Connect with us

Magazin

Útmutató London reptereihez – melyiket válaszd utazásodhoz?

Útmutató London reptereihez – melyiket válaszd utazásodhoz?

A brit fővárost kiszolgáló öt repülőtér közül nehéz lehet a döntés, melyikre érdemes repülnöd. Íme az útmutatónk, amely segít kiválasztani, melyik londoni reptér a legmegfelelőbb számodra!

London öt legnagyobb repülőtere a Heathrow, a Gatwick, a London Stansted, a London Luton és a London City. Mindegyik különbözik méretben, elhelyezkedésben, úti célokban és az együttműködő légitársaságokban egyaránt – így fontos eldöntened, melyik a legmegfelelőbb számodra az úti célodtól és utazási igényeidtől függően. Technikailag a városnak van egy hatodik reptere is, a Southend, de mivel ez 65 kilométerre van London központjától és relatívan kicsi (bár folyamatosan növekszik), így érdemes az öt másik közül választanod.

Repjegyek Londonba:

London-Heathrow-i repülőtér (London Heathrow Airport)

A Heathrow-i repülőtér a világ tíz legforgalmasabb repülőtere közé tartozik, és az Egyesült Királyság legfontosabb nemzetközi csomópontja. A British Airways otthona, de emellett még kb. 80 légitársaság használja több, mint 200 úti célra. A legtöbb közvetlen járat az Egyesült Államokba a Heathrow repülőtérről indul, melynek összesen öt terminálja van (bár jelenleg az 1-es terminál nincs használatban). Mivel mindössze 24 kilométerre található London központjától, a városba való bejutás is egyszerű és kényelmes. A rengeteg járatnak és megannyi utasnak azonban megvan a maga hátulütője is – sok esetben sorokra kell számítani és a várakozási idő hosszabb, mint a kisebb repterek esetén. Így ha gyermekkel vagy üzleti célokból utazol, érdemes ezt a tényezőt figyelembe venned.

Egy újabb pozitívuma, hogy sokféleképpen tudsz eljutni a reptérről London központjába, így mindenki a saját szájíze és helyzete szerint válogathat. Íme a legismertebb lehetőségek:

 • Heathrow Express. Ez talán a leggyorsabb módja a városba jutásnak, mivel 15 percenként indulnak non-stop vonatok Paddington állomására. Az utazási idő kb. 15 percet vesz igénybe a 2-es és 3-mas termináltól, és körülbelül 25 percet a 4-es vagy 5-ös termináloktól. Az ára azonban magasabb, egy egyirányú útra körülbelül 25 font (10 000 Ft). Ha viszont jóval előre lefoglalod a jegyeket, néha már 5.50 fontért (2500 Ft) is megvásárolhatóak.
 • TfL Rail Heathrow. Szintén a reptér és Paddington között közlekedik, de körülbelül 15 perccel tovább tart, mint a Heathrow Express. Egy egyirányú jegy 10.50 fontba (4500 Ft) kerül.
 • National Express buszjárat. A buszok a Heathrow-tól a Victoria Coach állomásig üzemelnek, áruk egy egyirányú útra 6 fonttól indul (2600 Ft). Leggyorsabb esetben a buszút körülbelül 35 perc, de valószínűbb, hogy akár egy óráig is eltart a sűrű forgalom miatt.
 • Londoni metró. A legolcsóbb alternatíva, viszont jóval időigényesebb. A Piccadilly metróvonal minden terminálnál megáll, és 6 fontért (2600 Forint) körülbelül egy óra alatt juttat el a központba.
 • Taxi. A Heathrow repülőtértől London központjába a taxi ára 45 és 70 font (20-30 ezer Ft) körül mozog, és forgalomtól függően az út körülbelül egy órát vesz igénybe.
A Heathrow a legnagyobb londoni repülőtér

London-Gatwick repülőtér (London Gatwick Airport)

A londoni Gatwick az Egyesült Királyság második legforgalmasabb repülőtere, amelyen évente több, mint 45 millió utas fordul meg. London központjától kb. 50 kilométerre délre, Nyugat-Sussex-ben található. Szintén több mód közül választhatunk a reptérre jutáshoz vagy a reptérről a központba jutáshoz.

