Connect with us

Hírek

Megújul a párizsi Champs-Élysées

Megújul a párizsi Champs-Élysées

Párizs városát imádók, csodálók – van egy jó hírünk a számotokra! A 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées. A tervek szerint a gépjárműforgalmat erősen korlátozzák majd, és jelentősen nő a zöldterületek aránya.

Bár Párizs tele van ikonikus helyekkel, de ha luxuscikkeket kínáló üzleteket, történelmi látványosságokat és Párizs valódi romantikáját vágyjuk megismerni, akkor a Champs-Élysées-n kellene végigsétálni. Ez a világ talán egyik legismertebb, legtöbbet fotózott és filmezett útja. Aminek persze, meg is van a maga hátránya…

A Champs-Élysées bizottság 2018 óta kampányol a sugárút újratervezéséért és megújításáért. Mint rámutattak, a legendás sugárút az elmúlt 30 évben elvesztette csillogását, a párizsiak is elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi sztrájkok. És miközben egyre több látogató haladt végig rajta és üzleti vállalkozások harcoltak azért, hogy megvessék rajta a lábukat, a franciák számára csak egyre megkopottnak, szürkébbnek tűnt. De ez nem is csoda! A nyolcsávos sugárúton ma óránként háromezer jármű halad át, ami miatt a környék levegője nagyon szennyezett.

Champs-Élysées

A 250 millió euróból megvalósuló beruházással azonban jelentősen javulhat a helyzet. Az elképzelés szerint a Párizs belvárosát átszelő 1,9 kilométeres sugárútból különleges kertet varázsolnak a jövőben. A járműforgalom helyét felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogos forgalomnak és zöld területeknek, a levegő minőségét javítandó pedig fasorokat ültetnének. Emellett a megújulás a híres Concorde teret, Párizs legnagyobb terét is érintené, amely a sugárút délkeleti végénél helyezkedik el.

Champs-Élysées

A Champs-Élysées nevét egyébként a görög mitológia mennyországáról, az elíziumi mezőkről kapta. André Le Notre, a Napkirály, XIV. Lajos kertésze tervezte meg először a fasorokkal szegélyezett széles sétányt, amely akkor a Grand Cours nevet kapta. Csak 1709-ben keresztelték át Champs-Élysées-re, amikor aztán kibővítették és az évszázad végére a világ egyik legkedveltebb sétaútvonala és piknikhelye lett.

Kedvezményes repjegyek Párizsba


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top