Connect with us

Magazin

Amikor Tom Hardy nálunk járt, avagy Magyarországon forgatott filmek

Amikor Tom Hardy nálunk járt, avagy Magyarországon forgatott filmek

Magyarország bizonyára rendkívül fotogén, ha ennyire szereti Hollywood. Persze nem vagyunk teljesen naivak, tudjuk, hogy a külső jegyek, a helyszín varázsa és az építészet mellett nagyon nagy súlya van a gazdasági szempontoknak is. De ez persze nem gond, mi szívesen látjuk a filmipar kommersz krémjét bármikor. Összeállítottunk egy „Magyarországon forgatott filmek” listát, de még mielőtt hozzálátnál, tessék, csináld meg a hangulatod egy videoklippel, mely Budapesten készült:

Evita, 1996

Azt, hogy az Evita című legendás amerikai musicalt Budapesten forgatták, egy kicsit Madonna extrém személyiségének és vitatott megnyilvánulásainak is köszönhetjük. A film Eva Perón, Juan Domingo Perón egykori argentin elnök feleségének életét mutatja be. Az ország egyszerűen rajongott érte. Éppen ezért nem tudtak teljesen kibékülni azzal a ténnyel, hogy a filmvásznon éppen Madonna személyesíti majd meg. Bár a filmforgatás Buenos Airesben kezdődött, a növekvő feszültség miatt (az énekesnőnek célzott „Menj haza” falfirkák formájában például) hamarosan át kellett költöztetni egy építészetileg hozzá hasonló városba. A választás pedig éppen Budapestre esett.

Kémjátszma (Spy Game), 2001

Tudod mi történt 2001-ben? Hát, például egyszerre volt Brad Pitt és Robert Redford Magyarországon. Mégpedig Budapesten és Tökölön. De a Kémjátszma című thriller nemcsak hazánkat ajándékozta meg ezzel a dicsőséggel. Anglia, Libanon, Németország, Hong Kong, Izrael, Kanada és Csehország is színteret biztosítottak egy-egy jelenetnek. Egyébként a filmlokációk széles skálája például azért is meglepő, sőt kicsit zavarba ejtő is, mert Budapest a filmben Berlint játszotta, pedig forgattak Németországban is.

Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy), 2011

Van valami Budapestben, ami vonzza a kémfilmek készítőit. Talán fővárosunk még mindig nem dolgozta fel teljesen ennek az időszaknak a gyötrelmeit, de ez a gyönyörű építészetével társítva romantizálódik, és semmihez sem hasonlítható hangulatba burkolja. A Suszter, szabó, baka, kém című film készítői olyan helyeket vettek kölcsön Budapesttől az egyes filmjelenetekre, mint például a Párisi udvar vagy a Nyugati pályaudvar, de mozivásznon megjelenik a Parlament épülete vagy a Halászbástya is.

Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard), 2013

Ha valamikor felnézel a Hősök tere emlékműveire és építményeire, akkor mi jut eszedbe? Egy pár filmőrült fejében bizonyára Bruce Willis arca jelenik meg, mégpedig a Drágább, mint az életed 5 című film miatt. Budapest ebben az akcióthrillerben Moszkvát jeleníti meg, de a stáb nem maradt „csupán” az utcáin. Néhány jelenetet budapesti stúdiókban vettek fel, sőt, a mogyoródi Hungaroring is szerepet kapott a filmben.

Herkules (Hercules), 2014

Gondolkodjunk csak. Hol is tudnánk olyan filmhelyszínt találni, amely autentikusan visszaadja a görög mítoszok légkörét? Mondjuuuuk… Páty és Kiskunlacháza? Ilyen gondolatok is végigfuthattak a 2014-es Herkules kreátorainak elméjében? Vagy csak a gazdasági szempontok miatt választották Magyarországot? Bújtuk pár hosszú percig a világhálót több információért erről az eseményről, ám legjobban az ragadta meg a figyelmünket, hogy a stábban nagyon sok magyar is volt, például operatőr, világosító, kaszkadőrök, köztük Brad Pitt magyar dablőre is (Trója)…

Mentőexpedíció (The Martian), 2015

Azt tudtad, hogy Matt Damon lovasíjászatot tanult Magyarországon? De első látogatása nem az őseink sportjának elsajátítása okán történt. Pár hónappal azelőtt az etyeki Korda Filmparkban töltötte napjait több hírességgel (olyanokkal mint például Jessica Chastain vagy Kirsten Wiig) együtt. Itt forgatták ugyanis a Mentőexpedíció című film a NASA központjában vagy a kínai űrközpontban játszódó jeleneteit. Egyébként a fő forgatási helyszín Kalifornia, Texas és a Wadi Rum sivatag (Jordánia) volt.

Inferno, 2016

A Magyar Nemzeti Múzeum mint Harvard Egyetem? Nos, Dan Brown sikerkönyv-sorozatának az Inferno című rész filmváltozatában igen. Ha ma valakitől, aki ismeri Robert Langdon főhős történeteit, megkérdeznéd, hogy az 5 regény közül melyikről jut eszébe Budapest, akkor talán az utolsót, azaz az Eredetet választaná. Hiszen elég nagy szerepet kapott benne a budapesti Dohány utcai Zsinagóga vagy például az imádott Szimpla-kert is. Pedig az Inferno is jelentős mű Budapest számára, bár csak közvetetten, a nagyközönség szemszögéből nézve szinte rejtve. A filmváltozat forgatási helyszíneként vette ki a szerepét – például a már említett Magyar Nemzeti Múzeum, de a Magyar Állami Operaház, a Keleti pályaudvar vagy a Néprajzi Múzeum által is.

Reméljük, hogy ez a lista felkeltette a figyelmed, és ezentúl ezeket a filmeket kicsit „máshogy” nézed majd ezentúl. Ha esetleg nagyon belelendültél volna és még több részben Magyarországon forgatott filmet szeretnél látni, akkor ebbe a cikkbe nem fért bele például A vér és méz földje (In the Land of Blood and Honey, 47 Ronin, Max (a 2002-es), A szépfiú (Bel Ami), Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049), A kém (Spy), és még biztosan találsz sok másat is, ha utánanézel.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top