Connect with us

Magazin

A strandokon túl: miért kötelező látni, szeretni Zanzibárt!?

A strandokon túl: miért kötelező látni, szeretni Zanzibárt!?

Ha valaki Kenyába esetleg Tanzániába utazik, lehetetlen, hogy ne ajánljuk figyelmébe Zanzibárt. Hogy miért? Mert ez a tökéletes földi paradicsom, ahol hatalmas pálmákkal tűzdelt, fehér homokos strandok, bőséges napsütés, na és persze (külön örömünkre) egzotikus szuahéli ételek is várnak ránk. Zanzibár pontosan az a hely, ahol kicsit mind megtapasztalhatjuk a múlt varázsát és rájöhetünk, hogy az életet így, gondtalanul is lehet élni.

Advertisement

Dzsungelszafari, fenséges gótikus építészet, lenyűgöző tájak, gazdag kulturális örökség, egzotikum. Ez Zanzibár, egy szigetcsoport közvetlenül Kelet-Afrika partjainál, amely garantáltan elvarázsol fehér homokos strandjaival, trópusi növényzetével és a fűszerek tiszta illatával. Itt egész évben nyár van, az emberek közvetlenek és barátságosak, hisz ahogy ők mondják: az élet szép és gondtalan.

Sokszínűsége nemcsak a természeti adottságain tükröződik vissza. Zanzibár csábítása, mondhatni időtlen. Az izgalmas afrikai szafarik után egészen másfajta élményeket rejt magában. A szigetvilágot mostanáig alig érte el a modernizáció, így pedig szinte hihetetlen, hogy egykoron itt volt Kelet-Afrika kereskedelmi és politikai központja. Felfedezni egyet jelent az időutazással…

Zanzibár a 19. században a világ elsőszámú fűszerszigetévé és a rabszolga-kereskedelem központjává nőtte ki magát. Olvasztótégelye volt az afrikai, indiai és arab hatásoknak. Manapság lakói nagyrészt iszlám vallásúak, akik szigorúan ragaszkodnak is kultúrájukhoz. A zanzibári kézműves hagyományok például, máig őrzik a kézi faragás művészetét. A gombokkal díszített gyönyörű ládák készítése mellett a fából faragott, védett ajtók is mind híresek.  

Az egyetlen város a sziget nyugati oldalán található. Stone Town, azaz a Kőváros – a nemzeti örökség védelme alatt áll, és az elmúlt 200 évben keveset változott. A kanyargó sikátorok, a nyüzsgő bazárok, fűszerpiacok, mecsetek, katedrálisok és a gyarmati épületek mindmáig hűen tükrözik a múlt hihetetlen és sokoldalú örökségét. 

Zanzibár most szuper áron
Zanzibár

A múlt szépségeinek megcsodálása mellett persze szórakozásra is van lehetőség. Mnemba szigete páldául, amely 3 km-re található Zanzibár észak-keleti partjától, egyike a legnépszerűbb sznorkel helyeknek. A szigetet csodálatos, hatalmas korallzátony övezi, ahol a gazdag tengeri élővilág lenyűgöző élményt nyújt. Ha pedig merülni nem is, csodálatra még van okunk. Ezen a területen nagy számban élnek ugyanis trópusi- és palackorrú delfinek.

A sziget déli részén a varázslatos Jozani erdő található, a biodiverzitás lenyűgöző helyszíne, ahol a kisebbeknek is jól esik egy kellemes túrát tenni. Az erdőség számos fajnak ad otthont, köztük a zanzibári vöröskolobusznak. Igen mókás kinézetű majomfajta ez, és egyedül a zanzibári szigeteken fordul elő. Összpopulációját mindössze 1000-1200 egyed közöttire becsülik.

