Connect with us

Hírek

Metróval mentenék a világ legismertebb látványosságát

Metróval mentenék a világ legismertebb látványosságát

Metróval mentenék a világ egyik legismertebb látványosságát. Az indiai miniszterelnök nemrég metróépítési projektet jelentett be annak érdekében, hogy visszaszorítsák a légszennyezést az ikonikus Tádzs Mahalnál.

Advertisement

Az Indiában található Tádzs Mahal, avagy a „paloták koronája” a világ egyik legismertebb nevezetessége, ezzel együtt pedig India arca, mely számos képeslapon szerepel. Évente turisták ezrei látogatják, nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert. Az indiai bíróság szerint azonban, komoly veszély fenyegeti, ezért korábban már nem egyszer komoly kritikával illették a kormányt, amiért az nem megfelelően kezeli ezt a 17. században épült monumentélis építményt. A bíróság szerint az épület az építési munkálatok és rovarirtószerek hatására változott, falak elvesztették dicső fehér színüket.

India miniszterelnöke úgy tűnik egyetért, nemrégiben metróépítési projektet is bejelentett annak érdekében, hogy visszaszorítsák a légszennyezést a Tádzs Mahal körül. A hálózat Agra városában épülne fel, és a tervek szerint a világhírű emlékművet más történelmi jelentőségű látnivalókkal, valamint vasútállomásokkal és buszmegállókkal kötné össze.

Tádzs Mahal

India gyönyörű épületét egyébként Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette, a gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Már építésének a története is rengeteg titkot rejt! Tervezői között több név is felmerül. Némely források Geronimo Veroneo itáliai építész művének tartják, amit alátámasztana, hogy Veroneo valóban sokáig élt Agrában. Egy másik történet szerint azonban az építész Ahmad Lahori lehetett, akit az uralkodó az építkezés befejezése után megvakíttatott, hogy soha ne építhessen még egy ilyen csodálatos palotát.

Annyi azonban bizonyos, hogy az épülethez szükséges köveket a kontinens több országából hozatták. A díszítőelemek közül a kristályt Kínából, a jáspist Pandzsábból a türkizt pedig Tibetből. Az uralkodó álma az volt, hogy a Yamuna folyó másik partjára a Taj Mahal tükörképeként felépítteti saját mauzóleumát, és az örök összetartozás jeléül egy híddal köti össze a két síremléket. Terve azonban nem válhatott valóra, fia még idő előtt az Agrai erődbe záratta.

Tádzs Mahal

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top