Connect with us

Magazin

Tapintható misztérium, avagy a világ legszebb templomai (1. rész)

Tapintható misztérium, avagy a világ legszebb templomai (1. rész)

Ezt a cikket Dan Brown Eredet című regénye inspirálta, helyesebben mondva az az érzés, amit virtuális esztétikai élménynek tudnánk leírni. A környezet mesterien pontos leírására való hihetetlen képességét az író nekünk már egyébként évekkel ezelőtt bizonyította, amikor az isztanbuli Elsüllyedt Palotában biztosak voltunk abban, hogy ezen a helyen már jártunk valamikor. Később jöttünk csak rá, hogy „csupán” a valóságszerű olvasói élmény emlékei úsztak ki a tudatalattinkból a felszínre. Az Eredettel éppen fordítva történt: a Szent Család-templomban, azaz a Sagrada Familia-ban játszódó jeleneteknél hirtelen elfogott minket a nosztalgia, egy nagyon erős vágy, hogy újra beléphessünk ebbe a titokzatos bazilikába. Ebből a gondolatból egy új született: listát kellene készíteni a legszebb szentélyekről. Nos, az Eredet már visszakerült a könyvespolcunkra kiolvasva és elégedetten, mi pedig szintén elégedetten látunk bele a kihívásba. Hölgyeink, uraink, a világ legszebb templomai következnek!

Advertisement

Sagrada Familia, Barcelona

Bár Barcelona katedrálisának megtisztelő szerepét más templomra osztották ki, a Szent Család-templom, vagyis a Sagrada Familia minden vita nélkül a katalán főváros leghíresebb temploma és a legközkedveltebb turisztikai látványossága. Gaudí remekműve hihetetlen művészeti és spirituális élmény, mégis, a teljesen pragmatikus és gyakorlatias turistákat is vonzza, minden bizonnyal tetszésüket is sikerül elnyernie. Nem kicsit. A szinte már zavaró frekventáltságán kívül érdekességnek számít, hogy bár története 1883-ba nyúlik vissza, még mindig folyamatban van az építése.

Szent Patrik katedrális, New York City

Képzeld el, hogy már kb. 5 órája taposod Manhattan utcáit, a Nagy Alma nem túl illatos, mégis tartósan friss pörgése a pórusaidon keresztül kúszik be a belsődbe, boldogan felszínes vagy és elégedett, ám mégis fáradt. A felhőkarcolók között hirtelen megjelenik egy neogótikus selfie spot, aztán jobban megnézed, és hirtelen rájössz: rátaláltál a híres Szent Patrik katedrálisra. Bemész (nem kell belépőjegyet fizetni), és egy spirituális védőburokban nézelődő, a szépségre rácsodálkozó gyermekké válsz. Gyönyörű és óriási – 3000 főt képes befogadni, Észak-Amerika legnagyobb dekorált neogótikus temploma.

Hallgrímskirkja, Reykjavík

Ha már láttad az izlandi főváros egyik legközkedveltebb építészeti attrakcióját, a Hallgrímskirkja evangélikus templomot, és valamiért a lávaömlés jutott róla az eszedbe, akkor ez a képzeleted egybeesik Guðjón Samúelsson építész és szülőatya szándékával. Egyébként az építése 38 évet vett igénybe, 1945-ben kezdődött és 1986-ig tartott, de az épület szimbólumának számító torony már kész volt jóval a többi rész előtt. Izland hatodik legmagasabb építménye és a templomai között ebből a szempontból a dobogó legmagasabb fokán áll.

Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva

Mi jut először eszedbe, amikor megpróbálod elképzelni Moszkvát? Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a Repjegykirály olvasóinak legalább 90%-a Vörös-teret válaszolná erre a kérdésre. Itt áll a vérengző legendákkal övezett, 57 méter magas Boldog Vazul-székesegyház is tipikus színeivel és hagymakupoláival. IV. Iván orosz cár parancsára épült 1555-ben, aki, állítólag, az épület befejezése után megvakíttatta a 2 fő építészt, hogy már sohase tudjanak szebbet tervezni.

Hagia Szophia, Isztambul

A Hagia Szophia, törökül az Ayasofya nemcsak mesebeli, hanem, ha utánanézel, a krónikáján keresztül sokat megtudhatsz a vallástörténetről is (és azon keresztül a világtörténelemről). Egykor görög ortodox keresztény székesegyház volt, később oszmán császári mecset és ma pedig múzeumként szolgál. 537-ben épült, kora legnagyobb épülete volt, és szinte építészeti csodának számított.

A milánói dóm

A milánói dóm magasztos, ünnepélyes, hatalmas, és mégis finom, könnyed, kecses. Legalábbis ezt mondta róla Mark Twain. Hat évszázadon keresztül épült, de nem is csoda, hiszen a világ ötödik legnagyobb keresztény temploma. Egyébként nemes gondolat állt a tervezése mögött, hiszen zsarnoki elnyomás elszenvedőinek épült vigaszdíjként.

A képek forrása: unsplash.com


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Bécsből 209 900 Ft-ért https://t.co/8I8tbPxdPXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kiruccannál? Dubaj lett a világ legkeresettebb úti célja https://t.co/vT5InIPac0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Zanzibár Bécsből az Etihad légitársasággal 219 900 Ft-ért https://t.co/69O2ejoLFkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
NAP AJÁNLATA: 4 napos utazás Dubajba 5* luxushotelben 219 900 Ft-tól https://t.co/9qpTT1FFQTMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szicília kincsei – Palermo, Catania, Trapani https://t.co/uBBJ8VMDK8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Málta minden belépési intézkedést eltörölt. Foglald le repjegyed 19 900 Ft-tól https://t.co/Wz9vzQl1SLMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kora nyári tippek: az imádott olasz tengerpart https://t.co/ixNe8gzHZ0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Cseréld le a tengert tóra! 7 gyönyörű nyaralás Európában https://t.co/BaXZvzPYhkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Minden, amit tudnod kell a dubaji utazásod előtt (repjegyek, szállás, tippek) https://t.co/zljnsyhFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szardínia retúrjegy Budapestről már 23 550 Ft-tól! https://t.co/HlhTI2ilivMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top