Connect with us

Magazin

Ilyen volt 5 nap Izraelben autóval (videó és pár jó tanács)

Ilyen volt 5 nap Izraelben autóval (videó és pár jó tanács)

Az eredeti szöveg és a képek szerzője: Patrik Pavlis

Instagram: @patis_ek
Facebook: PatisProduction

Izrael jelentős történelmi múlttal, gazdag kultúrával és vallási élettel rendelkezik. Nem tartozik a legnagyobb országok közé, ennek ellenére az a látvány, amit kínál, szinte lélegzetelállító. Ezért, ha már hosszabb ideje gondolkodsz a látogatásán, eljött az idő, olvasd el ezt a cikket, közben hagyd magad meggyőzni, és irány átutazni Izraelt!

Gyere két percre Izraelbe (videó)

Közvetlen járat Eilatba

Pozsonyból repültünk Eilatba, az út 4 óráig tartott. De nyugi, közvetlen járat Budapestről is indul, esetleg Bécsből, ha ez a kiindulási pont felelne meg neked jobban. (Ebben a cikkben olvashatod el, hogyan jutsz el könnyen a pozsonyi vagy bécsi reptérre.) Az eilati Ovda repülőtéren kicsit szigorúbb ellenőrzéseken mentünk keresztül, mint amilyeneket más utazásaink során tapasztaltunk, de végül minden simán ment. A városba kevesebb, mint egy óra alatt értünk be busszal, a jegy 5 euróba került.  

Eilat tipikus turisztikai úti cél nagy strandokkal, hotelekkel, üzletekkel, vendéglőkkel. Ha pont egy ilyen kirándulásra vágysz, és a napozáson kívül csak egy pár elhanyagolható programra vagy hajlandó, akkor a helyváltoztatást kényelmesen megoldhatod autóbusszal. Látogasd meg az egged.co.il oldalt, ahol megtalálod a menetrendeket és jegyet is tudsz vásárolni. Vagy csinálhatod azt is, amit mi: kikölcsönöztünk egy autót és végigutaztuk az országot.

Mintha más bolygóról származna a kép, ugye?

Autókölcsönzés? Egyszerű és nagyszerű

Az autókölcsönzők általában hitelkártyát kérnek a letét miatt, de az AVIS cégben elég volt a debit/betéti is 700 dollár letéthez. Egy Kia Sportage csatlakozott itt a csapatunkhoz 60 euróért, ami nagyon jó ár, ha nem egyedül utazol. Természetesen olcsóbb autókra is rá lehet akadni.

Kb. 1000 km hosszú út előtt álltunk, a buszt ezért nem tartottuk teljesen ésszerű és kényelmes megoldásnak. A Tel Aviv-Jeruzsálem-Ein Gedi-Masada-Ein Bokek-Eilat útvonalat 5 nap alatt tettünk meg. Szállás bebiztosítható Airbnb-n keresztül az egész országban és olcsón. (Vigyázz azonban a pár filléres lakásokkal, ezek között sok a Palesztin részen található, ami nem teljesen ideális lakhely.)

Sátorozás? Miért is ne?

Példának okáért az Ein Gedi Camp Lodge kempingben (a sivatagban, közvetlenül a Holt-tenger mellett) egy éjszaka csak 30 euróba kerül. A teljes kényelem biztosítva van klíma, bár (csapolt sörrel), pihenő-zóna és más hasonló szolgáltatás formájában.

Ezenkívül tényleg nagyon jó helyen van, pár perc alatt juthatsz el mondjuk egy vízesésekkel tarkított nemzeti parkba vagy a Masada erődbe, Izrael egyik legközkedveltebb turisztikai látnivalójába. Utóbbihoz felvonó visz majd fel, melynek ára 20 euró, de gyalog is megteheted az utat, mely minimum egy órát vesz igénybe.

Jeruzsálem egy rövid látogatást is megér

Feltételezzük, hogy Jeruzsálemet nem kell bemutatnunk, viszont állítjuk, hogy a városról „tudni” nem elég, meg kell látogatni és átélni a különleges, minden szögletét betöltő hangulatát. A szállás viszonylag drága a központban, bár a hosztelek ára elfogadható. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy Jeruzsálemben csak pár órát töltöttünk, így nem kellett éjjeli menedékről gondoskodnunk.

Utad során eleinte talán furcsa lesz, hogy eléggé sok egyenruhás katonával találkozol majd, legalábbis bennünk ez okozott egy minimális szintű szorongást. Később azonban ez az érzés átváltozott pozitívvá, mert tudatosítottuk, hogy pont nekik köszönhetően tudhatjuk magunkat biztonságban.

A kitűnő autóutak, a biztonság és az ország szépségén kívül az izraeli étel az, amit a legjobb dolgok közé sorolunk. Ízletes falafel, shakshuka, humusz, shawarma kínálja magát lépten-nyomon, ám vigyázz, az étkezés Izraelben nem a legolcsóbb.

Most pedig, ha már megvásároltad a repjegyed, szerezz be egy pár könyvet Izraelről, nem árt áttanulmányozni az ország kultúráját még az utad előtt. Aztán pedig, jó utat, Izrael tárt karokkal vár.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top