Connect with us

Magazin

Nagy erdők, nagy költők, nagy séták, ez Kisjenő (Kisinyov látnivalói)

Nagy erdők, nagy költők, nagy séták, ez Kisjenő (Kisinyov látnivalói)

Moldova vagy köznyelven Moldávia legnagyobb és egyben fővárosa is, azaz Kisjenő vagy Kisinyov, állítólag a legzöldebb egész Európában. Ezzel együtt az ország üzleti és gazdasági központja, de végül is az elhelyezkedése szempontjából ugyancsak centrumnak számít. Moldova közepén, a Bîc folyó mentén terül el. Ennyit a száraz tényekről, most pedig megmutatjuk, miért tartjuk mágikusnak, valamint sok esetben jobb választásnak még mondjuk Londonnál is.

Advertisement

Humorosnak találtad a Kisjenő elnevezést, esetleg utánanéztél, hogy nem írtuk-e el a moldáv főváros nevét? Akkor gondolatban maradj még itt egy picit. A Kisinyov, azaz románul a Chișinău városnév valami olyasmit jelent, mint az „új tavasz”. Más források szerint azonban török alapú, és „téli tábor”-ként lehetne lefordítani. Ám Ștefan Ciobanu román történész azt állítja, hogy előbb volt a magyar elnevezés, azaz a Kisjenő, tehát szerinte a város elnevezése magyar eredetű.

A moldáv fővárosban körülbelül nyolcszázezer ember él. Közülük a legtöbben románok, utánuk következnek az oroszok, végül az ukránok. Ennek ellenére, az ország nem ápol ideális kapcsolatot Oroszországgal, mivel sokáig a hatalma alatt kellett tengetnie életét. Ez a mai napi érezhető, az orosz kultúra hatása mindenütt jelen van, például a tévécsatornák kínálatában. Ennek előnye azonban az, hogy szinte mindenütt lehetőséged van oroszul is kommunikálnod.

Kiindulópontként alakítsunk ki egy laza képet Kisjenőről, azaz Kisinyovról (a cikkben mindkét elnevezést használjuk majd): virágpiacok, fagylaltárusok a parkban, helyes moldovai lánytól vásárolt mézédes görögdinnye. Ha már másért nem is, de egy ilyen pihentetős hangulatért bizony érdemes idelátogatni. Ez nincs konkrét városrészhez kötve, minden sarkon vár rád egy ilyenfajta kismennyország.

A fénykép forrása: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Ezzel persze nem szeretnénk arra inspirálni, hogy utazásod végezetéig egy padon tunyulj, sőt! Már maga a helyváltoztatás is egy élmény lesz Kisinyovban. Ugorj fel egy buszra vagy trolira esetleg egy marsrutkára, azaz egy olyan tipikus moldovai mikrobuszra, melyen az útért a sofőrnek fizetsz, de jegyet nem kapsz a pénzedért. Egyébként a közlekedés itt gyors, hatékony és nem mellékesen: olcsó.

1940-ben Kisinyovban földrengés volt. Ha ennek a következményeihez még hozzáadjuk a második világháborús bombázások pusztító hatását, akkor nem is lehet csodálkozni a gyors megoldásként szolgáló betonépítmények dominanciáján. Ezt viszont nagyban ellensúlyozzák a zöld területek, konkrétan a gyönyörű és terjedelmes parkok.

Na de mit nézzek meg mindenképpen?

A város további ékességei a templomok vagy katedrálisok. Az egyik közülük a 19. századi Krisztus Születése székesegyház. Érdekesség, hogy az előtte álló harangtorony nem az eredeti. 1962 Karácsonya előtt ugyanis a szovjet hatóságok utasítására felrobbantották…

Egy másik szakrális helyet is figyelmedbe ajánlunk: a Sihlai Szent Teodóra templomot. Arab stílusban épült, de orosz elemekkel keveredve. Egy időben azonban teljesen más funkciója volt, mint az eredeti: tudományos ateizmus múzeuma volt. A 20. század vég felé újra felszentelték, tehát megint templom lett belőle.

