Connect with us

Magazin

Barcelona ikonikus építészetének 9 példája, amelyeket teljesen ingyen meglátogathatsz

Barcelona ikonikus építészetének 9 példája, amelyeket teljesen ingyen meglátogathatsz

Antoni Gaudí kétségtelenül Barcelona egyik leghíresebb ikonja. Élénk színekkel, érdekes formákkal, egyeletlen felületekkel és páratlan mintákkal gazdagította a város esztétikáját. Utazásod során azonban kár lenne csak a Güell park vagy a Sagrada Familia meglátogatására korlátozódnod. A gyönyörű spanyol várost különböző korszakok építészeinek gyöngyszemei tarkítják, ugyanakkor megjelennek a 21. század modern vonásai is, amelyek teljes tökéletességgel egészítik ki a történelmi alapokat. A listánkon szereplő épületek Barcelona történelméről és jelenéről mesélnek, s teljesen ingyenesen meglátogathatóak.

Akciós repjegyek Barcelonaba:

1. Catedral de Barcelona + Barri Gótic

A lenyűgöző gótikus katedrális egy 4. századi templom alapjaira épült. Az építése kb. 150 évig tartott, 1298-ban kezdték meg. Már első pillantásra le fog nyűgözni az épület mérete és gyönyörű faragott részletei. Ingyenesen látogatható hétköznap 8.30 és 12.30 között, illetve 17.45 és 19.30 között.

Catedral de Barcelona

A katedrális közelében található a Barri Gótic gótikus negyed. Merülj el itt a középkori és neogótikus hangulatban a város híres utcáinak egyikén. Ilyen például a Carrer del Cardenal Casañas vagy a Carer dels Escudellers a Placa George Orwell térrel.

Barri Gótic

2. Sagrada Família

Az ikonikus Sagrada Família-t senkinek sem kell bemutatnunk. Bár a katedrálisba való belépéshez természetesen fizetni kell, kívülről is megéri megcsodálni. Sőt, barcelonai utazásod közel sem lesz ugyanaz, ha ezt nem teszed meg. A homlokzat figurális szobrai modernista módon ábrázolják az egyes keresztény jeleneteket. Igyál meg egy finom kávét a Carrer de Mallorca egyik közeli kávézójában, vagy ülj le a Plaça de la Sagrada Família egyik padjára és élvezd a páratlan kilátást.

Sagrada Família

3. Casa Batlló

Ez a remekmű közvetlenül a Passeig Gracia metrómegállóval szemben található. A prominens katalán üzletember, Josep Batlló 1903-ban vásárolta meg az épületet és kereste fel Gaudí-t, hogy alakítsa át családja egyedülálló művészi otthonává. Ma már lehetetlen elsétálni a nem éppen hétköznapi épület mellett. Az íves tetőterasz úgy néz ki, mint egy sárkány bőre, az elülső homlokzatot pedig csillogó minta borítja. Ma múzeumként szolgál, ahová a belépő kb. 25 euró, de kívülről teljes szépségében megtekinthető. A Passeig Gracia egy ikonikus körút, a Casa Batlló pedig csak egy varázslatos eleme a sok közül.

Casa Batlló. Forrás: Shutterstock/r.nagy

4. Estación de França

Az Estación de França vasútállomás egyértelműen Barcelona legszebb állomása. Többek között az elhelyezkedése miatt is kitűnik – a vízpart és az El Born divatos városrész között fekszik. 1926-ban épült és hivatalosan az 1929-es világkiállításon nyitották meg. Az állomás bejárata a modern építészet és az art deco hatások kombinációja. Egyszerű színeit a márvány, bronz és kristály egészíti ki. Pillantsd meg a baglyokat ábrázoló miniatűr szobrokat is, amelyeket stratégiailag a galambok elriasztására helyeztek el.

Estación de França. Forrás: Shutterstock/Felix Lipov

5. Mercat Santa Caterina

A Santa Caterina piacot először 1845-ben nyitották meg, Barcelona első beltéri élelmiszerpiacaként. A spanyol polgárháború ideje alatt igencsak fontos volt a helyi lakosság számára, hiszen élelemhiány miatt érkeztek ide a környező városokból. A vásárcsarnok homlokzata az eredeti épületre emlékeztet, de a 2005-ös felújítás során jellegzetes íves mozaiktetőt kapott. Ingyenesen körülnézhetsz, de elég valószínű, hogy az itt árult finomságok csodálatos illata rávesz majd a vásárlásra. A piac hétfőn, szerdán és szombaton 7.30-tól 15.30-ig, kedden, csütörtökön és pénteken pedig 7.30-tól 20.30-ig tart nyitva.

Mercat Santa Caterina

6. Suites Avenue

A Suites Avenue a Casa Batlló közelében található. Ez egy egyedülálló kortárs épület, amelyet a híres japán építész, Toyo Ito tervezett. 2009-ben nyitották meg luxuxszállodaként, modern apartmanokkal, wellness központtal és tetőterasszal. Lenyűgöző acélhomlokzata vágott fémcsíkokból áll. Az épület érdekes kontrasztot alkot Gaudí La Perdera-jával az utca túloldalán. Vess egy pillantást mindkét építészeti remekműre, amelyek valójában egy évszázadnyi távolságra vannak egymástól. Olyan érzésed lesz, mintha két évszázad között ugrálnál.

Suites Avenue

7. Templo de Augusto

Augustus temploma ma már csak egy rom, amely Barcelona római múltjának bizonyítéka. A várost ugyanis Barcino római kolóniaként alapították. Ez az épület a Kr. e. 1. századból származik, s ma ingyenesen látogatható. Megtekinthető hétfőn 10.00 és 14.00 között, keddtől szombatig 10.00 és 19.00 között, vasárnap pedig 10.00 és 20.00 között.

Templo de Augusto. Forrás: Shutterstock/Marco Rubino

8. Torre Glóries

Az egykor Torre Agbar néven ismert épület egy felhőkarcoló Barcelona kellős közepén. 2003-ban épült Jean Nouvel francia építész és a b720 barcelonai építésziroda együttműködésében. A töltény alakú épület 144 méter magas. Üveg borítja, amely az égbolt, a város és a Földközi-tenger színeit tükrözi. Különösen szép este, amikor gyönyörűen meg van világítva.

Torre Glories

9. Mercat Els Encants Vells

Az Encants Vells bolhapiac az 1300-as évekre nyúlik vissza. A Torre Glóres közelében található, s Barcelona elképesztő építészetének jeles képviselője. Ez egy szabadtéri piac, amely egy réteges tükrökből készült tetővel rendelkezik. 2013-ban Fermin Vázquez tervei alapján épült, és ma a város egyik ikonikus épülete. A piac hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton 9.00 és 20.00 között tart nyitva. 500 stand termékei közül válogathatsz.

Mercat Els Encants Vells. Forrás: Shutterstock/Arthur C. C. Hsieh

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top