Connect with us

Magazin

Horvátországba Budapestről – Zadar repjegy 14 415 Ft-tól!

Horvátországba Budapestről – Zadar repjegy 14 415 Ft-tól!

A rengeteg harcot megélt Zadar városa a magyar utazók körében közkedvelt üdülőhely. Nem véletlenül! Bármerre is induljunk, ez a szépséges település minduntalan az utunkba esik. A város környékén öt csodálatos nemzeti park található, a környéki településeknek pedig fantasztikus tengerpartja van, ráadásul innen látható Horvátország legszebb naplementéje is! Ha még ezzel sem győztünk meg titeket, akkor görgess lejjebb. Úti célunk következő megállója ugyanis Zadar városa, amiről hasznos információkkal, tippekkel látunk el titeket. Avagy, a legjobb dolgok Horvátországban: miért utazzunk Zadarba?

Noha Zadar városa képeslapokra illő hely, látni és hallani kell a várost ahhoz, hogy igazán megértsük, és a szívünkbe zárjuk. Rengeteg dolog van, amiért szeretni lehet. Ókori romok, középkori épületek, szépséges strandok, zenélő érdekességek, finom italok és kedves emberek… Az íncsiklandozó ételekről és kedves kis kávézókról már nem is beszélve. A város, amely a horvát Adria kellős közepére épült garantáltan meghódítja a szíveket! Ha nem hinnéd, tégy próbára minket!

Repjegy Zadarba:

Honnan? Budapestről

Hova? Zadar

Ha Zadarban járunk az Óváros kötelező megálló!

Minden Zadarban eltöltött nyaralás kötelező programja az óváros felfedezése. Ha autóval érkeznél, javasoljuk valahol a kompkikötőnél tedd le a kocsidat és innen indulj felfedezni a várost! A templomok, a katedrálisok, és a bokáig érő római romok között kicsit mindannyian visszautazunk az időben, ráadásul nagyon sok magyar vonatkozással is találkozhatunk, ha nyitott szemmel járunk.

Az Óváros egészét eredetileg egy erős várfal vette körbe, amely akkorra erőt kölcsönzött a városnak, hogy bár több uralkodó is megpróbálta bevenni Zadart, a várfalat meglátva inkább mind feladta és menekülőre fogta. Nem célunk ugyan eldönteni ennek igazát, de a Szárazföldi kapu és annak közvetlen környéke jól mutatja, hogy nézett ki Zadar városa egykoron.

Egy kis Olaszország…

Zadar városa telis tele van nagyon hangulatos, nagyon olaszos terekkel és épületekkel. Nem véletlenül! Sokan a horvát Rómaként is emlegetik, hisz a római uralom alatt nyerte el a város a jelenlegi városrendezését. Ekkor épültek meg a főbb utcák, a főtér a fórummal, valamint a Capitolum is. Az V. században a keleti gótok, a VII. században pedig a bizánci birodalom foglalata el a területet. A térségben csak 1105-ben jelent meg a Magyar Királyság, amikor Zadar segítséget kért Könyves Kálmántól a Velencei Köztársaság támadásai ellen. Mivel a várost megvédték, Zadar önként hódolt be a Magyar Királyságnak, amiért évszázadokon keresztül autonómiát élvezhetett. Ha igazán olaszos hangulatra vágynál, akkor mindenképp keresed fel a Piazza Dei Signori elnevezésű ikonikus teret, ahol egy 11. századi templom mellett, egyéb történelmi épületekkel, valamint romantikus kis kávézókkal is megismerkedhetsz.

Mert mi magyarok szeretünk…

Senkit nem szeretnék alkoholizálásra buzdítani, de ha szereted az enyhe cseresznyepálinkát, akkor mindenképp állj meg egy bárban (kávézóban?) a nap folyamán és kérj egyet Zadar a híres röviditalából. A Maraschino Zadar mellett termesztett savanyú marasca cseresznyéből, desztillálással készített likőr, de sokfajta formában kapható. Ha ránk hallgatsz, akkor mindenképp megkóstolod!

