Connect with us

Hírek

Napi hoppá: 46 év után megnyitották Ciprus kísértetvárosát

Napi hoppá: 46 év után megnyitották Ciprus kísértetvárosát

Megnyitották Ciprus kísértetvárosát… A felosztott Ciprus török és ciprusi képviselői nemrég Varósziában, az „eltörölt városban” tanácskoztak arról, hogy 46 év után újra megnyitnák a jobb sorsra érdemes, mára romvárossá silányult egykori üdülőparadicsomot.

Több kilométernyi homokos tengerpart, hatalmas hotelek egymás után – csak a vendégek hiányoznak. Varószia az 1960-as és 70-es évek tömegturizmusa nyomán vált jelentős várossá, olyan híres emberek kedvenc helye volt ez, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot vagy Raquel Welch. Ezért is hívták az üdülőhelyet valaha Ciprus Riviérájának.

Negyvenhat évvel ezelőtt azonban a török-görög etnikai villongások katonai puccsba torkollottak, Törökország pedig elfoglalta a sziget északi harmadát és tiltott területnek nyilvánította. Az üres város köré falat emeltek, a lakosságot néhány nap alatt evakuálták, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. Így lett a népszerű üdülőhelyből a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa.

megnyitották Ciprus kísértetvárosát

Voltak, akik korábban illegálisan bejutottak a területre és elképesztő dolgokról számoltak be: egy autókereskedésben még mindig ott voltak az 1974-es modellek, a próbababákon a hetvenes évek ruhakölteményei, az asztalokon pedig kávéscsészék sorakoztak...

megnyitották Ciprus kísértetvárosát
megnyitották Ciprus kísértetvárosát

Az elmúlt időszakban azonban igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság megnyitotta a város kapuit több száz civil előtt. A rossz nyelvek szerint a török ciprióta vezetőség gazdasági és kereskedelmi, valamint politikai hasznot lát az ügyben.

Az egykori lakók tüntetést szerveztek az ENSZ által kontrollált védőzóna egyik átjárópontjához. Simos Ioannou, Famagusta görög ciprióta polgármestere szerint Varósziát vissza kellett volna szolgáltatni a jogos tulajdonosoknak, ami jelenleg történik, az pszichológiai nyomásgyakorlás.

megnyitották Ciprus kísértetvárosát

A népszerű költő és egykori varósziai lakos, Kírjakosz Kharalambidesz is felkereste az egykori lakhelyét, ő így nyilatkozott:

„Remegtem, ahogy újralátogattam az ismerős helyeket. Ez egy olyan bánat, amelyre egyszerűen nincs vigasz. Varószia elveszett.”

(Forrás: theguardian.com, Képek forrása: Birol BEBEK / AFP, Shutterstock)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top