Connect with us

Magazin

15 hely a Földön, mely mintha egy másik bolygóról származna

15 hely a Földön, mely mintha egy másik bolygóról származna

Történt már veled olyan, hogy eltévedtél a hazavezető úton? És olyan helyen kötöttél ki, amelyiket eddig még nem volt alkalmad megismerni? Mi lenne, ha eltévednél egy picit az egész világon? Nem kell, hogy a Földre mindig a jól ismert zöldeskék golyóként nézzünk. Néha hagyhatjuk, hogy meglepjen minket. Mint például most, utazzunk el 15 olyan úti célba, melyek úgy hatnak majd ránk, mintha egy teljesen más bolygóról pottyantak volna le hozzánk, emberekhez.

Advertisement

1. A Chile-i Márványkatedrális

A Márványkatedrális vagy a márványbarlang minden patagóniai utazás fénypontja. A General Carrera tó eróziójából jött létre, mely 10000 év elteltével dobta ki magából ezt az óriási darab kék márványt. Vizébe a patagóniai jégmezők folyói ömlenek, így gazdagítják különféle ásványi anyagokkal, és kékessé varázsolják az árnyalatát. Ha valamilyen módon ki tudnánk tépni a Márványkatedrálist a helyéről, akkor egy 5 milliárd tonnás barlangos sziklát „tarthatnánk kezünkben”. Egészen hihetetlen, ugye?

2. Világító planktonok a Maldív-szigeteken

Imádsz csillagokra nézni romantikus nyári éjjeleken? Mi is. De még jobban szeretjük, ha közben nem görcsöl be a nyakunk. A Maldív-szigeteken ez is lehetséges. Naplemente után az óceán partján apró fények jelennek meg, melyek millió ragyogó csillagra emlékeztetnek. Ezen szokatlanul mesebeli természeti (és egyben természetfelettien ható) jelenség mögött a világító planktonok rejtőznek. Reméljük, hogy nem rontjuk el ezt az élményt, ha eláruljuk, hogy nem éppen kellemes okból keletkezik: a plankton védelmi mechanizmusáról van szó stresszhelyzetben, mégpedig amikor a hullámok a parttal ütköznek.

3. A Zhangjiajie erdőpark Kínában

Minden relatív, ugyebár. Azon a helyen, melyről most mondanánk pár szót, a magasság még a szokásosnál is relatívabb árnyalatot nyer. A kínai Zhangjiajie nemzeti erdőpark különlegességei azok a hatalmas kvarc-homokkő oszlopok, amelyek a szubtrópusi erdőből 1000 méter magasságba emelkednek ki. Ezek a természeti (vagy természetes?) felhőkarcolók szinte szó szerint repesztik az eget. A ködös hely hangulata olyan érzést kelt majd benned, mintha valamilyen fantasztikus film kellős közepébe csöppentél volna… Például az Avatarba. Készítőinek egyébként éppen ez a hely volt a legnagyobb inspirációja.

15

4. A Vatnajökull jégmező Izlandon

Európa legnagyobb jégmezője hihetetlen nagyságú területet tudhat a magáénak: 8100 négyzetkilométert. Így Izland 8 %-át teszi ki. Alatta egy pár aktív tűzhányó rejtőzködik, melyek közül a Grímsvötn tört ki legutoljára 2011-ben. A Vatnajökull számos izlandi folyó otthona is, nem is csoda tehát, hogy a jelentése folyós jégmező.

15

5. A Lencois Maranhenses Nemzeti Park Brazíliában

A finom, fehér homokdűnék számtalan kristálytiszta lagúnát rejtenek a Lencois Maranhenses Nemzeti Parkban. Ezeket mintha csak fürdőzésre teremtette volna a természet kegyes ereje. Bárhová is nézel, tökéletesen szabályos dűnék redőit látod, szinte hihetetlennek tűnhet, hogy nem valamilyen sablonok szerint formázták ki őket. A kristályos tavak vize az egész éven leesett csapadékból keletkezik. A természet igazi csodája ez a hely!