 • Gatwick Express. Ez a vonatjárat 15 perc alatt szállítja az utasokat Gatwick repülőteréről a Victoria központi pályaudvarra. Egy retúr jegy 33 fontba (14000 Ft) kerül, egy hónapon belül bármikor felhasználható két út erejéig.
 • Southern Railway. A Southern Railway vonatai szintén Victoria-ból Gatwick-be közlekednek, de az út kb. fél órát vesz igénybe. Jó választás, ha rendelkezel Oyster kártyával (az a kártya, amellyel használhatod a londoni tömegközlekedést), mert így már 10 fonttól (4300 Ft) vásárolhatsz egyirányú jegyet.
 • ThamesLink. Gatwick-ből London több főbb megállójában is megáll, beleértve a St. Pancras pályaudvart, a London Bridge-t és Farringdon-t. Az egyirányú jegy ára 9,70 font (4200 Ft) és az utazási idő 35-50 perc, a megállódtól függően.
 • National Express buszjárat. A Victoria pályaudvar felé tartó buszokkal fél óra alatt juthatsz a központba. Az egyirányú jegyek ára 10 fonttól (4300 Ft) indul. Ha kicsit megtakarítanál, mindenképpen foglalj előre.
 • Taxi. Egy taxi ára London központja és Gatwick között legalább 50 font (22000 Ft) és az út egy órát vesz igénybe, forgalomtól függően.
A Gatwick-i repülőtér buszterminálja

London-Stansted repülőtér (London Stansted Airport)

Ha fapados légitársasággal repülsz, lehetséges, hogy Stansted-be érkezel majd. Ez a leggyorsabban növekvő londoni repülőtér, és tavaly 25 millió utas használta. Londontól északkeletre, körülbelül 55 km-re található. Itt már kevesebb lehetőség közül válogathatsz a városba jutáshoz, de még mindig olcsón megúszhatod előre foglalás esetén.

 • Stansted Express. A leghatékonyabb megoldás, amely 50 perc alatt ér a termináltól a londoni Liverpool Street vasútállomásra. Ha jóval előre foglalsz, az egyirányú jegyek ára akár 7 font (3000 Ft) is lehet.
 • National Express buszjárat. London több pontján is megállnak, áruk 3.50 fonttól kezdődik egyirányú útra. Körülbelül 50 percet vesz igénybe, attól függően, hogy melyik állomáson tervezel leszállni.
 • Taxi. Egy tipikus taxi út a repülőtérről a városközpontba kb. 55 fontba kerül (23000 Ft).
A Stansted Express Liverpool Street vasútállomása

London-Lutoni repülőtér (London Luton Airport)

A Londontól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Luton repülőtér az EasyJet, a TUI Airways, a Ryanair és a Wizz Air fapados légitársaságok bázisa. A városba való bejutás azonban kicsit drágább, mivel nem sok lehetőség közül válogathatunk:

 • East Midlands vonat. A leggyorsabb út a reptérről ez a 22 perces vonatút a St. Pancras pályaudvarra, melynek egyirányú ára 13 font (5500 Ft).
 • Buszjárat. Ha például későn érkezel, amikor a vonat már nem közlekedik, a buszjárat a Victoria pályaudvarra jó megoldás, ára 12 font (5200 Ft). Hosszadalmas útra kell azonban számítani – az úr másfél órát is igénybe vehet, forgalomtól függően.
 • Taxi. Az út taxival megközelítőleg egy órát vesz igénybe, s körülbelül 70 fontba (30 000 Ft) kerül.
Naplemente a London Luton repülőtéren

London-City repülőtér (London City Airport)

Ahogy azt már a neve is sugallja, a London City Airport van a legközelebb a városközponthoz. Csak egy kifutópályája van és ez az egyik legkisebb londoni reptér, amelyet kimondottan úgy terveztek, hogy az Európa és New York közötti üzleti utazásokra helyezzék a hangsúlyt. Méretének köszönhetően a reptér rugalmas és tömeg nem jellemző. London központjától mindössze 9 kilométerre keletre található, s olyan nagy légitársaságok használják, mint a British Airways, az Alitalia, a KLM, a Lufthansa és a Swiss International Airlines.

 • DLR vonatjárat. Ez a vonat a repülőtérről körülbelül 20 perc alatt juttat el a városközpontba. Ha rendelkezel Oyster kártyával, az ára csak 3.30 font (1500 Ft)
 • Taxi. A taxi és Uber árak viszonylag megfizethetőek a többi repülőtérhez képest, áruk 30 fonttól (13 000 Ft) kezdődik.
 • Buszjáratok. A londoni buszok egy másik viszonylag olcsó opció. A repülőteret a 473-as és a 474-es buszok kötik össze.
A London City a legközelebbi repülőtér a városközponthoz

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top