Connect with us

Hírek

Görögországba utazók figyelmébe: a kötelező regisztrációról!

Görögországba utazók figyelmébe: a kötelező regisztrációról!

Ahogy azt már mi is megírtuk, július 1-től Görögország is újra fogadja a turistákat, köztük a magyar utazókat is. Habár a határon nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatni, de az országba való beutazáshoz mindenkinek kötelezően ki kell töltenie egy online nyomtatványt. Alább ebben nyújtunk segítséget!

A görög kormány Közegészségügyi Hatóságának rendelete szerint a Görögországba utazóknak július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt regisztrálniuk kell egy angol, vagy német nyelvű online adatlap – a Passenger Locator Form (PLF) kitöltésével. Ennek megléte már a repülővel történő induláskor is szükséges. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhető el: https://travel.gov.gr/

Az online kitöltést követően 24 órán belül egy dokumentumot kapsz a megadott email címre, ami tartalmaz egy QR kódot, (ezt a dokumentumot PLF-nek hívják), amelyet telefonon vagy kinyomtatva kell a hatóságoknak bemutatni. A QR kód hiányában a beutazást megtagadhaják! Repülővel történő utazás esetén a budapesti jegykezelés kérni fogja a kódot, annak hiányában a járatra történő bejelentkezést a légitársaság megtagadja! Az ebből eredő utast érintő károkért az utazási irodák nem vállalnak felelősséget.

  • A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt.
  • A szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt.

A fent megadott időintervallumok a nyomtatvány kitöltését előíró jogszabályban vannak megadva, amennyiben ezek változnak azonnal jelezzük.

  • Fontos, hogy minden 2 év feletti utasnak rendelkeznie kell külön QR kóddal, azaz mindenkit külön-külön be kell regisztrálni. A családtag vagy vele utazó barát, ismerős hozzárendelése csak arra szolgál, hogy a hatóságok tudják a személyek kivel utaznak.
  • Azon személyek, akik jóval a beutazási időpont előtt regisztrálnak előbb csak egy visszagazoló e-mailt kapnak, és csak később, az indulás előtt 48 órával küldik meg a szükséges QR kódot.

Kitöltés után…

A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket tesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson egy napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje, folytathatja a nyaralását, akinek pozitív, az két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül. A turizmus.com értesülései szerint azonban, ’’a tesztelésre kiválasztott utasnak nem kell 24 órára karanténba vonulnia a választott szálláshelyén, ténylegesen annyit kérnek csak, hogy a teszt eredményéig (néhány óra, de maximum 24) ne kiránduljon, lehetőleg maradjon a szálláshelyének településén, de azon belül nem korlátozzák a mozgását, tehát strandolhat, vacsorázhat, vásárolhat stb.’’

A teszt eredményéről minden esetben értesítik az utast a regisztrál e-mail címén vagy mobilján, valamint jelzik azt az idegenvezetőnek is.

Autóbusszal és gépkocsival érkezők figyelmébe…

A szerb-bolgár határon az utasoknak egy időre le kell szállniuk az autóbuszról és át kell menniük az útiokmány ellenőrzésen. A bolgár-görög határon időszakosan torlódásokra kell számítani. Bár sok egyéni utas jelezte, hogy nem kérték a QR kódot a görög belépéskor, a hivatalos előírás szerint bármilyen közlekedési eszközzel is érkezik az utas Görögországba, kötelező a regisztráció és a QR kód felmutatása.

(Forrás turizmus.com, konzuliszolgalat.kormany.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top