Connect with us

Hírek

Koronavírus: radikális intézkedések Csehországban és Szlovákiában

Koronavírus: radikális intézkedések Csehországban és Szlovákiában

Lényegesen tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, csütörtök reggeltől újabb radikális intézkedések léptek életbe, amelyek szinte megbénították az országot. Az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet és szolgáltatást bezárnak. Részleges kijárási tilalmat vezetnek be. Hasonló a helyzet Szlovákiában is.

Advertisement

Folyamatosan romlik a helyzet Csehországban, így a kormány döntése alapján csütörtök reggeltől újabb óvintézkedések léptek életbe, amelyek szinte megbénították az országot. Az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet és szolgáltatást bezárnak. A lakosság szabad mozgását a munkahelyre való eljutásra, a szükséges élelmiszervásárlásokra, az egészségügyi központok felkeresésére és a családlátogatásra korlátozták. Parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt. A szájmaszkok viselése mindenütt kötelező.

Andrej Babiš miniszterelnök elnézést kért a lakosságtól és a vállalkozóktól, de azt mondta, „a döntést a lakosság életének védelme érdekében” hozta meg a kormány, mert az eddigi intézkedések nem hozták meg a várt eredményt. Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több az eddigi legmagasabb napi számnál.

Szlovákiában a cseh mintát követik

Hasonló intézkedések születtek Szlovákiában is. Szombattól kijárási tilalom lép életbe az országban és jön az országos tesztelés – ezt Igor Matovič kormányfő jelentette be a járványbizottság csütörtöki ülését követően. A járványügyi szakemberek az ország teljes lezárását javasolták, a központi válságstáb azonban egy enyhébb változat bevezetése mellett döntött. Az eredeti terveknek megfelelően két országos tesztelést tartanak majd, október 30. és november 1., valamint november 6. és 8. között.

Még mindig sok azonban a megválaszolatlan kérdés. Például, az országban az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet és szolgáltatás nyitva lehet, de az emberek nem kereshetik fel azokat. Hasonlóan Csehországhoz, az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthoniakat (ha bevásárolni indul a legközelebbi élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, illetve orvosi vizsgálatra tart, vagy dolgozni megy). Ezek a kivételek is megszűnnek azonban abban az esetben, ha a személy úgy dönt, nem vesz részt az országos tesztelésen. Ha így dönt, tíz napos karanténba kell vonulnia. Így pedig, bár az országos tesztelés nem kötelező, komoly hátrányba kerül az, aki nem vesz részt rajta.

(Forrás: trizmus.com, dennikn.sk)

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Mykonos retúr repjegyek Budapestről 22 885 Ft-tól (nyári időpontok) https://t.co/XqsalLuV2zMennyi ideje jött ki ez a hír? 60 perc
Dreamliner-rel egyszerűen jobb repülni. Így repültünk a LOT-tal Amerikába https://t.co/4PPxq3KwWpMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 óra
Csodálatos Bologna: 5+ tipp Toszkána egy darabjának megismeréséhez https://t.co/nGFB15YBa9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
A gyönyörű Dubrovnik Bécsből 16 885 Ft-tól (júniusban) https://t.co/sskLsygAohMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Spanyolország kisokos: tippek, látnivalók + akciós repjegyek https://t.co/fMinpqyVx5Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Irány Toszkána, Pisa Bécsből vagy Budapestről már 11 685 Ft-tól https://t.co/QEmMdbZmetMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Május 16-tól már nem lesz kötelező a maszk viselése a fedélzeten és az európai repülőtereken https://t.co/M9BSOnFWmXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Repülj Budapestről Bariba nyáron most akár 13 170 Ft-tól https://t.co/NtrA3doezmMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Dugi Otok – az Adriai-tenger égköve https://t.co/J1hYHaTTKMMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Retúr repjegy Ciprusra júniusban most 20 520 Ft-tól https://t.co/iSvWpqw2SEMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top