesen szeparált öbölhöz. A hosszú gyaloglás jutalma egy hófehér, kavicsos tengerpart, amely a szikrázó Adriára tekint, és a mesébe illő Kék Barlangra, ahová be is úszhatunk. Ha minket kérdeztek, ez Cres-szigetének egyik legszebb strandja.

Bennfentes tipp: A strandra hajóval, egyénileg – vagy szervezetten is el lehet jutni.

AHOL AZ ADRIAI-TENGER ÉS A HEGYEK TALÁLKOZNAK – Gorski kotar

A Gorski kotar a tengertől mindössze 30 kilométerre fekszik, mégis visszarepít azokba az időkbe, amikor a természet még érintetlen volt… A térség számos hegymászó úti céllal rendelkező terjedelmes hegyvidék, az Alpok és a Dinári-hegység közötti átjáró terület. Adrenalinfüggőknek kötelező a térség felfedezése, természeti szépségeinek sorával ugyanis, az aktivitások mennyországát jelenti. A park érintetlen erdői, rétjei, folyamai, folyói, barlangjai és hegycsúcsai páratlan flórával és faunával büszkélkedhetnek – a túrázók, sétálók és legfőképp a kerékpározás szerelmesei igencsak kedvüket lelhetik benne.

Horvátországban

Miért is ne járnák be a hegyeket és a tengerpartot egyetlen lélegzetelállító, adrenalinnal túlfűtött túrával? Na ugye! Biztosak vagyunk abban, hogy Gorski kotarban senki sem fog unatkozni.

Bennfentes tipp: Tapasztalt túrázóknak is sok újdonságot nyújthat a térség, kihívásokban erre nincs hiány!

RAB-SZIGET– Rajska plaža (Paradicsom strand) és Sahara

A kis, 22 km hosszú, közel 10 ezer lakosú Rab-sziget egy igazi gyöngyszem. Több gyönyörű, érintetlen területtel rendelkezik. A tagolt partszakasz számos smaragdzöld öblöt rejteget, a sziget körül evezve kedved szerint válogathatsz a homokos, sziklás, vagy épp a kavicsos strandok között. Horvátországban azonban, a ritkaságszámba menő homokos, lassan mélyülő strandjairól híres leginkább.

Itt található az ország legnagyobb homokos strandja, a Paradicsom-part, valamint az ország egyik legnagyobb nudista strandja a Sahara is. A szigetet hajóval vagy komppal érhetjük el: menetrendszeri kompjárat közlekedik Stinicából.

Horvátországban

Bennfentes tipp: a Rab városában nyaralók 50 százaléka majd minden esetben felkeresi a Paradicsom-partot. Nem szabad kihagyni!

KALIFRONT-FÉLSZIGET, Suha Punta

Suha Punta népszerű, apró üdülőtelepülés, amely a horvátországi Rab-sziget egyik legzöldebb részén terül el. A térséget kis panziók és magánszállások egész sora tarkítja. Varázslatos homokos, kavicsos, sziklás tengerpart és kristálytiszta tenger jellemzi, és bár közkedvelt területről van szó, nyugodt, kellemes légkör fogadja az érkezőket… A környék ideális kiindulópont, ha egész napos kirándulásra indulunk Horvátország varázslatos nemzeti parkjaiba.

Horvátországban

A közelben található legismertebb parkok egyike a Velebit Nemzeti Park, amelynek meredek, vad romantikus hegyei és sziklái, a sötétzöld tavak, a morajló vízesések és a sűrű erdők minden természetkedvelőt magukkal ragadnak. A térség egyik legkedveltebb, bájos strandja a Suha Punta, amely kristálytiszta vízzel, remek étteremmel, bárokkal és árnyékot adó fenyőfákkal várja a lazítani vágyókat.

Bennfentes tipp: A vad, sziklás strand nem kisgyermekes családoknak ajánlott, gyorsan mélyülő partszakasza van.

LASTOVO – gazdag természet és történelem a tenger alatt

Horvátországban számos olyan hely van, ahol jó búvárkodni, de egyes helyek mégis kitűnnek ezek közül. Lastovo épp ilyen. Az adriai nagy kékségbe beleolvadó, 45 ezüstös szirtecske és zátony által karéjozott zöld sziget Dalmácia déli részén található. A valamely csoda folytán az iparosítás kártékony hatásaitól megkímélt lastovoi szigetcsoport egészét természetparkká nyilvánították. A szigeten lévő azonos nevű, a hegy lankáin amfiteátrumszerűen elhelyezkedő település különleges karneváljáról is ismert.

A lastovoi szigetcsoport tenger alatti világának díszei azonban azok, amelyek igazán nagy történelmi titkokat rejtenek. A mélyben olyan hajóroncsok, titkos kincsek várnak, amelyek soha sem érték el végső úti céljukat… Ragadd meg a lehetőséget, és látogasd meg élőben ezt a tenger alatti történelmi múzeumot.

Horvátországban járva

Horvátországban

Akciós repjegyek Horvátországba:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4/5 - (4 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top