Connect with us

Magazin

A Seychelle-szigetek nem csak a homokos tengerpartokról szól. Íme a bizonyíték

A Seychelle-szigetek nem csak a homokos tengerpartokról szól. Íme a bizonyíték

„Mi, a Seychelle-szigetekiek, hálásak vagyunk a Mindenható Istennek, hogy a világ egyik legszebb országában élhetünk. Mindig is tudatában voltunk a szigetek egyediségének és törékenységének. Vállaljuk, hogy megvédjük és biztonságos, egészséges és működőképes környezetet teremtünk magunk és a leszármazottaink számára” – valahogy így szól a Seychelle-szigetek alkotmányának bevezetője szabad fordítással. A természeti boldogság kifejezetten fontos számukra, s fontos az egész világnak is. És bizony, sok szépség rejlik ott, amit védeni kell.

Seychelle-szigetek

Gazdag állat-és növényvilág

Egészen a közelmúltig mi is úgy gondoltuk, hogy a Seychelle-szigetek nem tekinthető igazi turisztikai célpontnak, csupán a tengerparton heverészésre alkalmas desztinációnak. El sem tudod képzelni, mekkorát tévedtünk!

A fehér homokos strandok és az Indiai-óceán kellemesen meleg, türkizkék vize mellett a Seychelle-szigetek egy őserdőnek is otthont ad, endemikus pálmákkal, a világ legnagyobb magvaival, óriásteknősökkel, fekete papagájokkal és denevérekkel, valamint a kritikusan veszélyeztetett medúzafával… Tulajdonképpen miről is beszélünk, hiszen több, mint 2000 endemikus növény-és állatfaj él a szigeteken, teljes harmóniában a helyiekkel.

Óriásteknősök a Seychelle-szigeteken

Akciós repjegyek a Seychelle-szigetekre:

Az egyik kolléganőnk, aki nem igazán vágyott a Seychelle-szigetekre, elvarázsolva tért vissza. „Az egész napos tengerparton fekvéstől való félelmem teljesen alábbhagyott, amikor megláttam, hogy Mahé mennyi túrázási és kirándulási lehetőséggel rendelkezik.”-mondta. Minden reggel kirándulni indult, délután pedig egy új tengerpartot fedezett fel. Jól hangzik, ugye?

Az egyik leghíresebb túraútvonal Mahé szigetén

Belső és külső Seychelle-szigetek

Mahé 2 másik szigettel, Praslin-nel és La Digue-vel a Seychelle-szigetek gazdasági, kulturális és turisztikai központját alkotják. A belső Seychelle-szigetek körülbelül 40 szigetből áll, s ezek a Föld legrégebbi közép-óceáni gránitszigetei. A lakosság mintegy 90 százaléka él itt.

A külső szigetek, amelyekből 115 van, és szinte mind lakatlan, korallzátonyokból, atollokból és homokból állnak. Az itteni korallokat súlyosan érintette a kifehéredés 1998-ban és 2016-ban az El Niňo felmelegedés miatt. Két katasztrófa után az eredeti korallok mindössze 5 százaléka maradt meg a szigeteken.

Az helyi lakosok származása leginkább rabszolgák, politikai száműzöttek, európai telepesek, kalandorok, arab, perzsa, kínai vagy indiai származású kereskedők, franciák és britek. Ez sokféle vallást és hitet jelent egy helyen, de konfliktusok nélkül és teljes békében. Kultúra és finom konyha, építészet, stílusok, zene és tánc keverékei – ezért is imádják a turisták.

Halott korallok

25-32°C között, mindig

A Seychelle-szigeteknek ebben is hatalmas szerencséje van, hiszen egész éven át tartó meleg időjárással büszkélkedhet. A szigetek trópusi éghajlata minden évszakban 25-32°C körüli. Decembertől márciusig tart az esős időszak az északnyugati monszun hatására, s egyben jellemző a fülledt levegő és a szeles idő – így picivel csökken az érzeti hőmérséklet is. Júniustól szeptemberig szárazabb és kissé hűvösebb van. Így a Seychelle-szigetek meglátogatására a legalkalmasabb idő április, május, október és november hónapjai. Ennek ellenére a statisztikák szerint a legtöbb turista júliusban érkezik.

Minden látogató számára kötelező a három belső sziget és egyben a helyi központok – Mahé, Praslin és La Digue meglátogatása. Nem érdemes kihagyni őket már csak azért sem, mert itt található a világ legjobb strandjai közül néhány. És valóban, amit La Digue tengerpartjain látsz majd, azt nem lehet leírni vagy lefényképezni.

