Connect with us

Tippek és trükkök

Gyógyszer a kézipoggyászban – mire vigyázz az út előtt

Gyógyszer a kézipoggyászban – mire vigyázz az út előtt

Gyógyszer nagy általánosságban kétfajta utas kézipoggyászában fordul elő. Az egyik nem szeretné szedni, de szükséges, a másiknak pedig nem muszáj, de „bármi megtörténhet” címszó alatt talál neki helyet a bőröndjében. Viszont azok száma, akiknél egy szemet sem találnánk, a mai világban már elhanyagolható. Tudjuk, milyen szabályok vonatkoznak a kézipoggyászba elhelyezett gyógyszerre? Ha ezekkel nem vagy tisztában, olvass tovább, eláruljuk, hogyan kell cseppeket, inzulint, oldatokat és tablettákat szállítani a repülőgép fedélzetén.

A gyógyszereket (mind a folyékony, mind a szilárd állagúakat) a kézipoggyászban kell szállítani – irataiddal, értékeiddel, kulcsaiddal, pénzeddel és más fontos dolgoddal együtt. Folyékony gyógyszerekre, cseppekre, köhögés elleni szirupokra, kontaktlencse-tisztító oldatokra stb. nem vonatkoznak a folyadékok fedélzeten való szállítására vonatkozó általános szabályok. Ez azt jelenti, hogy 100 ml-nél nagyobb mennyiségben is csomagolhatsz belőlük. A biztonsági ellenőrzésen azonban ki kell venned a kézipoggyászodból, ugyanúgy, mint a folyadékokat tartalmazó tasakodat és az elektronikát.

Ha az adott gyógyszerből nem többet, mint 100 ml-t csomagoltál, a többi folyadékod mellé helyezd, egy átlátszó tasakba, melyben maximum 1 l folyadék engedélyezett és nem nagyobb, mint 100 ml űrtartalmú flakonokba szétosztva.

Most jön a meglepetés: a legtöbb esetben nem kell orvosi igazolással rendelkezned ahhoz, hogy gyógyszer legyen a kézipoggyászodban. Ennek ellenére, ha van rá időd és lehetőséged, ugorj el a dokihoz papírért, főleg akkor, ha nagy mennyiségű gyógyszerrel szeretnél utazni a repülőgépen. Találkoztunk már olyan utasokkal, akik biztonsági ellenőrzése pont ennek hiánya miatt húzódott el.

Minden olyan gyógyászati segédeszközt, amire a repülőút során szükséged lesz, felvihetsz magaddal a fedélzetre (inzulinpumpa, injekciós tű stb.). A kerekes székre azonban más szabályok vonatkoznak, ennek szállítása a légitársaság szállítási feltételeitől függ. Meglehet, hogy a csomagtérben kell majd szállítani, így reptéri kerekes széket kell majd kölcsönöznöd.

Kattintson a megjegyzésre
To Top