6. A Dallol vulkán krátere Etiópiában

A Dallol vulkán 1926-os kitörése hihetetlenül kísérteties helyet hozott létre. Egy krátert, ahonnan só, kén, ásványi anyagok, mérgező gázok és forró források szivárognak ki. Mindez természetesen a bolygónk egyik legalacsonyabb fekvésű területén történik. Ehhez a tényhez még ad hozzá a világ legmagasabb éves átlaghőmérsékletét (34,4 °C), és így már bizonyítékot is nyersz arra, hogy a pokol tényleg létezik.

15

7. Yuanyang rizsteraszai Kínában

Kína és a rizs. Elválaszthatatlan fogalmak. A Yuanyang térség rizsteraszai nem éppen pici területet tudhatnak magukénak: 28000 hektárt. Eszközök minimális igénybevételével, kézzel „faragták” őket a földbe a hani etnikai csoport képviselői körülbelül 1300 évvel ezelőtt. Sokan azt mondják, hogy a Föld legszebb „vonalai”, különösen naplemente és napkelte idején. A hely árnyalatai tényleg úgy néznek ki, mintha egy másik bolygó színskálájába tartoznának.

8. A Mount Bromo tűzhányó Indonéziában

A Mount Bromo csúcsa a tengerszint felett 2329 méter magasságból néz le bázisára, a Jáva-szigetre. A hegy belsejében egy aktív vulkán fortyog, melyet a hindu lakosság már évszázadok óta istenít. Mind a mai napig évente kerül itt megrendezésre a Yadnya Kasada fesztivál, mely során helyiek százai kínálnak áldozatokat a tűzhányó lábánál gyümölcs, rizs és más élelmiszer formájában, csak hogy ne ébredjen fel a szeszélyes istenek haragja. Nos, nem tudjuk, hogy mennyire segít ez a rituálé, mivel nem olyan régen, 2016-ban tört ki a vulkán utoljára, és hamujával belepte a környező falvakat.

9. A Fly gejzír Nevadában (USA)

A Fly gejzír nem teljesen a természet teremtő erejének az eredménye, emberi kéz is segített a születésénél. A szökőforrás ugyanis akkor buggyant ki, amikor 1964-ben egy természeti energia vizsgálatára szolgáló kutat hoztak itt létre. A gyönyörű színeit az ásványi anyagoknak köszönheti. Csodálatos látványt nyújt három csúcsa, melyek még a másfél méter magasságot is elérhetik.

10. A Salar de Uyuni sivatag Bolíviában

A bolíviai Salar de Uyuni a világ legnagyobb sósivataga. A fehér nátrium-klorid (só J) és a horizont végtelenszámú lehetőséget kínál optikai játékok felfedezésére. Ha nyitott tenyérrel állsz pár méterre az autódtól, olyan fényképet készíthetsz, melyen mintha csak egy játékjárgányt tartanál a kezedben. Biztosan láttál már ilyet. A legvarázslatosabb ruháját azonban eső után ölti fel a sivatag, amikor is a fehér felhők az óriási, lapos pocsolyákban tükröződnek vissza. Felhők feletted, felhők alattad, mintha csak a Mennyország egyik szobájában állnál.

11. A Lower Antelope kanyon Arizonában (USA)

A Lower Antelope, vagyis az Alsó Antilop-kanyon gyönyörű, ívelt falait nem festegető óriásoktól származnak, hanem homokkőről évszázadok óta folydogáló víz alakította ki. A Navajo őslakosok szent helye a világ legfotogénebb kanyonjainak egyike. Évente turisták százezrei fotózzák azt a hihetetlen fényjátékot, amelyet a nap sugarai hoznak létre a kanyon spirális falain. Ami a hely megnevezését illeti, nemcsak véletlenül választott titulusról van szó. Az antilop itt valódi antilopot jelent. Ezek az állatok egykoron vígan ugráltak a környező prériken.

