Connect with us

Magazin

Gran Canaria: tökéletes sziget a mozgás és az adrenalin szerelmeseinek

Gran Canaria: tökéletes sziget a mozgás és az adrenalin szerelmeseinek

Képzeld el, hogy az “edzőtermed” kint, egy 1560 km2-s területen található, ahol az időjárás még a téli hónapokban is napos és meleg. Ez Gran Canaria, a Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete. Csodálatos strandjai természetes játszótérként szolgálnak a vízi sportok szerelmeseinek, a sziget hegyvidéke pedig kiválóan alkalmas kerékpározáshoz és hegymászáshoz. A vidéket legjobban gyalog fedezheted fel a számos túraútvonalak valamelyikén, mindig csodálatos kilátással. Emellett a helyiek olyan furcsaságokat is űznek, mint a kanári wrestling vagy a pásztorugrás.

Repjegyek Gran Canariára:

Szörfözés, windsurfing és kitesurfing

Jó hullámokból sosincs hiány Gran Canaria szigetén. A kisebb hullámok a kényelmes strandokon hívogatják a kezdőket, míg a tapasztaltak a nagyobbak után kutatnak. Némelyek csendes öblökben rejlenek, ahol a szörfözés szerelmesei a legteljesebb mértékben élvezhetik őket. A legjobb strandok a szörfözéshez a Playa del Inglés és a Maspalomas. A hullámok egyébként valamivel nagyobbak és erősebbek télen és tavasszal.

Gran Canaria-n szintén jó időjárási körülmények uralkodnak a windsurfing-hez. A windszörfösök kedvelt strandjai közé tartozik a Vargas és a Pozo Izquierdo. Évről évre több kite-szörfös is megjelenik itt, hiszen ehhez is egész évben ideális az időjárás a szigeten. És azokon a napokon, amikor a tenger túl nyugodt, ideje kipróbálni a Stand Up Paddle-t. Az emberek ezért a sportért látogatják a Las Canteras strandot.

Forrás: grancanaria.com

Túrázás Gran Canaria szigetén

A hegyek és a túrázás kedvelői is szívesen térnek vissza Gran Canaria-ra. A szigeten ugyanis több ezer különböző tájképet fedezhetsz fel, kezdve a lángligetektől és fenyvesektől egészen a szakadékokig és rejtett kis ösvényekig. A legtöbb túraútvonal a sziget északnyugati részén található, Puerto de las Nieres és Cruz de Tejeda környékén.

A Güi Güi tengerparti túra a sziget egyik legjobb túraútvonala. 9,3 kilométer hosszú és körülbelül 4 és fél órát vesz igénybe. A Güi Güi strand egyben Gran Canaria egyik legszebb strandja, s a Las Aldea de San Nicolás régió délnyugati partján található. Teljesen elszigetelt, így a látogatók csak gyalog vagy hajóval juthatnak el ide. A túra a Tasartico strandon kezdődik, és zord hegyvidéki terepen vezet keresztül. Érdemes alkalmas lábbelit húzni és kora reggel elindulni, nehogy az erős napsütés kellemetlenséget okozzon.

Egy másik gyönyörű, de hosszabb és igényesebb túra az Agaele-völgyből a Tamadaba fenyvesbe vezető útvonal. Ez egy egész napos program, hossza 16 kilométer és körülbelül 7 óra alatt teljesíthető. Az Aegete egy zöld, termékeny völgy a Tamadaba Természeti Park lábánál, Gran Canaria északnyugati részén. A túra során elképesztő kilátás nyílik a völgyekre, a fenyvesekre és a vulkáni tufával borított tájra.

Gran Canaria a felszín alatt

A búvárkodás Gran Canaria-n három fő területre osztható – északnyugatra, keletre és délre. A déli részen a búvárkodás nyugodtabb, míg a sziget többi részén a csónakos és parti búvárkodás kombinációja már kicsit sportosabb körülmények között zajlik. A sziget azonban nem csak a tapasztalt búvároknak kedvez – kiváló kezdőknek is, s azoknak, akik csupán szeretnének belekóstolni ebbe a sportágba. A Playa Tufia strand gyönyörű bemutatót kínál Gran Canaria víz alatti világáról.

Az Arona hajó roncsa a tapasztalt búvárokat várja a tenger fenekén. 35 méter mélyen fehér homokon fekszik, színpompás halrajokkal körülvéve. A 100 méter hosszú hajó 1972-ben süllyedt el, miután tűz ütött ki rajta. A víz ezeken a helyeken olyan tiszta, hogy már 5 méteres mélységből is észrevehető a roncs.

Több tucat kerékpárút

Akár a hegyi terepet vagy a hosszú távú kerékpározást preferálod, Gran Canaria mindenki számára tartogat valamit. Bár ez a sport a szigeten nem éppen kezdőknek való. A kerékpározás élvezetét csak fokozza a gyönyörű kilátás a zöldövezetre és a partszakaszra. Az egész éven át tartó napsütés és a változatos terep ideális feltételeket biztosít a kétkerekes közlekedés szerelmeseinek.