Zadarban kötelező hajóra szállni!

Zadar nagyrészt erősen beépített város, ezért csak egy strandja van, az óvárostól északra. Ugyanakkor érdemes a dalmát szigetvilág megismerését egy hajókirándulással tarkítanod, ha igazán maradandó élményt szeretnél kapni. Ezekből a kirándulásokból többet is találsz, de ha elfogadsz tőlünk egy tanácsot, mi a Kornati-túrát ajánljuk. Mármint az igazit! Zadar városában ugyanis rengeteg önjelölt túravezetővel találkozhatsz, akik sok helyen a Kornati-túrára próbálnak majd rábeszélni. Ezek többsége azonban, nem a Kornati, hanem a Telascica Nemzeti Parkba visznek majd téged. Persze mindkét úti cél gyönyörű a maga nemében… Előbbi számos kis szigetből álló szigetcsoportosulás, utóbbi meredek sziklafallal rendelkező öböl. Íme, egy videóit is hoztunk róla!

Mit találunk a közelben?

Nem pont a közelben, mondjuk úgy a város sarkában, egy építészeti különlegességet láthatsz: a tengeri orgonát! A tengeren megtörő hullámok véletlenszerű játéka kihagyhatatlan, és csak itt hallható.

A Nin és a Zadar között futó kerékpárút kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt azok számára, akik nem csak a parton süttetnék a hasukat. Viszont mindenképp készíts be pár üveg jeges vizet, ha útra kelsz!

A plitvicei vízesések könnyen elérhető távolságban vannak, olyannyira, hogy autóbuszos kirándulások is indulnak. Ősszel, tavasszal, de akár télen is látnivalók sokaságával találkozhatunk, ha felkeressük! Mi tavasszal és ősszel ajánljuk főként, ekkor valóban lenyűgöző látványt nyújtanak a különböző természeti képződmények, és maga a természet.

Pro tippek tőlünk:

Ha a Te fejedben is megfordult, hogy autóval fedezed fel Horvátország vadregényes tájait, ugyanakkor tartasz attól, hogy a parkolás gondot okozhat, nem tévedsz (olyan nagyot)…

Zadar, mint bármelyik más üdülőváros kedvelt úti cél a turisták körében, ez pedig a nyári hónapokban nagyobb forgalmat is jelent. De van egy hasznos tippünk számodra! Mivel Horvátország több városában is olyan parkolóautomatákkal vagy kénytelen találkozni, amelyek bár papírpénzzel is működnének, de még sem… Jó ha van nálad pár darab érme! Egy rövid, három-négy órás pihenő idejére, mondjuk amíg gyalogosan meglátogatod a helyi nevezetességeket, általában 8 darab 5 kunás fémpénzére lesz szükséged. De turistáknál ugye sosincs épp annyi amennyi kellene, így erre jó a TISAK (a horvát trafik), ahol ha elég szépen kéred a papírpénzt felváltják neked.

Fedezd fel napnyugta után a várost!

Mivel itt található Horvátország legszebb naplementéje – és ezt maga a híres angol filmrendező Alfred Hitchcock mondta – ezért nem árt, ha napnyugtakor a városban tartózkodsz! Vagy valahol a kikötő környékén. Mi inkább az utóbbit ajánljuk.

Tipp alkalmazásra

Revolut

Van egy hasznos tippünk a számodra, mégpedig a Revolut fizetési szolgáltatás, Európa leggyorsabban növekvő pénzügyi technológiája. Az igényes utazók kedvence, de használata azok számára is célszerű, akik csak alkalmanként vagy minimálisan utaznak. Egy brit fintech startupról, vagyis korai fázisú vállalkozásról van szó, amely az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvend. Annyira, hogy a Revolutot banki licenciával látta el az Európai Unió.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top