Connect with us

Hírek

Érdekességek a nagyvilágból: újjáéled a Colosseum ősi színpada

Érdekességek a nagyvilágból: újjáéled a Colosseum ősi színpada

Még pár év, és akár a kedvenc zenekarod valamelyikét is láthatod Róma városának ikonikus épületében. Az olasz kulturális miniszter nemrégiben 10 millió eurót ajánlott fel annak a mérnöknek, aki képes megépíteni a Colosseum egykori színpadát, hogy újra előadások színterévé változtathassák a hatalmas arénát.

Róma városában már most a világjárvány utáni időkön gondolkodnak. Az olasz kulturális miniszter nemrégiben 10 millió eurót ajánlott fel annak a mérnöknek, aki képes megépíteni a Colosseum egykori csapóajtókkal és rejtett liftekkel is ellátott színpadát. Igaz, ezúttal nem véres gladiátorjátékokat, hanem koncerteket és színházi produkciókat terveznek majd adni az épületben. Ha megtalálják a legmegfelelőbb mérnököt az óriási feladatra, akkor 2023-ban a világ egyik legismertebb amfiteátruma újra kulturális központtá válhat.

„Hiteles képet szeretnénk adni arról, hogy milyen volt régen, és javaslatokat várunk a világ minden tájáról. Az aréna a magas kultúra helyszíne lesz, azaz koncertekre vagy színházi előadásokra fogják használni.” – nyilatkozta Alfonsina Russo, a Colosseum igazgatója a The Times-nak.

Colosseum

Miután időszámításunk előtt 80-ban felavatták a római Colosseumot, az közel 35 000 római befogadására volt alkalmas. A nézők a gladiátorok és különféle ragadozók durva összecsapásának lehettek itt szemtanúi. Az állatokat egy komplex felvonórendszer segítségével szállították a színpadra, de a korabeli mérnökök azt is lehetővé tették, hogy az epikus tengeri csaták megjelenítése érdekében vízzel árasszák el a színpad egész területét. Az utolsó gladiátorjátékokat a Római Birodalom bukása idején, időszámításunk szerinti 5. században tartották.

Amennyiben sikerülne újra felhúzni a behúzható padlót, akkor a látogatók abból a szemszögből láthatják majd a Colosseumot, mint régen a gladiátorok. A kormány február 1-ig várja a pályázatokat, hogy aztán a tervek szerint valamikor 2023-ban befejeződjön az ambíciózus projekt.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top