Zanzibár kedvezményesen

Gyors zanzibári utazási tippek

 • Szánjunk időt arra, hogy felfedezzük Stone Town finom ízeit és kultúráját. A díszes, faragott kapuiról híres labirintusszerű utcákon még eltévedni is jól esik majd.
 • Utazás előtt mindenképp csomagoljunk el egy búvármaszkot! Hasznát fogjuk venni.
 • A fűszerek és a kávé kavalkádja lenyűgöző a szigeten. Egy kiadós túra megtétele az ültetvényeken kötelező program, hisz így számos, Zanzibáron termő fűszert, gyógynövényt és gyümölcsöt is megismerhetsz, megízlelhetsz. Beleértve a fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, szerecsendiót és a citromfűt. 
 • Zanzibar szigete általában biztonságos, de különös elővigyázatossággal és józan ésszel sokkal biztonságosabb lesz.
 • A szigetet taxival a legegyszerűbb, ugyanakkor a legdrágább körbejárni. A reptéren, a szállodákban, a városokban csak regisztrált taxi vállalatok szolgáltatásait javasoljuk igénybe venni, lehetőség szerint mindig ellenőrizzük a taxisok igazolványát.
 • A tengerparton tartózkodva soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a holminkat!
 • Az igazán fantasztikus, magával ragadó és érzéki vásárlási élmény érdekében irány a Darajani Market, a kőváros szívében.
 • Egyetlen zanzibari (vagy tanzániai) utazás sem lenne teljes anélkül, hogy ne kirándulnánk egyet a dala dala kisbuszon. Bár megkérdőjelezhető biztonsággal rendelkeznek, de nagyszerű élmény és a legolcsóbb módszer a sziget megtekintéséhez.
 • Ne maradjunk csak egyetlen szigeten: látogassunk el például a Pemba szigetére, nem fogunk csalódni!
Zanzibár
Zanzibár látnivalók

Zanzibár beutazási feltételek

A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum az előre kitöltött vízumkérő lappal megérkezéskor a repülőtéren kiváltható, a turistavízum ára 50 USD/fő. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy bármilyen vadállatokból készült tárgyak (trófeák, elefántcsontból készült tárgyak, védett állatok bőréből készült tárgyak) behozatala, szállítása és kivitele bűncselekménynek számít. Hazautazásnál 25 USD/fő kilépési illeték fizetendő.

Zanzibáron tavaly tavasszal újraindult a nemzetközi forgalom. Tanzánia eltörölte a 14 napos karanténkötelezettséget, negatív PCR-teszt bemutatása sem szükséges a beutazáshoz! Érkezéskor a repülőtéren testhőmérséklet ellenőrzést végeznek, amennyiben tünetek mutatkoznak, egy teszt elvégzésére, pozitív eredmény esetén pedig 14 napos izoláció betartására kötelezik az utazót.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

2in1: Egzotikus pihenés a Maldív- vagy a Seychelle-szigeteken, szuper városlátogatással Dubajban https://t.co/K5AgTgZWGsMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
Spanyolország: teszt és karantén nélkül léphetnek be az oltási igazolvánnyal rendelkezők https://t.co/FsiFEQt3JZMennyi ideje jött ki ez a hír? 13 óra
Tunézia eltörli a karantént a csomagot foglaló nyaralóknak https://t.co/sblevuFnRuMennyi ideje jött ki ez a hír? 13 óra
Új attrakció Dubajban: 360 fokos kilátás a Pálma-szigetre https://t.co/7PjRSxnvJKMennyi ideje jött ki ez a hír? 14 óra
A Qatar Airways új megoldással fertőtleníti repülőgépeinek fedélzetét https://t.co/4Sl8M1lIjnMennyi ideje jött ki ez a hír? 14 óra
Belgium eltörli a beutazási tilalmat, de nem ajánlja az “utazgatást” https://t.co/1whCWY9EWRMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
2in1: Egzotikus pihenés a Maldív- vagy a Seychelle-szigeteken, szuper városlátogatással Dubajban https://t.co/K5AgTgZWGsMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Oltás jár majd a turistáknak a Maldív-szigeteken(?) https://t.co/4aUzKfM8WRMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Nyárra változnak a karanténszabályok https://t.co/Mj2FQirLmeMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Közeleg a nyár, ideje foglalni! Kedvezményes repjegyek: foglalj most 30 000 Ft alatt https://t.co/NrC2tqwSTMMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top