Connect with us

Magazin

Oly kicsi, de oly sok minden rejlik benne! Montenegró 13 legszebb látnivalója

Oly kicsi, de oly sok minden rejlik benne! Montenegró 13 legszebb látnivalója

Kevesebb, mint 14 000 négyzetkilométernyi területével és 65 000 lakosával Montenegró a Balkán egyik legkisebb országa. Ennek ellenére mégis sikerült drámai hegyeket, kanyonokat, a térség legnagyobb tavának jelentősebb részét, az Adriai partszakasz egy gyönyörű töredékét és az ikonikus Kotori-öblöt is a határai közé szorítania. Íme a 13 kedvenc látnivalónk az aprócska Montenegróban!

1. Perast

A Kotori-öböl középső részén, az Adriára nyíló keskeny csatornával szomszédos Perast egy apró domboldali városka a partszakasz és a hegyek között. Egyetlen főutcája tele van gyönyörű épületekkel, templomokkal és hangulatos kávézókkal. A főtéren található Szent Miklós templom haranglábjából lenyűgöző kilátás nyílik a városra és az öbölre.

Perast két legbájosabb temploma, a Szűzanya-templom és a Szent György templom azonban az öböl apró szigetein fekszenek. A városnak nincs saját strandja, de az öbölparti kőmólók a napozni vágyók kedvelt helyszínei.

Akciós repjegyek Montenegróba:

Perast kisvárosa számos gyönyörű templomának és egyedi kőből készült villáinak köszönhetően vált oly közkedveltté.

2. Kotor óvárosa

Montenegrói utazásod nem lenne teljes anélkül, hogy meglátogatnád az ország legnépszerűbb úti célját és ékkövét, Kotort. Az UNESCO világörökség listáján is szereplő Kotor óvárosa az Adriai partvidék egyik legvarázslatosabb városközpontja, méltó riválisa Dubrovniknak vagy Splitnek.

A középkori római templomok, a velencei paloták és a magasba nyújtózó bizánci tornyok gyönyörűen eléd tárják a Kotort évszázadok során megszálló számos birodalom örökségét. A legjobb módja a város megtapasztalásának egy kora reggeli séta a macskaköves utcácskákon, még a turistatömeg megérkezése előtt. Mássz fel a Szent János erődhöz (akár a hivatalos ösvényen, akár a Kotori Létrán keresztül), hogy madártávlatból is gyönyörködhess a város épületeiben és a türkizkék öbölben.

Kotor városkája a Kotori-öböl partján fekszik, drámai, zöldellő hegyekkel körülvéve.

3. Durmitor Nemzeti Park

Bár Montenegró főleg tengerpartjainak és öbleinek köszönheti hírnevét, az ország belső részén felfedezhető tájak ugyanolyan lenyűgözőek. Montenegró szinte egész keleti részét hegyvidék borítja. Az északi részen pedig a Durmitor Nemzeti Park fekszik, a túrázás, kajakozás és egyéb kültéri kalandok első számú célpontja.

Durmitor csábító, zöld hegyei, gleccsertavai, és mély kanyonjai téged is arra invitálnak, hogy szakítsd meg kicsit a tengerparti lustálkodást és irány a természet. Az ösvények száma megszámlálhatatlan – a leghíresebb a Bobotov Kuk túra, amely az egyik hegycsúcsra vezet.

A közeli városka, Žabljak (a Balkán legmagasabban fekvő városa) ideális kiindulópont a nemzeti park bejárásához, s önmagában is varázslatos, köszönhetően hangulatos kis faházainak, rétjeinek és mutatós birkanyájainak.

Télen sokan síelnek a nemzeti parkban, míg nyáron ez a túrázás, vadvízi evezés és sátorozás paradicsoma.

4. Crno Jezero (Fekete-tó)

Bár a Fekete-tó is a Durmitor Nemzeti Park része, úgy éreztük, külön bekezdést érdemel. Már csak azért is, mert szépségének köszönhetően a szlovéniai Bledi-vel versenyez a „Balkán legszebb tava” címért. A sűrű fenyvesekkel és dombokkal körülvett Fekete-tó a Medjed-csúcs lábánál fekszik, amely egyike a Dinári-Alpokat alkotó hegyeknek.

Ez bizony nem egy átlagos tó: valójában két kisebb tóból áll, amelyeket egy keskeny szoros köt össze. Nyáron picit kiszárad, és így két különálló víztest keletkezik, amelyek a Veliko Jezero (Nagy-tó) és Malo Jezero (Kis-tó) néven ismertek. A tó könnyen megközelíthető Žabljak városából. Egy 3,5 kilométeres ösvény veszi körül, amely tökéletes kezdő túrázóknak, főleg, hogy a túra végén a Katun étteremben finom montenegrói lakoma várja a felfrissülni vágyókat.