15

12. A Pamukkale mészkőmedencék Törökországban

A Pamukkale jelentése „gyapotvár”. Valójában tektonikus törésvonalon található termáltavak természetes komplexumáról van szó. A források érdekes kémiai reakciónak köszönhetik szépségüket. A legenda azonban úgy tartja, hogy a teraszok úgy jöttek létre, hogy óriások gyapotot szárítottak rajtuk (innen származik a hely neve is). Pamukkale az egyik legnépszerűbb hely Törökországban, és ezen egy kicsit sem csodálkozunk.

15

13. Jégbarlang a Mutnovsky tűzhányónál Oroszországban

A Mutnovsky vulkán (Mutnovskaja sopka) Kamcsatka szíve. Nem is olyan régen, 2012-ben fedezték fel az jégbarlangját, és teljesen véletlenül. Szépségével azonnal meghódította az egész világot. A körülbelül egy kilométer hosszúságú alagutat forró víz vájta ki, mely a vulkán lejtőjén és a jégmező alatt halad át. A jégbarlang egyik legcsodálatosabb része a napsugarakkal ékesített plafonja, mely a türkiz, a lila, a sárga és a zöld színeiben pompázik. A szomorú tény azonban az, hogy ez nem éppen egy pozitív folyamat eredménye: olvadnak Kamcsatka jégmezői a globális felmelegedés következtében.

14. A Grand Prismatic Spring forrás Wyomingu-ban (USA)

A Yellowstone Parkban bugyogó Grand Prismatic Spring forrás a maga nemében a legnagyobb az Egyesült Államokban, a világon pedig a harmadik leghatalmasabb termálvízforrása. Színtartománya tartalmazza a szivárvány teljes színskáláját, ezt tarka baktériumoknak és algánknak köszönheti, melyek táplálékául a forrás ásványi anyagai szolgálnak. A baktérium színe egyébként a víz aktuális hőmérsékletétől függ. Mivel a középpontja a baktériumok számára túlságosan meleg, inkább a szélein tartózkodnak, és a víz közepe felé a gyönyörű türkizkék dominál.

15

15. Kappadókia (Kapadokya) Törökországban

Végezetül ismerkedj meg a világ marslakó-falvával. A kúp formájú sziklákba vájt házak és a környező vulkáni völgye, melyek Uchisar településéhez tartoznak olyan hatást keltenek, mintha éppen egy űrhajó fedélzetéről szálltál volna le éppen. Az égboltot azonban minden reggel ismerős, Földről származó alakzatok lepik el, mégpedig tarkabarka hőlégballonok. Ezekből végtelen és mesebeli látvány kínálkozik a falura és a völgyekre. Nem is csoda, hogy ez a világ egyik legközkedveltebb helye a hőlégballonok rajongóinak szemszögéből. De a szép után szomjazó turistákéból is.

15

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

A Brexit után: többé nem elég a személyi igazolvány. 2021 októberétől útlevél szükséges https://t.co/K7TRbh2XhHMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Milánó retúrjegy Budapestről most 7 320 Ft-tól https://t.co/e8f1GS7VYEMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
NAP AJÁNLATA: 4*-os pihenés Dubajban Budapestről 129 900 Ft-tól https://t.co/nG5FO5oRQtMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
20 kihagyhatatlan látnivaló és program Dubajban https://t.co/BpEQbRQB4YMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái https://t.co/1cWbByFbSGMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Városlátogatás Dániában? Repjegyek Koppenhágába most 11 421 Ft-tól https://t.co/rjNgHF6aW9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Édes élet olasz módra: mit eszik az olasz s mit (és hol) kóstoljunk mi https://t.co/VRNGUch41dMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Szuper repjegy! Irány a csodás Mallorca teszt és karantén nélkül (is), foglalj 7 489 Ft-tól https://t.co/OISUiCApzkMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Kora őszi pihenés Cipruson privát transzferrel az árban 95 900 Ft-tól https://t.co/n7BPdviM50Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
LAST MINUTE REPJEGYEK: foglalj akár 70%-os kedvezménnyel! Repjegyek 4 968 Ft-tól https://t.co/uEUOBLKy2QMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top