Connect with us

Magazin

A bűbájos Örményország 10 legszebb látnivalója

A bűbájos Örményország 10 legszebb látnivalója

Örményország mindennel rendelkezik, amit egy tökéletes úti céltól várni lehet: páratlan, érintetlen természet, friss és ízletes helyi konyha, vendégszerető lakosok, lélegzetelállító tájak és valóban megfizethető árak. Mindezek mellett 2020-tól több fapados légitársaság is pénztárcabarát járatokat indított Európa különböző pontjaiból Jerevánba és Gyumriba, így még elérhetőbbé téve ezt a rejtett gyöngyszemet. Az útmutatónk felkészít a bűbájos kis Örményország meglátogatására, s gondoskodik róla, hogy egy pazar látnivalót se hagyj ki utazásod során.

Retúr repjegyek Örményországba:

1. Jereván, a főváros

Jereván remek kiindulópont mindazok számára, akik Örményországot szeretnék felfedezni. Gyakran „rózsaszín város” néven is emlegetik, az építésekor használt vulkáni tufának köszönhetően, amely rózsaszínes színt ad az épületeknek.

A 2800 éves város modern arculatát Alexander Tumanyan-nak köszönhetjük – a 20. század elején gondosan megtervezte a városközpontot, széles sugárutakkal, terekkel és zöldterületekkel. Nem hagyhatod ki a Köztársaság teret és éneklő szökőkútját, a Cascade komplexumot és a Tsitsernakaberd-t, az örmény népirtás emlékművét. De a legjobb dolog Jerevánban pont az, ha csak bolyongsz kicsit a szűk utcácskákban, leülsz egy kávéra, és élvezed a város nyüzsgő, egyedülálló hangulatát.

2. Szeván-tó

A Szeván-tó a Kaukázus legnagyobbika, s egyben a világ egyik legmagasabban fekvő tava. A Sevan Nemzeti Park része, amely Örményország négy védett területének egyike. A gyönyörű természeten és lélegzetelállító kilátásokon kívül néhány érdekes emlékművet is találsz itt. Ne hagyd ki például a középkori Noratus temetőt, a legszebb khachkar-okkal – örmény faragott keresztkövekkel, amelyek mindegyike az ott eltemetett személy történetét mondja el. Érdemes felkeresned a környék kolostorait is, különösen a Hayravank-ot és Sevanavank-ot. Mindkettő közvetlenül a tóparton található, és csodálatos kilátást nyújt a környékre.

3. Dilijan

Jerevántól mintegy 100 kilométerre északra, a Dilijan Nemzeti Park szívében fekvő várost gyakran „Örményország Svájcának” is nevezik. Ezt a híres fürdővárost 1544-ben alapították, de a környék már a késő bronzkorban és a korai vaskorban is lakott volt. Dilijan a várost körülvevő buja erdőiről is ismert, amelyek tökéletesek egy kis pihenéshez és hosszú sétákhoz, de rejtenek jópár látnivalót is. A Jukhtak Vank az egyik erőben megbúvó, elhagyatott 11. századi kolostor. Nem messze tőle egy másik kolostor, a 13. századi Matosavank romjait is felfedezheted, bár ezt már jóval nehezebb megtalálni. A lényeg azonban az, hogy az építmények felfedezése közben ne felejtsd el élvezni a téged körülvevő, érintetlen természetet.

4. Geghard kolostor

A 4. századból származó kolostoregyüttes egyike azon örményországi látnivalóknak, amelyek felkerültek az UNESCO világörökség listájára. Különlegessége, hogy sok elemét sziklába vájták, így a lehető legjobban bemutatva a középkori örmény építészetet. Emellett a komplexum gyönyörű helyen is fekszik, az Azat-folyó részét képező sziklákkal és szorosokkal körülvéve. Az odajutás már önmagában különleges, hiszen az odaút az egyik szoroson halad keresztül. Meglátogatását kombinálhatod a Garni-ban található Napisten templommal, hiszen ezek a látnivalók viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz.

5. Napisten templom Garni-ban

Talán ez a legkedveltebb egynapos kirándulóhely a fővárosból. A Mihr napisten tiszteletére szentelt épület a kereszténység előtti, örményországi műemlékek legjobb példája, s az egyetlen pogány templom az országban. Egyes források szerint Kr. e. 3. században épült, de a 17. századi földrengés következtében szinte teljesen megsemmisült. Újjáépítéséhez azonban az eredeti köveket használták fel. A templom egy hatalmas dombon áll, gyönyörű szőlőültetvényekkel és három szurdokkal körülvéve.

6. Tatev-kolostor és Tatev szárnyai

A Tatev-kolostor és Tatev szárnyai Örményország legkedveltebb látnivalói közé tartoznak. Goris városának közelében találhatóak, 250 kilométerre Jerevántól.

A Tatev szárnyai, avagy a Wings of Tatev 5752 m hosszával a világ leghosszabb egyszakaszos drótkötélpályás felvonója. A teljes út körülbelül 12 percet vesz igénybe a Vorotan folyó szakadéka felett, lenyűgöző kilátásokkal párosítva. Ez egyben a leggyorsabb és legfestőibb út a Tatev-kolostorhoz.

A Tatev-kolostor a felvonó úti célja, s az örmény középkori építészet legféltettebb gyöngyszeme. Jelentős kulturális központként szolgált, saját könyvtárral, szkriptóriummal és az egyik leghíresebb középkori egyetemmel.

7. Gyumri

Örményország második legnagyobb városa, Gyumri, szinte teljesen megsemmisült az 1988-as földrengés során, melynek nyomai még ma is láthatóak. Az erődjét, az Alexanropol-t (a cárról nevezték el) 1837-ben az oroszok építették, nem sokkal a város megépülése után. A földrengés előtt Gyumri Örményország legszebb városaként volt ismert, ma pedig a központban sétálgatva megtekinthetjük az egykori dicsőség maradványait – például a főteret, a Vartanants teret. S míg Jereván a rózsaszín tufáról ismert, addig Gyumriban a vulkáni tufának köszönhetően az épületek többsége fekete.

8. Khor Virap és az Ararát-hegy

Az Ararát-hegy Örményország nemzeti szimbóluma, s a helyi történelem és kultúra fontos eleme. A furcsaság benne csak az, hogy ez a hegy nem is Örményországban, hanem Törökországban található… Ennek ellenére Örményországból nyílik a leggyönyörűbb kilátás rá, kimondottan a Khor Virap kolostortól. Ez az építmény mindössze 30 kilométerre található Jerevántól, s a közelében elhaladó autópályának köszönhetően könnyedén megközelíthető.

9. Karahunj

Karahunj talán a felsorolt látnivalók közül a legkevésbé ismert, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemli meg a figyelmedet. Örményország déli részén fekszik, 4 kilométerre Sisian városától, s ideális megállóhely Tatev meglátogatásakor. „Örményországi Stonehenge” néven is emlegetik, de meg kell jegyezni, hogy érintetlenebb és sokkal régebbi. Becslések szerint i.e. 3500 körül épült, s mostanság kb. 5500 éves, így a világ egyik legősibb megalitikus építményének tartják.


10. Selim-hágó

Ez a közép-örményországi ösvény 2410 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, s a világ egyik leglenyűgözőbb autóútja. Örményországban jellemzően elég rossz minőségűek az utak, de ez a szakasz szépen rendbe lett téve. A kanyargós, emelkedőkkel teli szerpentinekről lenyűgöző kilátás nyílik a környék meredek, sziklás hegyoldalaira, és a hágón túli szteppekre vezet. Manapság pedig hozzáférést biztosít a Szevan-tóhoz is.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top