Connect with us

Magazin

Utazd körbe a világot dokumentumfilm-sorozatok segítségével!

Utazd körbe a világot dokumentumfilm-sorozatok segítségével!

A Föld az én otthonom. Szeretem, hiszen annyira csodálatos. Ám szépsége nem mindenki számára látható, a többsége esőerdők mélyén nyugszik vagy a  megközelíthetetlen magas hegységekben, vagy a hatalmas óceánok elfeledett szigetein. Hála néhány dokumentumfilmnek, sorozatnak közelebbről is megismerhetjük ezeket a csodákat. Most összegyűjtöttük neked a legjobbakat! Nem kell hozzá bakancsot venned sem hátizsákot, csak helyezkedj el kényelmesen a kanapédon!

Bolygónk, a Föld + Bolygónk, a Föld II (Planet Earth + Planet Earth II)

Listánkat nem is kezdhetnénk mással, csakis a Bolygónk, a Föld / Bolygónk, a Föld II című televíziós dokumentumfilm-sorozattal, mely egybefonódik Sir David Attenborough nevével. Az első részt a BBC mutatta be még 2006-ban. Érdekesség, hogy máig ez a csatorna legdrágább televíziós ismeretterjesztő sorozata. A forgatás öt évig tartott, és a világ mintegy kétszáz helyszínén forgattak. A sorozatban megcsodálhatjuk az északi fényeket, a hegyeket, az erdőket, a barlangokat, a sivatagokat, bemutat számos érdekes állatfajt, valamint a tenger és az óceán mélységeibe is betekintést nyerhetünk. A második évadra majdnem tíz évet kellett várni, de ezt mi kicsit sem bánjuk! Hála a legújabb filmtechnikai fejlesztéseknek, a sorozat újból lenyűgözte nézőit, hiszen elképesztő felvételeken jelentek meg a világ csodái.

The World according to Jeff Goldblum

Ez nem tipikus utazós sorozat. Vagyis a maga módján talán mégis? Ez a televíziós sorozat választ ad minden kérdésedre. És hogy milyen kérdésre? Bármilyenre, még olyanra is, amit nem is tartasz fontosnak. Figyelmeztetés! Ha nem szereted Jeff Goldblum karakterét, akkor inkább nem kimondottan ajánljuk. De ha kíváncsi vagy Amerikára, talán egy esélyt mégis adhatnál. Ebben a sorozatban Jeff Goldblum olyan dolgot tesz, amitől sokan félnek, mégpedig: kérdez. Mindent megkérdez, amit nem ért, mindent kézbe vesz, amit nem ismer, mindent ki akar próbálni. Ha egyszóval kéne jellemeznünk a sorozatot, mindenképp az egyedi kifejezést használnánk.

Gaycation

Ez a sorozat leginkább a liberálisabb emberek számára lesz érdekes. De attól még a konzervatívabbaknak is bátran ajánlom, hiszen ha ezt a dokumentumfilm-sorozatot megnézed, nagy a valószínűséggel nyitottabbá és toleránsabbá válsz. És ha mégsem? Legalább adtál neki egy esélyt. Szóval miről is szól? Különböző emberek, kultúrák megismerésére ad lehetőséget, ahol azonos nemű emberek szeretik egymást, vagy ahol a férfiak élnek női testben és fordítva, vagy egyszerűen egyesek nem érzik magukénak saját testüket. Számos történet, különböző helyen. Vajon az egyes országok, hogyan viszonyulnak a LGBTQ közösségekhez? Mi a helyzet Indiával, Franciaországgal vagy Ukrajnával? A sorozat ezekre a kérdésekre is keresi a választ. És a Gaycation két műsorvezetője pedig nem más, mint Ellen Page és barátja, Ian Daniel.

Parts Unknown

„Minél többet utazom, annál kevesebbet tudok” — mondta egyszer Anthony Bourdain, amerikai tévés szakács. A CNN-en közvetített sorozatot, a Parts Unknown-t ez a mottó nagyon jól jellemezte. Sajnos a sorozat csupán 104 részes mivel, Anthony Bourdain 2018-ban öngyilkosságot követett el. Így a sorozat 12 évadot ért meg.  

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy Bourdain számára csak az étel volt érdekes, ám ez így nem fedi teljesen a valóságot. Nemcsak a finom ételek érdekelték őt, hanem más kultúrák is. Sőt az illatok, az ízek élvezete mellett felfigyelt a helyi jellegzetességekre, szépségekre is, és a veszélyes helyzetektől sem riadt vissza. Mindig önmagát adta, aki szívesen megismerte az adott ország történelmét, kultúráját, jelenét. Lenyűgöző epizódokat készítettek Mianmarról, Kolumbiáról, Líbiáról, Bejrútról és Örményországról, s a többit inkább már nem is soroljuk. Menj, és fedezd fel te is vele a világot!

Departures

A sorozat két kanadai fiatalról szólt, akik csak azért, hogy bejárhassák a világot, mindent maguk mögött hagytak. Scott és Justin, illetve az operatőrük, Andre egy éven át utazgatott a világban. És hogy hogyan járták be a Földet? Kevés pénzből, hátizsákkal. Aki igazán elszánt, az bármire képes. Jó példa erre ez a három fiatal. Igaz, utazásuk nem mindig volt mesés és kényelmes, néha igazán veszélyes kalandokba keveredtek. A sorozatot csaknem tíz évvel ezelőtt forgatták, de azért még érdekes, és ami a legfontosabb: hiteles. Kukkants hát bele te is, és hadd, hogy magával ragadjon a show.

Lost Cities with Albert Lin

Tudtad, hogy Izraelben találhatóak a templomos lovagok eltemetett barlangjai? Milyen legendák és mítoszok fűződnek Mikronézia elfeledett szigeteihez? A National Geographic egyik népszerű sorozata többek közt ezekre keresi a választ. A Lost Cities with Albert Lin segítségével ellátogathatsz számos felfedezetlen városba. A csatorna lélegzetelállító vizuális effekteket, 3D-s elemeket és  hi-tech fejlesztéseket használ a helyszínek bemutatásához. A sorozat főszereplőjét, Albert Lint minden egyes epizódban helyi régészek, történészek, szakértők kísérik, akiktől nagyon sok mindent megtudhatunk.

Bolygónk csodái (Our Planet)

A Bolygónk csodái egy új sorozat, hiszen az első rész a tavaly került képernyőre. A rendkívül látványos dokumentumfilm-sorozat felfedezi bolygónk természeti szépségeit, valamint megvizsgálja, hogy a klímaváltozás miként hat világunk különböző élőlényeire. Láttál már valaha szibériai tigrist, bálnát vagy orangutánt természetes lakhelyén? Helyezkedj el kényelmesen a kanapédon, és feledkezz bele a természet szépségeibe.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top