Connect with us

Király repjegyek

Palaun betiltják a napozókrémek használatát

A Csendes-óceáni Palau, az egyik legjobb búvárhely a világon, 2020-tól betiltja a napozókrémek használatát. Az AFP hírügynökség szerint a krémek kémiai összetevői elpusztítják a helyi korallokat. Tommy Remengesa szóvivő szerint tudományos bizonyíték van arra, hogy a legtöbb napkrémben található vegyi anyag még kis mennyiségben is mérgező a korallokra. 

A TOMU tanulmány szerint a Nagy-korallzátony fele haldoklik, 2020-tól az az illető aki importálja, eladásra kínálja a napkrémeket Palaun 1000 dolláros (284 000 Ft) büntetésre számíthat. Az új szabályzat vonatkozik a turistákra is, mindenkitől elkoboznak minden korallzátonyra veszélyes kozmetikumot. A tilalom az oxibenzont, a parabéneket és az oktokrilint tartalmazó krémekre vonatkozik, ezek az összetevők a termékek nagy többségében fellelhető.

“A rengeteg búvár és fürdőző turisták miatt naponta több liter napozókrém jut a tengerbe” jelentette ki a szóvivő “Igyekszünk megtalálni a megoldást, szeretnénk megakadályozni vagy minimálisra csökkenteni a szennyeződések környezetbe jutását.”

Az amerikai Hawaii is hasonló lépéseket tett a korallzátonyok védelme érdekében, az AFP szerint az új törvény 2021-ig nem lép hatályba.

Palau már régtől azon országok tagja, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az óceánok védelmére – 2009-ben alapították meg az első cáparezervátumot. A kereskedelmi halászat is be lett tiltva, valamint tavaly a helyi hatóságok bevezették az úgynevezett “palau ígéretet”, ami annyit tesz, hogy a külföldi turisták elkötelezik magukat arra, hogy tiszteletben tartják a környezetet látogatásuk során.

Craig Downs, a Hawaii Haareticus Környezetvédelmi Laboratórium igazgatója kijelentette, hogy több országnak kellene példát vennie Palauról. “Hisz egyetlen ország sem szeretné úgy végezni, mint Thaiföld, Fülöp-szigetek vagy Indonézia, amelyeknek a környékbeli korallok rohamos pusztulása miatt be kellett zárniuk legnépszerűbb strandjaikat” – mondta. Ugyanakkor felhívta a kozmetikai cégeket, hogy használjanak innovatívabb megoldásokat a napozókrémek esetében, hisz a krémek gyártása az elmúlt 50 évben nem sokat változott.

Palaun betiltják a napozókrémek használatát
5 (100%) 2 votes

Facebook hozzászólások

Continue Reading
Kattintson a megjegyzésre

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Advertisement
Advertisement
To Top