Connect with us

Magazin

Hogy vélekednek rólunk mások? Magyarország legszebb helyei külföldi utazási portálok szerint

Hogy vélekednek rólunk mások? Magyarország legszebb helyei külföldi utazási portálok szerint

Amikor elkezdtük feltérképezni a külföldi utazási portálok Magyarország-javaslatait és hazánkról alkotott véleményét, az első pillanatokban a vízzel való asszociáció keltette fel a figyelmünket. A Lonely Planet például Dunán úszó magasztosságnak nevezte el országunkat, a National Geographic pedig egyik Magyarországról szóló cikkében a „tenger nélküli, vízzel teli” leírást használja. A második tényt valahogy teljesen egyértelműnek vettük: a legtöbb utazási és turisztikai javaslat Budapestet illeti. De ez természetes, általában a fővárosok csillaga ragyog a legfényesebben, és valljuk be: Magyarország esetében tényleg egy gyönyörű kincsről van szó. (Itt meg szeretnénk jegyezni, hogy fürdőinket csodálja az egész világ.) Ebben a cikkben azonban a nem budapesti úti célok kapják a főszerepet.

Advertisement

Eger

Bár pontos adatokkal nem rendelkezünk, ha egy turista igazán releváns információkhoz szeretne hozzájutni valamilyen úti céllal kapcsolatosan, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy először a Lonely Planet oldalát nyitja meg. És ha éppen Magyarország kiemelt helyeit keresi, akkor az élen álló budapesti éjszakai élet után Eger városára bukkan. A Travel and Destinations portálon is ugyanez a helyzet, a fővárosunk után Egert javasolja, főleg a történelem iránt rajongó utazóknak. A városról adott jellemzése után az lehet az olvasó érzése, hogy minden zegzuga a történelmi múlttal van átitatva.

Sopron

A brit Wanderlust utazási magazin nagyon szépen vélekedik fővárosunkról: tündérmesék tornyaival, fürdőkkel és trendi éjszakai élettel teli város, melyben megtalálod Prága romantikáját, de egy kicsit még jobb is. J Rögtön Budapest után említi Sopront a nagyszabású építészete, a szőlői és a Lövérek miatt. A Lonely Planet még konkrétabban definiálja küllemét: Magyarország legérintetlenebb középkori városának tartja. Több blog is kitér arra, hogy közel fekszik Ausztriához. Mi ezt nagyon pozitívan szemléljük, hiszen osztrák szomszédainkra csábítóan hathat ez a tény.

Balaton

Például a The Crazy Tourist és a TripSavvy utazási portálok nem Budapestet, hanem a Balatont helyezik az első helyre Magyarország legjobb úti céljainak listáján. Utóbbi nagyon kedvesen jellemzi a környékét: strandokkal teleszórt, domboknak, szőlőknek és levendulamezőknek otthont adó vidékként. Északi partját ajánlja a Lonely Planet, kiemelve Keszthelyt, Balatonfüredet és Tihanyt. A National Geographic már fentebb említett cikkében szentel pár sort a Balatonnak, de a tengerünkről egy különálló írást is megjelenített a környék étkezési és borozási lehetőségeire összpontosítva.

Pécs

Amikor egyik lengyel ismerősömmel beszélgettem Magyarország legismertebb helyeiről, megemlítette „azt a nagyon szép barack-várost”, avagy Peach-t. Szóval Pécset. És Pécs tényleg gyönyörű. „Régimódi és elegáns” jelzővel illeti a Travel and Destinations, a Lonely Planet pedig egyenesen a „gyöngyszem” kifejezést használja. Kicsit tényszerűbb információkkal is népszerűsíti Pécset a TripSavvy, megemlíti, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt és kétszer került rá a világ legélhetőbb középvárosainak listájára.

Tokaj

„Ha Magyarországon az életet a víz jelenti, akkor a vére a bor.” Ez nem egy random idézet vagy instant utazási motiváció, hanem a National Geographic egyik szerkesztőjének, Stephen Alvarez személyes tapasztalatainak verbális manifesztációja. A The Crazy Tourist sem kevésbé fennkölt, amikor azt állítja, hogy Tokaj bájos városka és egyben a borászok álma is. A Travel and Destinations megemlíti, hogy szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és hangsúlyozza történelmi múltját valamint a képeslapokra illő panorámáit.

Debrecen

Debrecennel kapcsolatosan főleg az alulértékelt jelző ragadta meg a figyelmünket. Ebben lehet valami igazság, hiszen nem állandó szereplője az utazási magazinok Magyarországról szóló útleírásainak és ajánlóinak. Pedig ha elolvassuk például a The Crazy Tourist leírását, akkor nagyon is kihagyhatatlan úti célnak tűnik. (Az Alföld fővárosának nevezi, a történelem, kultúra és örökség meglepő koktéljának, említést tesz a múltjának lényeges és érdekes történéseiről, a Nagyerdőről, a Déri Múzeum gyűjteményéről.)

Tihany

Elolvastuk a Cultre Trip különálló cikkét Tihanyról, és már az első mondatnál hálás mosoly ült ki az arcunkra: „Tihany was created by God when he was happy,” vagyis „Tihanyt akkor teremtette Isten, amikor boldog volt.” Ha nem magyarországi turistákként olvasnánk az erről a vidékről szóló leírásokat, akkor bizonyára úgy képzelnénk el Tihanyt, mint a nyugalom mesebeli városát, a levendulaillatban és mandulafák alatt történő elcsendesedés ideális színterét. Természetesen a Tihanyi Bencés Apátság is fontos szerepet kap az ajánlások között.

Esztergom

Mindig, amikor Esztergomba vittem el valamilyen külföldi (leginkább szlovák) ismerősömet, esett. De még így is minden második pillanatban „fényképezőszünetet” kellett tartanunk, és a legtöbben a Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyház (Esztergomi bazilika) kupolájából nyíló kilátást tekintették a nap fénypontjának. Bár a külföldi utazási portálok természetesen szintén Európa egyik legnagyobb bazilikájának látogatását ajánlják a legintenzívebben, de rögtön utána a Vízivárosba (Watertown district) küldik a turistákat.

Hollókő

A Tripadvisor turistaportálon főleg egynapos kirándulásokra szóló javaslatokat találtunk, a legtöbb utazó maximum pontszámmal értékelte. Feltételezzük, hogy a külföldi utazási magazinokból kapott információk alapján leginkább a tradíciókat kedvelők látogatják Hollókőt.

Forrás: Lonely Planet, Culture Trip, The Crazy Tourist, Travel and Destinations, Tripsavvy, Wanderlust, National Geographic

Fényképek forrása: Unsplash, Shutterstock

Ha tetszett ez a cikk, akkor nézd meg Magyarország legszebb kilátóit is.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top