Connect with us

Magazin

Ciprus a strandokon túl. Teljes útmutató a szépség és a szerelem szigetéhez

Ciprus a strandokon túl. Teljes útmutató a szépség és a szerelem szigetéhez

Ciprus szigete a Földközi-tenger legtávolabbi szegletében rejtőzik többi európai rokona elől. Mindannyian ismerjük a legendát, mely szerint Aphrodité, a szépség istennője a tengeri habokból született meg ezen a szigeten. Nem lehet véletlen, hogy maga Ciprus is ily gyönyörű! Ismerd meg még közelebbről cikkünk segítségével, ahol bemutatjuk a sziget összes gyöngyszemét a városoktól kezdve, a természeti látnivalókon át egészen a legszebb strandokig.

Mikor utazz Ciprusra?

A Földközi-tenger délkeleti részén fekvő sziget évente több, mint 300 napsütéses nappal van megáldva, így az év bármely szakaszában kellemes úti cél. Érdemes azonban elkerülni a kibírhatatlan hőséggel és turistatömeggel jellemezhető főszezont, főleg a júliusi és augusztusi hónapokat. Válaszd inkább a március-április vagy szeptember-november közötti időszakot.

Közlekedés a szigeten

Ciprus felfedezésének legegyszerűbb és legrugalmasabb módja az autóbérlés. Ha viszont nincs lehetőséged (vagy nem szeretnél) járművet bérelni, Ciprus buszrendszere tiszta, biztonságos és kényelmes. Naponta több Intercity Buses járat köti össze a sziget fontosabb városait, ebbe beletartozik Larnaca, Limassol, Paphos, Nicosia és Ayia Napa is. A jegyek távolságtól függően 5-9 euróba kerülnek, s készpénzben is megvásárolhatók közvetlenül a buszon.

A szigetet legegyszerűbben bérelt járművel lehet felfedezni.

Fontos tudnivaló utazásod előtt: az ország 2 részre oszlik

Egy évszám, amely rengetegszer felbukkan majd a látogatásod során, az 1974. Ez az az év, amikor minden megváltozott Ciprus szigetén: a görög hadsereg katonai puccsot kísérelt meg, válaszul Törökország beküldte csapatait és elfoglalta a sziget kb. egyharmadát. Így jött létre az Észak-Ciprusi Török Köztársaság. Törökország az egyetlen, amely elismeri az államot, míg a nemzetközi közösség többi része Észak-Ciprust a Ciprusi Köztársaság részének tekinti.

Ha meglátogatnád az északi partot is: hogyan utazzunk át a határon?

Az Ercan Nemzetközi Repülőtér Észak-Ciprus elsődleges repülőtere, s csak törökországi átszállással lehet ide repülni. Csak abban az esetben jelenthet előnyt ide repülnöd, ha kizárólag Észak-Ciprust tervezed meglátogatni.

Mi azonban minden esetben a déli részt ajánljuk repülésed szempontjából, több okból is. Első sorban, a Ciprusi Köztársaság kormánya az Ercan reptéren való belépést valamilyen mértékben illegálisnak tekinti, így ha utazásod során Dél-Ciprust is meglátogatnád, felesleges komplikációkba ütközhetsz a határátkelés során. Fordítva viszont ez nem jellemző – a déli részről egy gyors határellenőrzést követően át tudsz jutni Észak-Ciprusba és vissza. Ne feledd, útlevélre minden esetben szükséged lesz. A másik nyomós ok, amiért érdemes a Dél-Ciprusra érkezés mellett döntened, az alacsony jegyárak és a kényelmes, többnyire átszállás nélküli repülés. Bécsből és Budapestről több fapados légitársaság is indít rendszeres járatokat Paphos-ba és Larnaca-ra.

Olcsó repjegyeink Ciprusra:

Ciprus legfontosabb városai

Paphos

Paphos (vagy Pafos) városa az ókori Ciprus szíve, s kötelező úti cél a történelem rajongói számára. A város talán leghíresebb látnivalója a Nea Paphos régészeti lelőhely, egy hatalmas terület telis-tele páfoszi mozaikokkal, romokkal és történelmi kincsekkel. Egy másik említésre méltó a „Királysírok” (Thombs of the Kings), a part mentén fekvő, felfedezésre váró vízparti síremlékek. Mindkét látnivaló megtekinthető egy napon belül, s egy sétány köti össze őket a part mentén. További fontos történelmi látnivalók a Paphos kastély, a római színház és az Agia Kyriaki Chrysopolitissa körüli romok.

