Connect with us

Magazin

Tavasz a havon, szerelem a gleccseren. Skandinávia legszebb helyei

Tavasz a havon, szerelem a gleccseren. Skandinávia legszebb helyei

Dánia legmagasabb dombja nem több, mint 170 méteres, a norvégiai sarki éjjel a Napnak csak 3 órácskányi ébrenlétet engedélyez, sőt, az ország számos részein még ennyit sem. Az izlandiakhoz egy kommerszebb statisztikát választottunk: az egy személyre eső évente elfogyasztott coca-colák száma nagyobb, mint bármely más országban. Finnország tavak ezreinek a birtokosa, pontos számuk 188000. Svédország legimádottabb szuvenírje egy olyan közúti jelzés, melyen egy rénszarvas szerepel. Skandinávia fantasztikusan érdekes úti cél, és mivel lassan itt az ideje, hogy elkezdjük a tavaszi utazások szervezgetését, melegen ajánljuk a figyelmedbe.

Advertisement

Mikor a tél már búcsúzik, az arktikus szél pedig szintén lenyugvóban van, a városok ezen a vidéken hihetetlen újjászületésnek örvendenek, lakóik várakozásteljesen vetik le vastag ruházatukat, bújnak ki takaróik alól. A skandináv városok egytől egyig kínálnak valami nagyon szépet, de most összegyűjtöttük azokat, melyeket mi minden tavasszal nagyon szívesen újralátogatnánk.

Skandináv városok, melyek kitűnő tavaszi úti célok

Áprilistól júniusig tart az az időszak, amikor Skandinávián belül nem botlasz minden sarkon turisták tömegébe. Lehet, hogy a világnak ezt a részét csak a kék eszméletlen árnyalataiban játszó képernyővédőiről ismered, de lehetsz akár minden szezonban visszatérő látogatója is, mindig fel tudsz fedezni valami eddig még nem látottat. Csak hiába keresnél jobb helyet a természet ébredezése során végbemenő napfelkelte megcsodálására mint a robusztus fjordok vagy a skandináv partok dűnéi, biztos, hogy nem találnál. Ezenkívül a helyiek az éjszakai élet nagy rajongói, így hihetetlenül élvezik, ha már anélkül tudnak kint lenni, hogy a bőrük minden apró milliméterét be kellene takargatniuk.

Aarhus, Dánia

Dánia második legnagyobb városa nem más mint egy sziget. Marselisborg, Hestehaven, Kirkeskoven és Havreballe mesés erdői ölelésében egy rügyező táj rejtőzik, amely éppen ébredező vadállatoknak is menedékül szolgál. Aarhusban található a második legnagyobb dániai egyetem, de könnyeden művészi hangulatát erősíti múzeumainak gyűjteménye is. Javasoljuk az ARoS Aarhus Art Museum és a Moesgaard múzeumokat. De a város máshol is minőségben utazik, mégpedig a gasztronómia és az éjszakai élet területén.

Torshavn, Feröer-szigetek

A dán autonóm régió fővárosát a skandináv mitológia istenéről nevezték el Thor kikötőjének. Északról a Húsareyn hegyek sziluettje, délnyugati részén a Kirkjubøreyn hegyek határolják. Torshavn a tipikus városi élet ellentétje. Csodálatos élvezetekkel örvendezteti meg a látogatóit mennyei tengeri ételek formájában a kikötőre való kilátással megspékelve. Földrajzilag a Feröer-szigetek központjában helyezkedik el, ezért a város remek hely a régió partvidéki kincseinek felfedezésére.

Hardanger, Norvégia

Hardanger hatalmas pusztaságában egész éven gelccserek fogadnak, kajakkal fedezheted fel az ősi falak által körbevett fjordok ismeretlen világát. Vessz el a környező természeti csodákban, a Seinsdalsfossen-vízeséstől és a Husedalen-völgytől kezdve az Osa-hegyig, ahol számos regionális túraútvonal közül választhatod ki a neked legmegfelelőbbet. Ezen az idilli helyen található a Kabuso Művészeti Központ, ahol minden tavasszal kortárs művészeti kiállítások és koncertek zajlanak.