Gran Canaria népszerű tevékenységei közé tartozik az úgynevezett kerékpáros emelkedők. Itt találod ugyanis Európa egyik legnehezebb bringás emelkedőjét. Az útvonalat Könnyek völgyének hívják, amely a meredek, 25 kilométeres emelkedőjéről vált oly ismertté. A San Nicholas-i körforgalomtól kezdődik.

A hegymászás paradicsoma

Pontosabban, Gran Canaria a sziklák és szakadékok paradicsoma. A sziget vulkáni domborzata három nagy vulkánkitörés során alakult ki 16 millió év alatt. A legrégebbi sziklák, amelyek a lávafolyamok során jöttek létre, tökéletesen ideálisak a hegymászáshoz. A sziget repedések, ékek, túlnyúlások, kanyonok és szakadékok teljes repertoárját kínálja, a szigetet így egyetlen hatalmas mászófallá változtatva, végtelen lehetőségekkel.

A népszerű hegymászócsúcsok közé tartozik a Roque Nublo, 12 különböző útvonallal és nehézséggel. Ez a hegy Gran Canaria természeti szimbóluma, s a sziget hegymászó kultúrája is innen ered. További meghódításra váró csúcsok az El Toscón de Tejeda-i El Palmés vagy az Ayacata-i Betancuria.

Az ősi Tamadaba-hegyet fenyőerdők és függőleges sziklák borítják. Több, mint 1000 méteres magasságban emelkedik a tenger fölé. Számos ösvény és hegymászóút teszi őt Gran Canaria hegymászó fővárosává.

Bónusz: A Kanári-szigetek hagyományos sportágai

A Kanári-szigetek hagyományos sportágai szinte egyidősek magukkal a szigetekkel. Gran Canaria sok lakosa játszik például juego del palo-t. Ez a szabadidős sporttevékenység botmozgások sorozatát foglalja magába, két résztvevő szimulált harcában. A cél az, hogy az ellenfelek találatokat szerezzenek anélkül, hogy hozzáérjenek a nem védett testrészekhez. A la lucha canaria – a kanári birkózás – szintén népszerű. Ez a sport apáról fiúra száll, s ugyancsak sok helyi űzi.

Forrás: Shutterstock/Salvador Aznar

Egy újabb jellemző tevékenység a Vela Latina Canaria – a főleg a fővárosban, Las Palmas-ban népszerű vitorlázás. Különleges hajók jellemzik: a vitorlák háromszög alakúak és aránytalanok. Így a hajó csak akkor tud függőlegesen a vízen maradni, ha a legénység valóban ügyes és a hajót megfelelően manőverezi és egyensúlyozza.

Forrás: grancanaria.com

Gran Canaria szigetének szokatlan hegyvidéke arra kényszerítette a területek lakóit, hogy speciális eszközöket és technikákat fejlesszenek ki a nehéz terepen való mozgáshoz és az akadályok leküzdéséhez, beleértve a nagy szakadékokat és meredek sziklákat is. Így született meg az El Salto del Pastor, avagy a pásztorugrás. Ez a technika egy hosszú farudat (Gran Canaria-n “garrote”-nek nevezett) használ, amelyhez egy fém tüskét (“regaton”) rögzítenek, hogy megkönnyítsék a fel-le mozgást. Ezzel a stílussal Gran Canaria lakói dombokat, lejtőket és meredek sziklákat hódítottak meg, s tatalmas szakadékokat és árkokat ugrottak át.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Business osztály MEGA ÁRON! Repülj a LOT legitársasággal New Yorkba https://t.co/22iqF0K0MlMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 óra
Retúr repjegy Budapestről Palermóba már 20 070 Ft-tól! https://t.co/Cof4fye79xMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 óra
Szuper ár! Retúr repjegy Londonba most 14 250 Ft-tól https://t.co/ooiMfkTw4aMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 óra
Egy hétvége bolognai főhadiszállással – élménybeszámoló https://t.co/MOwjZI8Do8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 óra
Kappadókia, léggömbözés török módra https://t.co/ZTxJuVqb8KMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Válaszd ki, melyik Kanári-sziget a leginkább neked való! https://t.co/yHtfHCWZ9sMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
10 élmény, amit nem hagyhatsz ki Gran Canarián https://t.co/pTHWJgbjFJMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
HO-HO-HOOO! Mikulás napi HAPPY HOUR – wellness hétvégék 5000 forinttal olcsóbban https://t.co/JnfJMzVdOuMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Indonéziában egy év börtön járhat a házasságon kívüli szexért, a szabály a külföldiekre is vonatkozni fog https://t.co/qmIW6YbKOIMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Mallorca télen is csodálatos úti cél. Megmutatjuk, miért! https://t.co/wbP2yjKBdjMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top