Bérelj egy csónakot a Fekete-tónál, és fedezd fel a kristálytiszta, türkizkék vizét közelebbről is.

5. Shkodrai-tó (Skadarsko jezero) és Karuc halászfalucskája

Közép-Montenegró nemcsak tetszetős, de növény-és állatvilága is változatos és bőséges. A Shkodrai-tó megoszlik Montenegró és Albánia között, de a leggazdagabb és legmocsarasabb része a montenegrói oldalon fekszik. Ez egyben a Balkán-félsziget legnagyobb tava – területe több, mint 500 négyzetkilométer. Mérete ellenére egy igazi rejtett gyöngyszem Európában, amelynek valamilyen ügyes módon sikerült elkerülnie a rivaldafényt.

Többféleképpen is megcsodálhatod a tavat, de a legnépszerűbb a Podgorica-ból Bar-ba tartó vonatút, melynek utolsó szakasza a világ legszebb vonatútjai közé tartozik. A vonat közvetlenül a tavon, egy keskeny vasúton halad át.

Nem érdemes kihagynod a tó szélén fekvő Karuč halászfalut sem. A tó széltől védett természetes kanyarulatában rejlő, Karučko oko (Karuč-szem) néven emlegetett kis kikötő még télen is ismert volt hatalmas halállományáról. A máig álló kőházakat a halászok használták felszerelések tárolására az expedíciók között. Mára néhányat közülük takaros éttermekké és nyaralóházakká alakítottak át.

A falu közelében számos látnivaló található, beleértve például az ország legnagyobb barlangját, a Lipa-barlangot, a Rijeka Crnojevica-forrást és a Bobija-hegyet, ahonnan panorámás kilátás nyílik a tóra.

A Skhodrai-tó remek desztináció azok számára, akik a tiszta, érintetlen természetbe menekülnének.

6. Tara kanyon

A Durmitor Nemzeti Park része, a Tara folyó kanyonja az egyik legnagyobb és legmélyebb kanyon nemcsak a balkáni országokban, de egész Európában is. Bosznia-Hercegovinából folyik le, ahol természetes határt képez a két ország között, majd a montenegrói Zabljak városa mellett egy szurdokba ömlik. Tökéletes helyszín vadvízi evezéshez a nyári hónapokban.

A szurdok mentén felbukkan a gyönyörű Durdevica-híd. 1940-ben épült, amikor Montenegró még Jugoszlávia része volt, s akkoriban ez volt Európa legnagyobb betoníves hídja. Alig néhány évvel később, a második világháború alatt szinte teljesen megsemmisítették, hogy megakadályozzák az olasz előrenyomulást. Érdekesség, hogy éppen a megtervezéséért felelős mérnökök egyike segített a híd lebontásában. 1946-ban azonban újraépült, s boltívei gyönyörűen tükrözik a mögötte fekvő hegyeket.

A Tara a világ második legmélyebb kanyonja a Grand Canyon után.

7. Tivat és a Kék barlang

Visszatérve Montenegró ékkövéhez, a Kotori-öbölhöz, a partszakasz mentén még több gyönyörű városka vár arra, hogy felfedezd. Tivat-nak van nemzetközi repülőtere és egy kikötője is, így a turistásabb célpontok közé tartozik. Egykor egy nyugodt falucska volt, ma azonban Montenegró Monaco-jának nevezik, telis-tele luxusjachtokkal és üzletekkel. Nyáron rengeteg karnevál és kézműves vásár kerül itt megrendezésre, amelyekre érdemes pillantást vetned.

A város egyben kényelmes kiindulópont a part északi részének felfedezéséhez. A Blue Grotto, avagy a Kék barlang például csak 40 perces autóútra található. Ennek a sziklába vájt barlangnak elég nagy a nyílása ahhoz, hogy a hajók, úszók és búvárok is elférjenek benne, s türkizkék vize mindenkit ámulatba ejt.

Tivat városában a pálmafák és a havas hegycsúcsok nem mindennapi kontrasztot alkotnak.

8. Bukumirsko-tó és a Komovi hegyvonulat

A Komovi zord hegyei által körülölelt, 1443 m tengerszint feletti magasságban rejlő Bukumirsko-tó nem tartozik Montenegró legnagyobbjai közé (legszélesebb pontján is csak 130 méter), de minden bizonnyal az egyik legszebb.