Aggodalomra nincs ok, Paphos-ban azok sem fognak unatkozni, akik nem rajonganak a történelemért. Az éttermekkel és bárokkal szegélyezett városi kikötő remek kiindulópont egy esti sétához. Egy kicsit továbbhaladva, a Thombs of the Kings Avenue remek éjszakai életet kínál a szórakozni vágyóknak. Ha pedig gyerekekkel érkezel, az Aphrodite Waterpark-ot imádni fogják. A vízparttól távolodva bukkanhatsz rá Paphos óvárosára, melynek szűk utcácskái tökéletesek a bóklászásra, s minden sarkon érdekes butikokkal és éttermekkel várnak.

Paphos a sziget ókori történelmének és kultúrájának központjaként ismert.

Nicosia

Nicosia (vagy más néven Lefkosa) Ciprus fővárosa, s egyben a világ utolsó ketté osztott fővárosa, Törökország részleges megszállása miatt. Indulj egyenesen a Ledras sétány felé, hiszen minden fontosabb látnivaló csak pár sarokra található innen, beleértve például a gyönyörű Panayia Phaneromenis templomot.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságba a Ledras-i ellenőrzőponton lehet a legegyszerűbben átjutni. A jól megjelölt gyalogos sétányon egyenesen a ciprusi határőrhöz érsz, ahol elég felmutatnod az útleveledet mindkét oldalon és átkelned a határzónán – 5 percen belül már a másik oldalon is vagy! Ezzel Nicosia óvárosának szívébe csöppentél, amely tökéletes kiindulópont a város felfedezéséhez.

Az óvárosban bőven van felfedeznivaló. Látogasd meg a város felett magasodó fő mecsetet, a Selimiye-t, amely az egykori katolikus templom épületében található. Innen könnyedén átsétálhatsz az Atatürk térre, amely tele van szebbnél szebb történelmi épületekkel. A Büyük Hamam egy régi török fürdő, amelyet nyüzsgő piaccá alakítottak át, s most szuvenírboltok, könyvesüzletek ás kávézók szegélyezik. A macskaköves utcácskákon helyi árusok kínálják különböző termékeiket – s itt a ciprusi résznél jóval alacsonyabb áron tudsz bevásárolni! Ne feledd azonban: itt törökül beszélnek, és a török lírát használják!

Kilátás Nicosia észak-ciprusi részére és a gyönyörű Selimiye mecsetre.

Ayia Napa

Ayia Napa egy népszerű üdülőváros, főleg az európaiak körében. Híres éjszakai életéről és minőségi klubjairól, melyek közül a legtöbb a Nissi Avenue-n, a tengerparton húzódó főutcán található, míg pár a történelmi óvárosban kapott helyet. Ne hagyd ki a gyönyörű városi partot sem, melynek nagy részét egy hangulatos sétány szegélyezi, másik részét pedig divatos szállodák és üdülőhelyek privát strandjai foglalják el.

Tégy egy sétát a Love Bridge-hez is: ez az egyedülálló sziklaképződmény hidat képez egy meseszép öböl felett, naplementekor Ciprus egyik legromantikusabb helyének tartják. Ennek a különleges „hídnak” a közelében egy másik egyedi látnivalóra is lelhetsz: az Ayia Napa Szoborparkra. Az egész létesítmény egy domb tetején fekszik közvetlenül a strand mellett, így a különböző országokat képviselő szobrokon kívül a kilátásban is gyönyörködhetsz.

Naplemente Ayia Napa természetes kőhídjánál, a Love Bridge-nél.

Larnaca

Egy újabb gyöngyszem Ciprus déli partján. Akárcsak Ayai Napa, Larnaca is híres nyüzsgő éjszakai életéről. Remek kiindulópont a sziget felfedezésére, így sokan döntenek úgy, hogy Larnaca-t válasszák „bázisul”. Kihagyhatatlan látnivaló a város szimbóluma, a kolostor, valamint a mesés vízparti sétány.

Kilátás Larnaca főutcájára és a Phinikoudes strandra.

Famagusta

Egykor gazdagságáról és gazdasági jelentőségéről világszerte ismert volt, ma azonban Famagusta-t a turisták már sokszor figyelmen kívül hagyják. Te ne kövesd el ezt a hibát! A város leghíresebb látványossága a jól megőrzött velencei falak, egy gyönyörű történelmi mecset és a számos, ciprusra jellemző üdülőhely.

Lala Mustafa Pasa mecset Famagusta központjában.

A természet szerelmeseinek: Természeti kincsek Cipruson

Aphrodité fürdője – A sziget nyugati oldalán fekvő fürdő az a hely, ahol állítólag Aphrodité istennő a szeretőjével találkozott. A fürdő egy kis barlangot és vízesést is rejt, amely az istennőről elnevezett ösvényen keresztül érhető el.