Most térjünk vissza a zöld területekhez. Érdemes egy hosszabb időt szentelni a sétáknak, esetleg programunkba beilleszteni egy „járkálós napot”. A botanikus kert és az állatkert például egymás mellett, egy utcán találhatóak. Az előbbi 104 hektár nagyságú területet foglal el, de aminek még hatalmasabb a súlya: talaja tízezer fajta növénnek ad otthont. Ha tekerni támad kedved, biciklit is kölcsönözhetsz.

Kisjenőnek is van Central Parkja, ez a romantikus kisugárzású Stefan cel Mare Central Park, régebbi nevén a Puskin Park. Egyébként a legrégibb park ebben a városban. A helyiek a szerelmesek kertjének hívják, talán el sem kell árulnunk, hogy miért… Van egy része, melyet a Klasszikusok sorának neveztek el, és lángoló hangulatú sétákon kívül alkalmat ad tanulásra is. A járda két oldalát ugyanis román írók és költők szobrai ékesítik. Sokan közülük politikai aktivistákként is ismertek.

Ha belekóstolnál a helyi kultúrába, a Nemzeti Színház balett- és opera-előadásai között biztosan találsz valamit, ami elnyeri a tetszésed. Esetleg látogass el egy galériába vagy múzeumba. Kisjenő szereti a művészetet, és ez nemcsak a turistáknak imponál, hanem az ország különböző területeiről ideutazó diákoknak is.

Alexander Puskin 1820-ban arra kényszerült, hogy három évre elhagyja Moszkvát. Egy kisinyovi kereskedőnél talált menedéket. A két hónapos történet következménye ma egy múzeum, ahol értékes kéziratokat leshetsz meg. Például az Anyegin első oldalát, ezt a művet egyébként Puskin éppen ebben a városban írta.

Ha a séták és a kulturális kirándulások után felfigyelsz a gyomrod korgására, ez nem jelent majd problémát. A városban sok étterem van, bár a turisták körében közkedveltebbek a borospincék. Nos, igen, tagadhatatlan, hogy a moldovai bor az egyik legjobb a világon.

Kisjenőn kívül is van világ?

Ha nem jelent gondot autót kölcsönöznöd, akkor irány a picit távolabbra (60 km-re) eső Orheiul Vechi. Ez egy kolostor-komplexum, és sokan Moldova legszebb helyének tartják. Magasan a Răut folyó felett fekszik. Története nagyon nagy vonalakban: i.e. a negyedik és harmadik században erre a helyre egy hatalmas erődítményt építettek a görög-dák törzsek. Az ortodox szerzetesek ezután barlangrendszert hoztak létre ugyanide a 13. században, amelyet a 18. századig lakóhelyükként használtak.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Mallorca Bécsből nyár végén most 25 120 Ft-tól! https://t.co/UMNU68qnyhMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
Immár hivatalos: Málta újra várja a magyar utazókat! https://t.co/i7jZXHruECMennyi ideje jött ki ez a hír? 9 óra
Észtország 24 ország lakosainak engedélyezte a karantén nélküli belépést https://t.co/zeFLNQJdTvMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 33 900 Ft-tól! https://t.co/ycUOTpR9VXMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Június 1-től Bulgária eltörölte az EU polgárai számára a kötelező karantént https://t.co/VZO9Tdigb0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Miami retúrjegyek 67 900 Ft-tól és kipróbált tippekkel tőlünk! https://t.co/AToex7sOerMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
10 ok, amiért Costa Rica a világ legjobb helye! https://t.co/ztn5BAwlhEMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Zakopane wellness hétvége 26 220 Ft-tól! https://t.co/xrK2ESzromMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Hegyek, túrázás és bor. Grúzia júliusban nyitja meg határait https://t.co/j6XovIsKWsMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top