Connect with us

Magazin

Dánia Koppenhágán kívül: utazzunk az ország legészakibb pontjába

Dánia Koppenhágán kívül: utazzunk az ország legészakibb pontjába

Ha Dániára gondolunk, akkor legtöbbünknek a ’’világ egyik legboldogabb országa’’ titulus jut eszünkbe. Másoknak esetleg beugorhat az ikonikus kép a sok kis színes házzal szegélyezett kikötőről, a biciklik és a bicikli utak tengere, vagy csak egyszerűen maga a főváros, Koppenhága. Ha azonban elrugaszkodunk a főváros látnivalóitól és elutazunk Dánia északi részére, páratlan látványban lesz részünk.

Dánia turizmusa Koppenhágán kívül nagyrészt a német, svéd és norvég látogatókat vonzza, viszont érdemes a magyar turisták térképére is ráhelyezni a Fővárosi régión (dánul Region Hovedstaden) kívül elhelyezkedő látnivalókat. Ebben a cikkben főleg az ország nyugati részére, azaz a Jylland (dánul Jylland) félszigetre fókuszálunk.

Dél-Dániai régió (dánul Syddanmark), családi szórakozás

Így a legelején a Dél-dániai régióban található billundi LEGOLANDET szeretném megemlíteni. Sokaknak ismerős lehet a híres LEGO építőjátékok, azonban nem sokan tudják, hogy a LEGO egy dán találmány, amely köré élménypark is épült. Az első park 1968-ban jött létre Billundban és azóta nyolc másik park is épült a világ különböző részein.

Budapestről Dániába két repülőtérre utazhatunk közvetlenül: Koppenhágába és Billundba. Mindkét desztinációra nagyjából 2 óra alatt el lehet érni ezen a módon. Ha Billund repülőtérről közelítjük meg LEGOLANDET, akkor autóval kevesebb, mint 10 perc alatt, busszal pedig kb. 15 perc alatt eljuthatunk a parkba. Koppenhágából autóval vagy tömegközlekedéssel (vonat és busz) nagyjából 3 órás utazással érdemes számolni.

LEGOLAND számos hullámvasútnak ad otthont, amelyek kicsiknek és nagyoknak is garantált élményt biztosítanak. A parkon belüli Miniland látványosságban megfigyelhető számos Legóból épült világhírű épület és hely, mint például az amerikai Szabadság szobor vagy a dán Kronborg kastély is. A parkban még akvárium, 4D mozi és több étterem is megtalálható. Ennyi látnivalóval minimum 3 órát rá kell szánni LEGOLAND-re, viszont az utazás előtt, érdemes megnézni a nyitvatartást, mivel a park csak szezonálisan fogad vendégeket.

Közép-Jylland régió (dánul Midtjylland), városlátogatás

Dánia közepén találhatjuk az ország második legnagyobb városát, Aarhust. Ez a város Dánia legjobb jellemzőit gyűjti össze egy helyen. A látogatók kihagyhatatlan erdőket, partokat, építészetet és művészetet csodálhatnak meg.

Aarhusba Koppenhágából vagy Billundból is el lehet jutni, autóval vagy tömegközlekedéssel. Az utazás autóval vagy vonattal, Koppenhágából valamennyivel több, mint 3 órát, míg Billundból valamennyivel több, mint 1 órát vesz igénybe.

Ajánlatos végigsétálni a városközpontban és elmélyülni az Aarhusra jellemző hangulatban, amely annak köszönhető, hogy egyetemi városról van szó, így rengeteg diák telepedik le a kis metropoliszban a világ minden tájáról. A művészet és az építészet szerelmeseinek mindenképpen el kell látogatniuk ARoS Aarhus múzeumba, amely az egyik legnagyobb művészeti múzeum Észak-Európában, évente 1 millió látogató fordul meg itt. Az épületet egyébként a tetőn elhelyezkedő ikonikus szivárvány panoráma folyosóról lehet felismerni, ahol tökéletes Instagram képeket lehet készíteni.

A természet kedvelőknek ajánlott megnézni a Marselisborg szarvas parkot (dánul Marselisborg Dyrehave), amely egy ingyenesen látogatható 22 hektáros elzárt terület. A parkban rengeteg szabadon lévő éhes szarvassal lehet találkozni, akik alig várják, hogy a látogatók répával vagy almával kedveskedjenek nekik.

Észak-Jylland régió (dánul Nordjylland), kirándulás Dánia csúcsán

Utolsó látványosságként a félsziget legészakibb városát, Skagent és a legészakibb pontját Grenent fogjuk bemutatni. 

Akárhonnan indulunk, Skagenbe eljutni mindenképpen hosszú út lesz, azonban megéri a látvány, amely majd a csúcson fogad minket. Koppenhágából indul közvetlen járat Aalborgba, Dánia egyik legnagyobb városába, így 45 perc alatt lehet eljutni a fővárosból az ország északi régiójába. Innen autóval kicsit több, mint 1 óra alatt, míg vonattal majdnem 2 óra alatt lehet eljutni Skagenbe.

Skagen híres turista látványosság Dániában, évente 2 millió látogatóval, ahol a hétköznapokon sem unatkoznak turisták. Skagenben fellelhetőek első osztályú gourmet éttermek, tengerparti hotelek és múzeumok is. Ha azonban kirándulásra vágyik az ember, akkor nem szabad kihagyni a Skagen és Frederikshavn között elhelyezkedő vándorló homokdűnét, a Råbjerg Mile-t, amely Észak-Európában a legnagyobb ebben a kategóriában. Mivel Dánia egy északi ország, így nem is gondolnánk, hogy sivatagi látványban lenne részünk pedig, ha akármerre nézünk a Råbjerg Mile homokdűnén, akkor homokba ütközik a szemünk.

Nem maradhat ki a Grenen a Jylland félsziget csúcsát alkotó homoknyúlvány, ahonnan páratlan látványban részesülnek az ide látogatók, a Skagerrak és a Kattegat tengerszorosokat, azaz az Északi-tengert és a Balti-tengert választja el ez a földrész. A két tenger találkozását szabad szemmel is meg lehet figyelni, amely egy igazán lenyűgöző természeti jelenség. Grenen Skagentől 3 kilométerre található és gyalog a tengerparton lehet megközelíteni, ahol több második világháborús betonerődítmény is fellelhető. A partról gyakran megfigyelhető több delfin-és fókafajta is, amelyből az utóbbiak, ha kedvük telik megpihennek Grenen homokos tengerpartján, egyedülálló fotó lehetőséget kínálva a látogatóknak.

Akciós repjegyek Dániába:

Szöveg: Molnár Petra

Képek forrása: Molnár Petra


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top