Kuopio, Finnország

A finnországi tavak hihetetlen szépségét saját szemeddel kell látnod, amúgy úgysem hinnéd el, hogy mennyire lélegzetelállítóak. Az északi legendákban isteni hatalmat kaptak, de mind a mai napig imádottak. Finnországi kirándulásod alatt látogasd meg Kuopio-t, egyél valami finomat az ételpiacán, élvezd az illatok mámorító varázsát utcai virágárusai között, csodáld meg fenyveseit a Puijo torony magaslatából. Nem fogod megbánni!

Skorpa, Norvégia

Skorpa egy sziget, mely attól (is) érdekes, hogy a tél legkeményebb napjain mindhiába keresnéd a lakóit, szinte teljesen kihalt. Az emberek a hideg elől Norvégia belsejébe menekülnek, és innen csak akkor térnek vissza Skorpa szigetére, amikor ezt az időjárás kegyelmesen megengedi nekik. Egyébként egy amúgy is különc helyről van szó, Skorpa a nyugati partvidék egy valamiféle befejezetlen kirakójátéka. Állítólag az első norvég gazdaság Skorpa szigetén jött létre.

Gotland, Svédország

Gotland egy svéd sziget, a Balti-tenger legnagyobb szigete. Az tengerből kitüremkedő ősi geológiai képződményei miatt látogatják leginkább. Ezek a világörökség részét alkotják. Ezenkívül, a Hoburgeni Nemzeti Rezervátumból lélegzetelállító kilátás nyílik a Balti-tengerre. A sziget északi részén a hosszú Sudersand strand ér meg egy látogatást, amely egyébként a finom fehér homoknak köszönhetően ideális hely családok számára is.

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

A Vatnajökull Nemzeti Park egy olyan része a Földnek, amely viseli a skandináv vadon szinte minden, a „nagyközönség” által elvárt tipikus vonását – a hatalmas vízesésektől kezdve, masszív gleccsereken át egészen a sziklás hegyekig. Míg a hegyvidék csak a nyár és a kora őszi hónapokban érhető el, a Skaftafell régiót már kora tavasszal is meglátogathatod. A hely privát utazási irodák szervezett túrákat kínálnak a Vatnajökull-gleccserre, de más közkedvelt és csodálatos helyre is. Hogy a skandináv élmény teljes legyen, mit szólnál egy jó kis sátorozáshoz a sarki fény alatt?

Uppsala, Svédország

Valamikor svéd királyok székhelye volt, de Uppsala mind a mai napig is előkelő helynek számít, legalábbis a turisztikailag közkedvelt városok listáján. Stockholm közelében fekszik a mesebeli svéd természet védelmében. Egyébként Skandinávia egyik legbájosabb és legbékésebb úti célja. Erről te magad is meggyőződhetsz, mondjuk egy sétával a Fyrisån folyó mentén integetve a kajakosoknak, a legrégebbi skandináv egyetem környékének felfedezésével, vagy egy 13. századi katedrális szépségében elmerülve. Tavasszal húsvéti tojásvadászaton vehetsz részt a helyiekkel Uppsala kastélyában.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 óra
NAP AJÁNLATA: Zakopane wellness hétvége 26 220 Ft-tól! https://t.co/xrK2ESzromMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Hegyek, túrázás és bor. Grúzia júliusban nyitja meg határait https://t.co/j6XovIsKWsMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
5 kötelező látnivaló Prágán túl! Csehországi útikalauz olvasóinknak! https://t.co/V36CLgpK6WMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Június elsejétől újra nyit a hongkongi reptér https://t.co/FZmMp45ZqgMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Mallorca októberben 84 900 Ft-tól! https://t.co/PooD0tqbKkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: 4 napos Dubaj novemberben 132 900 Ft-tól! https://t.co/xJe6Qc0IHWMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Kéthetes karantén vár az Egyesült Királyságba utazókra! A Ryanair nem támogatja az új szabályt! https://t.co/FMb8pNZ1h7Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Montenegró vs. koronavírus 1-0. Húsz napja nem regisztráltak új esetet! https://t.co/37QLClwum1Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Portugália: határnyitás és speciális alkalmazás az utazóknak! https://t.co/Ip5fDON8AJMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top