Grand Anse n. tengerpart La Digue szigetén

Nagy diófa, természeti parkok és a legszebb tengerpartok

Az Anse Source d’Argent strandot tartják a legszebbnek, a fehér homok, a gránitsziklák, a tisztaság és az óceán csodás kombinációjának köszönhetően. Óriástelnőseivel együtt a sziget egyik legfotogénebb helyszíne. Érdemes felkeresned egy természetvédelmi területet is, kimondottan a Veuve nevezetű erdőt. Ez a buja erdő ad otthont egy endemikus madárfajnak, amelyet „özvegy” néven emlegetnek – ez egy kis termetű, sötétkék, hosszú farkú madár. A szigeten többen bicikliznek, mint autóznak. Így mindenképpen bicikli bérlését javasoljuk.

Anse Source d’Argent, La Digue szigetén

Praslin szigetén találhatod a világ legnagyobb magvaival rendelkező, endemikus pálmafákat is. A világ legnagyobb diós gyümölcse, a Coco de Mer, egy hatalmas ritkaság. Található itt egy rejtett vízesés is az UNESCO listáján szereplő Vallée de Mai Természeti Park közepén.

Coco de Mer – a legnagyobb diós gyümölcs

Mahé, Viktória és a sziget állatkái

Mahé kétségkívül tele van természeti látnivalókkal. Javasoljuk, hogy menj fel a Morne Blanc-ra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a sziget déli partjára. A domb körülbelül 600 m magas. Sétálj egyet a trópusi növények és lávaformájú sziklák között a Copolia Lodge Trail parkban, valamint a Les Canelles-i virágoskertben, amely egyben az első helyi ökoturisztikai projekt.

Kilátás a szigeten való túrázás közben

A sziget őshonos fák és növények otthona, köztük 200 orchideafajé. Itt-ott békák, madarak, tengerimalacok és nyulak jelennek meg a buja zöldben. Meglátogatni Viktóriát, a Seychelle-szigetek fővárosát Mahé szigetén pedig szintén kötelező. Állítólag lenyűgöző illatos piacai, jó éttermei, bisztrói és kávézói vannak.

De itt még nincs vége Mahé látnivalóinak – itt található a szigetek egyetlen hindu temploma, az Arul Mihu Navasakthi Vinayaga templom. A gyönyörű épület olyan érzést kelt, mintha Indiában vagy Nepálban lennél.

Arul Mihu Navasakthi Vinayaga templom

A külső szigetekre is szakíts időt

A három belső szigeten kívül meglátogathatod a külső szigetek valamelyikét is – például a Silhoutte szigetén található erdőt, a Curieuse sziget dzsungeljét, vagy a Madársziget madarait. Vitorlázz hagyományos csónakon az Indiai-óceán vizein és vessz el az apró szigetek rengetegében! Tényleg nem éri meg csak a tengerparton feküdni.

Curieuse szigete

Utazás a Seychelle-szigetekre: a belépéshez elég egy PCR teszt

Március 15-től a teljesen beoltott turistáknak nem szükséges negatív PCR tesztet sem felmutatniuk a Seychelle-szigetekre érkezéskor.

Teljesen beoltottnak tekintenek minden 18 év feletti személyt, aki 2 adag vakcinával (vagy 1 db egyszeri vakcinával), és 6 hónap elteltével emlékeztető oltással rendelkezik. A 12 és 18 év közötti gyermekeknek és serdülőknek nem szükséges az emlékeztető oltás.

A be nem oltott turistáknak elegendő egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy egy 24 óránál nem régebbi antigén teszt. Ezt követően semmilyen karantén nem szükséges.

Március 1-től a szigeteken megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, valamint a bárok nyitvatartási korlátozásai, s megengedettek a családi összejövetelek is. A nyilvános helyeken továbbra is kötelező a maszk viselete.

PCR teszt és regisztráció indulás előtt

A szigetre utazóknak ki kell tölteniük egy regisztrációs űrlapot, mielőtt elindulnának: https://seychelles.govtas.com

Az űrlap díja felnőtteknek 10 euró, gyermekeknek 5,40 euró. A regisztrációra azonban csak akkor kerülhet sor, ha már megvan a negatív PCR teszt eredménye – hiszen ezt is dokumentálni kell az űrlap kitöltésekor.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top