A fürdő rejtett vízesése az Aphrodité ösvényen keresztül érhető el.

Avakas szurdok – Csak egy rövid autóútra található Paphos-tól, így remek célpont egy egynapos kirándulás keretein belül. Ez állítólag az egyik legszebb és legkülönlegesebb hely a szigeten. Érj ide kora reggel a hőség és a turistaáradat elkerülése érdekében.

Az Avakas szurdok a sziget egyik legkülönlegesebb helyszíne.

Troödos hegység – Tedd színesebbé a vakációd és egy napot szánj a sziget hegyeinek felfedezésére a tengerpart helyett! A Troödos hegység telis-tele van mesebeli hegyi falvakkal, amelyek többsége elszigetelt a turisták elől, teljesen autentikus légkört biztosítva.

A Troödos hegység egyik mesebeli falva.

Ciprus páratlan tengerpartjai

Mindannyiunk számára világos, hogy Ciprus főleg a strandolásról szól. A szigetnek hivatalosan 160 strandja van, melyek közül 69 kék zászlós. De az elismert strandokon felül rengeteg érintetlen rezervátumot és üres öblöt is felfedezhetsz, amelyek együttesen a szigetet Európa egyik legbőségesebb strandkínálatú helyszínévé teszik. Mutatjuk 7 kedvencünket.

1. Konnos Beach, Ayia Napa

Annak ellenére, hogy viszonylag közel fekszik Ayia Napa bulizós negyedéhez, a Konnos-öblöt és ugyanazt a nevet viselő tengerpartját nem a DJ-k és a bulizós hajók jellemzik, sokkal inkább a nyugodt, harmonikus légkör, rengeteg helyivel. Az öböl blokkolja a nagyobb hullámokat, így tökéletes helyet biztosítva az úszáshoz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyönyörű Capa Greco Nemzeti Park pedig csak pár kilométerre található.

Konnos Beach.

2. Nissi Beach, Ayia Napa

Kétség kívül Ciprus leghíresebb strandja, amely minden kívánságodnak igyekszik eleget tenni: rengeteg vízi sportolási lehetőséget, számos bárt, éttermet, DJ-t és egyéb kényelmi szolgáltatást kínál. Apálykor sétálj át a Nissi szigetre is!

Nissi Beach.

3. Lara Beach, Paphos

A sziget legnyugatibb részén fekvő Akamas-félszigettől délre rejlő Lara öböl egy ritka szépség. És látszólag nem csak az emberi lények számára tetszetős: ez a fafejű teknősök egyik kedvenc fészekrakási helye már évek óta. A különleges lakók védelme érdekében nincsenek kényelmi létesítmények, de még egy öbölbe vezető kiépített ösvény sem.

Teknősfészkek a Lara Beach-en.

4. Fig Tree Bay, Protaras

Ciprus egyik legtisztább strandjaként tartják számon a keleti fekvésű „Fügefa öblöt”. Napozóágyak és felfrissülések is rendelkezésre állnak, de a nyugalom kedvelői az embertömeg és a nyüzsgés elől a szomszédos kis szigetre „menekülhetnek” egy kis evezés árán.

Fig Tree Bay.

5. Pissouri-öböl, Pissouri

A Pissouri Beach méltán büszke kék zászlós státuszára, s arra is, hogy Ciprus déli partjának egyik legnépszerűbb strandja. Különböző vízi sportok kipróbálására is lehetőséget kínál, az elkötelezett barnulóknak pedig egy közeli nudista strandszakaszt is tartogat a tarsolyában.

Pissouri Beach.

6. Governors’s Beach, Pentakomo

A Limassol és Larnaca közötti főút mentén fekvő Governor’s Beach három fehér sziklás öbölből áll, s remek sznorkelezési és horgászási lehetőségekkel várja látogatóit. A szomszédos Pentakomo falucska tavernái pedig Ciprus legfrissebb halételeivel kínálnak.

Governor’s Beach.

7. Mackenzie Beach, Larnaca

Számos oka van annak, miért kéne meglátogatnod a Mackenzie strandot: kényelmes nyugágyak, sekély és biztonságos tenger és a lehetőség hihetetlenül alacsonyan szálló repülőgépek megcsodálására, amelyek a közeli Larnaca repülőtéren szállnak le. Mindezen felül a sziget egyik legjobb búvárhelyszíne. Számos közeli búváriskola várja az újoncokat, a tapasztaltabbakat pedig az MS Zenobia, egy 1980-ban elsüllyedt komphajó látványos roncsához invitálja.

Mackenzie Beach.

Ez is érdekelhet:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top