A Komovi pedig az ország egyik leglenyűgözőbb hegyvonulata, telis-tele programlehetőségekkel. A terület ökológiai jelentőségének, valamint gazdag növény-és állatvilágának köszönhetően 2018 óta természetvédelmi területként tartják számon. A legmagasabb csúcsa, a Kom Kučki 2487 m magas, így a „Hegyek királya” becenevet kapta.

A Bukumirsko-tó bár nem tartozik Montenegró legnagyobb tavai közé, kétségkívül az egyik legszebb.

9. Ostrog kolostor

Az ország legszentebb ortodox keresztény helyszíne, az Ostrog kolostor a világ minden tájáról vonzza a zarándokokat. Még ha nem is vallási célból tekinted majd meg, egyet fogsz érteni velünk: ez a kolostor egy abszolút csoda! Épülete ugyanis egy 900 méteres hegyi szikláról néz le rád, olyan érzést keltve, mintha egyenesen a sziklából faragták volna ki. 1665-ből származik, és Szent Bazilnak szentelték.

Az Ostrog kolostort megtekintheted a völgy megjelölt kilátóiból, de ha bevállalósabb vagy, egy hosszú lépcsősoron akár fel is mászhatsz hozzá.

10. Budva óvárosa és strandjai

Kotor elbűvölőbb (és turistásabb) változata, Budva az ország leglátogatottabb úti célja, és a nyári hónapokban népszerű helyszín a kirándulóhajók körében is. Kisebb, mint Kotor, de macskaköves utcái és velencei falai ugyanolyan bájosak. A népszerű Modern Művészetek Galériája remek hely a környék történelmének megismerésére.

A Budvai Riviéra kedvelt nyaraló célpont a helyiek és turisták körében egyaránt. Az itteni, homokos-kavicsos strandokat az egyik oldalról az Adriai-tenger tiszta, türkizkék vize öleli, míg a másik oldalról a magasodó, buja hegyek. Számos kiváló strandot találhatsz közel a városhoz. A legközelebbi a Mogren Beach, csak 5 perces sétára a városközponttól.

Budva az ország leglátogatottabb turistacélpontja, s kiváló helyszín a nyaralni vágyók körében.

11. Sveti Stefan

Az ország központi partjainál, Budvától délre fekvő Sveti Stefan egy szerény halászfaluként kezdte életét a 15. században. Egy közeli kis szigetre épült, hogy a város lakóinak védelmet nyújtson a kalózok ellen.

Sveti Stefan-t napjainkban már egy keskeny utacska köti össze a szárazfölddel, de átkelned rajta tilos, hacsak nem Aman Sveti Stefan vendége vagy. Bizony, így van: 2008-ban az Aman Resort az egész szigetet kibérelte, aki a minimalista falucskából egy 5 csillagos üdülőhelyet faragott. Na mindegy is… a sziget amúgy is távolról a leglátványosabb. A Szent Száva-templom, amely egy meredek úton érhető el a part feletti dombok között, garantáltan a leglenyűgözőbb kilátást nyújtja rá.

A sziget az 1950-es években vált ismertté, s olyan híres vendégek is nyaraltak itt, mint Marilyn Monroe vagy Sophia Loren.

12. Biogradska Gora Nemzeti Park

Az ország északkeleti részén fekvő Biogradska Gora érintetlen erdőiről ismert – valójában Európa három utolsó, szűz őserdőjének egyikét őrzi. Területe 1600 hektár, s több, mint 500 éves fákat is őriz. A zöldellő erdők mellett hat gleccsertó is található, köztük a népszerű Biograd-tó, amelyet a háttérben magasló hegyek méginkább feldobnak, s egy aranyos, kenukkal teleszórt fa mólóval rendelkezik.

A parkban remek túrázási, horgászási és sportolási lehetőségek várnak rád. Télen pedig több sípályát is találsz itt a közelben.

A Biogradska Gora legismertebb természeti látványossága a Biograd-tó, egy képeslapra illő gleccsertó a park kellős közepén.

13. Ulcinj

Ulcinj ősi tengerparti városkája eltér minden montenegrói látványosságtól. A délkeleti parton rejtőző Ulcijn igazán helyi hangulatú, és sokkal népszerűbb a belföldi turisták körében.

Itt találhatók az ország legszebb strandjai, köztük az egyetlen fehér homokosok – Long Beach, Small Beach, Sapore di Mare… csak hogy párat említsünk. A központtól távolabb rengeteg csendes, eldugottabb öbölre is rábukkanhatsz.

Közvetlenül az albán határ mellett fekvő Ulcinj egy ősi tengeri kikötőváros, amely egykor az Adriai-tenger kalóz fővárosaként volt hírhedt.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top