Connect with us

Magazin

Hollandia 16 helye, mely nem Amszterdam, mégis imádnivaló

Hollandia 16 helye, mely nem Amszterdam, mégis imádnivaló

Amszterdam a turisták többségének egyes számú úti célja Hollandiában. Ez nem baj, hiszen a holland főváros tényleg egyedülálló, érdekes és gyönyörű. Viszont ez csak egy bizonyos része annak, amit a pici állam kínálni tud. Az ország szélmalmaiért, a tulipánmezők lélegzetelállító látványáért, a helyi kultúra, a hagyományok és a modern életfelfogás keveredéséért Hollandia más helyeit is érdemes meglátogatni. Szerencsére az összes települése rövid autó- vagy vonatúttal megközelíthető (a köztük lévő távolság nyúlfarknyi).

Advertisement

Delf

Delf ősi várost a legtöbben a kék kerámiája miatt látogatják. De ne hagyd figyelmen kívül a zavartalan városi reneszánsz építészetét sem és a csodálatos Vermeer Központot (itt született és halt meg a zseniális holland festő, Vermeer, akinek leghíresebb művei a Leány gyöngy fülbevalóval és a Tejet öntő nő).

Haarlem

Ez a város a „kis Amszterdam” becenevet érdemelte ki a fővároshoz hasonló sármjának köszönhetően. Annyi csupán a különbség, hogy itt nem botlasz minden lépésnél turistába. Látogasd meg a Jopenkerk sörfőzdét, amely egy átépített, 14. századi katedrálisban üzemel.

Kinderdijk

Kinderdijk egy falu. Annak a képnek a megtestesülése, amely a „tipikus holland falu” szókifejezés hallatán jut mindannyiunk eszébe. Más szóval, sok-sok szélmalom egy helyen. 19 darab ágaskodik az ég felé, még a 18. századból maradtak itt. Azért épültek, hogy megakadályozzák az árvizet, ma már, vagyis 1997 óta az UNESCO Világörökségének listáján szerepelnek.

Rotterdam

A kocka alakzatúra formált házak Piet Blom építész elképzelése által nemcsak felettébb fotogének, de még lakhatsz is bennük, csak böngészd át az Airbnb ajánlatát. Már ezek az épületek is elegendő oknak számítanak ahhoz, hogy meglátogasd Hollandia második legnagyobb városát. De ha még szükséged van más érvre is, akkor azt mondjuk: bárok, éttermek, a híres Erasmus Bridge híd vagy egy gyönyörűen kivilágított piac, amilyet nem találsz bárhol és bármikor.

Volendam

A „festői halászfalu” kifejezés már-már érinti a giccses kategóriát, de helyesebben nem is tudnánk Volendamot jellemezni. Képzeld csak el: színes faházacskák, a vízen ringatózó csónakok, a tenger gyümölcseit kínáló utcai árusok, ropogós fish-and-chips, füstölt angolna és savanyú hering hagymával.

Thorn

A Limburg tartományban található Thorn városka, nem messze a belga határtól. A kikövezett utcácskáival és a fehér téglaépületeivel képeslapba illő képet alakít ki. A legegyedibb attrakciója a városközpontban álló, 10. századi templom.

Zaanse Schans

Ha egy darab holland történelemre fájna a fogad, akkor nem is menj tovább, Zaanse Schansban megtalálod. A szélmalmai és a házikói között a 18. és 19. század hangulata él és virul még mindig. A sajtgyárát se hagyd ki!

Waddensee

Ez a part menti vizes élőhely és egyben az UNESCO világörökség része állítólag a legnagyobb érintetlen árapályos homok- és iszaprendszer az egész világon. Számos állatfajnak ad otthont, delfineknek és fókáknak például. A terület körülbelül 50 szigetet foglal magában, ebből 5 tartozik Hollandiához.

Hága

Bár Hollandia fővárosa Amszterdam, a holland parlament más városban, mégpedig Hágában (Haag) székel. Az Északi-tenger mellett fekszik és egyszerűen fantasztikus. A gótikus udvarában a holland múzeumok legjobbjai közül jó párat megtalálsz, itt lakik például a már fentebb említett Leány gyöngy fülbevalóval is.

A Texel sziget

Texel a Nyugati-Fríz szigetek (West Frisian Islands) vagy más néven a Wadden szigetek legnagyobbja. A hely azért nagyon különleges, mert az ideutazókat olyan kilátással ajándékozza meg, amilyet a szárazföldön hiába keresnének. Öblös homokdűnék, levendulával benőtt mocsarak és házikók által szegélyezett tengerpart.

Alkmaar

Az érdekes múzeumok egyvelege és a középkori építészet magas koncentrációja minden vita nélkül Alkmaar vonzerejének szerves részei. Ám sokan egy illatosabb ok miatt utaznak ide, ez pedig nem más, mint a sajt. Áprilistól szeptemberig minden péntek reggel megnyitja kapuit a tradicionális sajtpiac, ahol finomabbnál finomabb falatok provokálják az éhes gyomrokat.

Lisse

Hollandiai körút nem érhet véget egy tulipán-panoptikum látogatása nélkül. Rengeteg olyan helyet találhatsz az országban, ahol gyönyörködhetsz a színes virágok szépségében, de a márciustól májusig nyitva tartó Keukenhof Gardens és a hosszú mezők Lisse környékén talán a legjobb választás mind közül.

Giethoorn

„Hollandia Velencéje” – így is nevezik Giethoornt. Ez a falu nádfedelű házikókkal és fából készült, ívelt hidakkal van tele. A felfedezésére biciklivel is elindulhatsz, de a csatornáin evezve is nagy élmény lesz. Sőt, ha hideg évszakban járnál itt, akkor korcsolyára is „pattanhatsz”.

A De Hoge Veluwe nemzeti park

Ez a park az egyik legnagyobb Hollandiában. 13 343 hektáros területe ritka vadon élő állatoknak, Hollandia leghíresebb épületei közül néhánynak, valamint a Kröller-Müller Múzeumnak ad otthont. Itt a tizenkilencedik és a huszadik századi művészet kincseit tekintheted meg, beleértve Van Gogh magángyűjteményét is. A parkban 1800 kerékpár áll a látogatók rendelkezésére ingyen.

Utrecht

Az utrechti csatornák sok titkos történetet rejtenek. A rejtelmes hangulatot csak növeli a többszáz éves vízparti sörfőzde, ahol mindenképpen fogyassz el egy vacsorát vagy igyál meg egy sört. A büszkén tornyosuló templomok és az otthonos kávézók is hamar a kedvenceiddé válnak. Ezenkívül, Utrecht az egyik legjobb úti cél, melyet kerékpáron lehet felfedezni.

Eindhoven

Ha az új technológiák és a dizájn rajongója vagy, akkor látogasd meg Eindhovent. Ne hagyd ki a Van Abbemuseum, azaz a modern és kortárs művészet múzeumának, valamint a Striip-S kreatív és kulturális centrum látogatását! Erről a listáról nem hiányozhat az Inkijkmuseum sem, mely nem olyan nagy, de érdekes. Bár a város külleme korszerű, az igazság az, hogy Hollandia egyik legöregebb városa.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top