Connect with us

Magazin

Először Nepálban? Így jártuk be a Himaláját

Először Nepálban? Így jártuk be a Himaláját

A tavasz közeledtével a csúcsok szerelmesei már valószínűleg nagyon várják a jó időt, a hétvégi túrákat és a lenyűgöző panorámákat. Ezúttal mi is nekivágtunk a hegyeknek és rögtön a legnagyobbal kezdtük.

Advertisement

A kezdetek …

Élőben látni a Himaláját nem semmi, úgy döntöttünk, hogy ez az élmény nekünk se maradhat ki. Lefoglaltuk az egyirányú repjegyeket Kathmanduba és egy újabb kaland előtt álltunk, tele kíváncsisággal. Ez volt az első utunk a “világ tetejére” és már érkezés után beleszerettünk Nepálba. Az országban 3 hónapot töltöttünk el egy kisebb szünettel Indiában. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek tapasztalataimat és tippeimet.

Így kezdődött minden

Mikor utazz Nepálba?

Nepálban két fő idegenforgalmi szezon van – a tavasz és az ősz. A legtöbb látogató áprilisban és októberben érkezik, valamivel nyugisabb a március és a november, ilyenkor az időjárás is elég stabil. Júliusban és augusztusban kell a legtöbb esőre számítani, ilyenkor a csúcsok a felhők között bújnak meg.

Nyáron érdemes az indiai Himalájába utazni, Ladakhba. A hegyek ezen részére tipikus a száraz időjárás. Ezenfelül júniusban kezdődenek a buddhista fesztiválok is. Mi május végén érkeztünk Nepálba, júniusban bejártuk az Annapurna-i útvonalakat. A nyár folyamán az indiai “kis Tibet” felé vettük az irányt, decemberre pedig az Everest környéke volt tervben.

Először a Himalájaban

Mi nem maradhat ki Nepálban?

Ha első utad tervezed Nepálba, valószínűleg két fő látnivalóját szeretnéd látni: Annapurna-t és a Mount Everest-et.

A jól ismert Annapurna Circuit és Annapurna Base Camp útvonalak könnyebben elérhetők és egyszerűbben aklimatizálódik a szervezetünk. Nem mozogsz olyan nagy magasságokban, mint a bolygónk legmagasabb hegyén. Nekünk Annapurna azért is tetszett annyira, mert az egyes útvonalak apró kis falvakat szelnek át, ahol a helyiek még mindig hagyományos módon élik mindennapjaikat. Az Everest-hegységben többnyire turistáknak kialakított hegyi kunyhók vannak, mivel ez a zóna már túl magasan van a normális élethez. Másrészről a kilátás a legmagasabb himalájai csúcsokra megfizethetetlen. Természetesen az országon keresztül több kevésbé ismert túraútvonal is húzódik. Dönts bárhogy is, nem fogod megbánni.

Kilátás a csúcsokra

Ha már most sajog a lábad és inkább nyugisabb módon ismernéd meg az országot, akkor sincs semmi veszve. Jó kezdés lehet Kathmandu, a fővárosban több buddhista és hindu templomot is találsz.

Egyedülálló látnivalókból nincs hiány a környéken se – Pátan, Bhaktapur vagy Kirtipur környező városai érnek egy misét. Ha közelebbről is megnéznéd a Himaláját, akkor ajánljuk a buszos kirándulásokat Pokharába. Tiszta időjárás esetén a tó partjáról gyönyörködhetsz a havas hegycsúcsokban. Sőt, Pokharából kiindulva részt vehetsz egy két napos nem megterhelő túrán is, pontosabban a Poon-hegyre, ahonnan kilátás nyílik két nyolc ezer méteres csúcsra is – a Dhaulagri-ra és az Annapurna I-re.

De Nepál határozottan nem csak a hegyekről szól. Az ország déli és nyugati nemzeti parkjai igazi dzsungeleket rejt, ahol elefántok, orrszarvúk és még tigrisek élnek szabadon! De spirituális irányba is elindulhatsz, feliratkozhatsz jóga- és meditációs kurzusra.

Mit csomagolj a hátizsákodba?

Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy Nepál hőmérséklete a magasságtól függően változik. A völgyben rövidnadrágban is meleged lesz, míg a Thorong La szurdok (5416 m) átkelése során sapkára és kesztyűre is szükséged lesz.

A jó hír az, hogy Katmandu nagyon jól felkészült a turizmusra. Érkezéskor a hiányzó felszerelést olcsón lehet megvásárolni vagy bérelni. A kereskedők ismert márkák hamisítványait is kinálják, ilyen volt a “North Fake” vagy “North Facebook”. Először megmosolyogtuk, de a termékek minősége meglepett minket, a szó jó értelmében! Egy kiváló minőségű túracipőt, hátizsákot és esetleg egy hálózsákot még otthon szerezz be.

Ha Annapurna vagy Everest körüli hegyi kirándulásokat fontolgatsz, nincs szükséged sátorra. Az alvás gyakran ingyenesen megoldható a hegyi kunyhókban. A vacsoráért és a reggeliért fizetni kell, a nepáliaktól cserében szobát kapsz. A nagyobb magasságokban többnyire már fizetni kell a szállásért. De ne gondolj hatalmas összegekre, általában ez pár száz nepáli rúpia. Nem árt, ha hátizsákodban megbújik egy elsősegélycsomag és egy víszűrő. Majd elfelejtettem, jobb ha magaddal viszel egy esőkabátot, mivel a nepáli esők elég erősek.

Nem árt jól felkészülni

Vízumok és engedélyek

A Nepálba szükséges vízumokat közvetlenül a Katmandu repülőtéren lehet megvásárolni (ún. Visa On Arrival). El kell döntened, hogy mennyi időt szeretnél az országban tölteni. 15, 30 vagy 90 nap közül lehet választani. Remélem, nem szükséges megemlítenem, hogy a vízumidőszakot nem ajánlatos megszegni! Sok problémát és bírságot spórolhatsz meg magadnak. Kiderült, hogy a vízum lejárta után általában 24 órád van elhagyni az országot.

Nekünk ugyanis sikerült egy nappal túllépni a megadott időszakot. Az utolsó pillanatig rettegtünk, hogy mekkora büntetést szabnak ki ránk. De az indiai határon elmagyarázták, hogy 24 óránk van elhagyni az országot.

Engedélyt szerezni a hegyi túrákra egyre könnyebb. Ha az Everest a cél, közvetlenül a Lukla úton szükséges beszerezni. Az Annapurna és más nepáli túrákra a Nepal Tourism Board irodáiban kaphatsz engedélyt. A feltételek változhatnak, ezért érdemes mindig valamelyik irodánál érdeklődni.

Szükségem van vezetőre?

Az Annapurna Circuit és az Everest Base Camp a világ legnépszerűbb túraútvonalai közé tartoznak. A hegyek szerelmesei sok éve járják őkét és a vendégszerető nepáliak remekül fel vannak készülve. Az útjelzések világosak és hegyi kunyhók harapnivalókkal szinte minden órában előfordulnak. Az útvonalak viszonylag könnyen teljesíthetők útmutató nélkül.

Viszont érdemes megegyezni a helyiekkel, ezzel is segítheted a nepáliak gazdaságát. Ezenfelül rengeteg hasznos információval látnak el az ottani életről, a természetről és a helyiekről. Serpák segítségét is kérheted, akik átlagosan napi 20 dollárt számolnak fel.

Úton az Everest táborba
A világ teteje – Mount Everest (8848 t.f.m.)

Mi tetszett a legjobban?

Úgy tartják, hogy Nepálba a hegyek miatt mennek annyian, majd a helyiek miatt térnek vissza. Ezzel csak egyetérteni lehet, a helybeliek nagyon barátságosak és segítőkészek. Nélkülük az egész nem lenne akkor élmény! A tömegturizmus érezhető, viszont ezek az emberek állandóan mosolyognak és szívesen segítenek mindenkinek. A NEPAL szó nemcsak egy ország elnevezése, hanem N-ever E-nding P-eace A-nd L-ove – azaz végtelen béke és szeretet.

Nepál szerelem első látásra
Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Kiemelt hír: Belgiumba utazol? Jó ha tudod! https://t.co/wJ2LyE997KMennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Útikalauz: 4 nap Splitben, a tökéletes nyaralás titka! https://t.co/YT38XeabJ3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Új, közvetlen járat Wrocław és Budapest között! https://t.co/vVm89ZnRFIMennyi ideje jött ki ez a hír? 22 óra
Légtér forgalom a pandémia után – újítások, új járatok! https://t.co/ujenEcAyv3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Az Európai Unió tovább szűkítette a listát: csak 11 országból szabad a belépés! https://t.co/6zucq483tTMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
A tavaszi és a nyári Málta mindenkit elvarázsol https://t.co/UW2A6FuOlHMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Zakynthos – legjobb strandjai, látnivalói és akciós repjegyek https://t.co/RzWA14WrOlMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Algarve 6 nap alatt. Útmutató egy tökéletes dél-portugáliai kiránduláshoz https://t.co/pDqzklShy3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Ausztria eltörli az egyes országokba való repülés tilalmát. Augusztus 1-től nincsenek korlátozások https://t.co/AXNLEVsF0PMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Görög repjegyek a főszezonban 11 990 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top